Μαζική συγκέντρωση - απάντηση στην κυβερνητική πολιτική για το πρόβλημα των ναρκωτικών

2019-03-07

Πλήθος νέων ανθρώπων, φοιτητών, μαθητών, νέων εργαζομένων και ανέργων, νέων που βρίσκονται στα θρανία της κατάρτισης κ.λπ. συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικώντου ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Αθήνα, οι "χώροι εποπτευόμενης χρήσης" και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης και πολλοί επίσης υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αθήνας.

Πρόκειται για θέμα άμεσης επικαιρότητας, καθώς σήμερα, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με την εγκληματική νομοθέτηση των «χώρων εποπτευόμενης χρήσης», μαζί με άλλες διατάξεις που ενισχύουν το ρόλο των ιδιωτών στον ευαίσθητο χώρο των ναρκωτικών και στον αντίποδα ελαστικοποιούν παραπέρα τις σχέσεις εργασίας στις κρατικές δομές. Και όχι τυχαία επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), ένα ίδρυμα που υφίσταται στους χώρους του τις συνέπειες από τη γειτνίαση με το Πεδίον του Άρεως όπου οι πιάτσες και η διακίνηση ναρκωτικών είναι καθημερινό φαινόμενο.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», χαιρετισμούς απηύθυναν τα στελέχη της ΚΝΕ και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην Αθήνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανδρέας Πούλος και Γιάννης Παντελάρος, ενώ παρέμβαση έκανε και η Άννα Δημητροπούλου, από τον Σύλλογο οικογένειας ΚΕΘΕΑ - «Νόστος», που διάβασε το ψήφισμα - διαμαρτυρία του Συλλόγου για τους λεγόμενους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης», που όπως είπε, «εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εμπόρων του θανάτου και υπονομεύουν τον αγώνα μας για απεξάρτηση».

Το αμφιθέατρο αποδείχθηκε μικρό, καθώς κόσμος παρακολουθούσε όρθιος μέσα και έξω από το χώρο. Ο παλμός και η μαζικότητα έδωσαν το στίγμα της συγκέντρωσης και τη σκυτάλη στον Ν. Σοφιανό, για να πει στην αρχή της ομιλίας του, ότι η συγκέντρωση αυτή, αποτελεί απάντηση στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική, αλλά και βήμα για να μην περάσει αυτή η κυρίαρχη πολιτική στο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Εξήγησε ότι η πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, είναι αυτή της μείωσης της βλάβης που τελικά όμως διογκώνει το πρόβλημα και σημείωσε ότι και στο θέμα των ναρκωτικών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε να παίξει βρώμικο και επικίνδυνο ρόλο προωθώντας και τους λεγόμενους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης».

Απτά επιχειρήματα για το τι μπορεί να κάνει ένας δήμος στο κρίσιμο μέτωπο του αγώνα κατά των ναρκωτικών έδωσε ο Νίκος Σοφιανός. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Μπορεί ένας δήμος να αντιμετωπίσει την κυρίαρχη πολιτική στο πρόβλημα των ναρκωτικών;

Πρώτα απ' όλα μπορεί να γίνει εχθρός, αντίπαλος της κυρίαρχης πολιτικής και αυτό είναι μεγάλο ζητούμενο στο σημερινό συσχετισμό που υπάρχει. Μπορεί να στηρίξει τα Κέντρα Πρόληψης, να εντάξει σε ένα πλέγμα δράσεων, ενημέρωσης όλους τους φορείς της πόλης. Έχουμε δεκάδες αθλητικά σωματεία σε όλους τους δήμους, έχουμε Συλλόγους Γονέων, έχουμε συλλόγους στις γειτονιές, έχουμε συλλόγους με διάφορα ενδιαφέροντα που έχει η νεολαία, έχουμε θεατρικές ομάδες... Μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλατύ πλέγμα δραστηριοτήτων, παρεμβάσεων, πρωτοβουλιών που ενημερώνει, που δραστηριοποιεί, που ζωντανεύει, που αποτρέπει.

Μπορεί να αντισταθεί ένας δήμος στη λειτουργία των "χώρων εποπτευόμενης χρήσης", μπορεί να αντισταθεί στο άνοιγμα καταστημάτων κάνναβης "coffee shops", αλλά και στη ναρκω-κουλτούρα, στην οποία για παράδειγμα πρωτοστατεί ο δήμος της Αθήνας παραχωρώντας τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και την Τεχνόπολη σε συνεχόμενα "μπαζάρ κάνναβης", μάλιστα με 2 ευρώ είσοδο, όπου απαγορεύεται η είσοδος στους ανηλίκους.

Μπορεί να στηρίξει με κάθε μέσο τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ (...) είναι τυχαίο που αυτός ο δήμος στάθηκε αδιάφορος, εχθρικός κυριολεκτικά απέναντι στις προσπάθειες που κάνουν και το ΚΕΘΕΑ και οι θεραπευτικές κοινότητες και οι Σύλλογοι Γονέων τους, φτάνοντας στη σημείο να ζητάει - αν θυμάμαι καλά - ακόμα και 400 ευρώ για να βγάζουν ένα περίπτερο οι γονείς σε μια πλατεία του κέντρου της Αθήνας;

Μπορεί να διώξει το λόμπι των ναρκωτικών των ΜΚΟ από τον δήμο. Να οργανώσει προγράμματα δουλειάς στο δρόμο και να είναι τέτοια και τόσα ώστε να αγγίζουν τον πληθυσμό ο οποίος βρίσκεται στη χρήση. Να πιέσει στην καταστολή της πιάτσας και των ναρκεμπόρων (...) Σ' αυτήν την κατεύθυνση πιέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, αρκετές φορές επιδιώκοντας συζητήσεις, σ' έναν όμως αρνητικό, εχθρικό συσχετισμό, αλλά και με πίεση σ' έναν κόσμο ο οποίος δεν είναι εθισμένος σε αυτή την ευρωενωσίτικη λογική "διαχειρίζομαι τα ναρκωτικά, μειώνω - υποτίθεται - τη βλάβη".

Αυτά τα μέτρα τα πήραμε, τα προσπαθήσαμε στους δήμους που διοίκησαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι με πλειοψηφίες κομμουνιστών. Είναι προγράμματα τα οποία εξελίσσονται στην Καισαριανή, του δήμου μαζί με το ΚΕΘΕΑ, ενημέρωσης στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια, εξειδικευμένης στην κάθε ηλικία. Είναι αντίστοιχα προγράμματα που έγιναν στην Πετρούπολη, πάλι μαζί με το ΚΕΘΕΑ. Είναι η μεγάλη, τεράστια πολιτιστική, αθλητική δράση, που αγκαλιάζει σχολεία, πανεπιστήμια, σχολές, λαϊκά φροντιστήρια που γίνονται στην Πάτρα, με τη στήριξη του προγράμματος "Οξυγόνο" και την απαίτηση να φτιαχτεί πρόγραμμα θεραπευτικής κοινότητας στην Πάτρα, και θα το φτιάξουμε αυτό το πρόγραμμα και χωρίς τα λεφτά που δεν δίνουν. Άρα μπορούν να γίνουν πολλά, σ' αυτή λοιπόν την κατεύθυνση».