Περιοδεία του Ν. Σοφιανού στις Τεχν. Υπηρεσίες του ΔΒΑ, τη Φιλαρμονική & τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

2019-05-15

Επίσκεψη στις Τεχνικές Yπηρεσίες του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στη Φιλαρμονική του δήμου και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη πραγματοποίησε σήμερα ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".

Τα όσα είπαν οι εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες του Δημοτικού Βρεφοκομείου συνοψίζονται στα ακόλουθα: «Αποδυναμωνόμαστε συνέχεια. Έχουμε 2 ψυκτικούς για τη συντήρηση πάνω από 530 κλιματιστικών και μόλις 3 ελαιοχρωματιστές για όλα τα κτίρια του ΔΒΑ, παιδικούς σταθμούς και υπηρεσίες του. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις άλλες ειδικότητες».

Ο Νίκος Σοφιανός μιλώντας για το δίκτυο των παιδικών σταθμών του δήμου τόνισε: «Έχουμε και δημόσια τοποθετηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στο δήμο. Έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει για το ζήτημα των πιστοποιήσεων και πρέπει όλοι να πάρουν τις ευθύνες τους. Είναι ανάγκη να μην χαθεί το καλοκαίρι για να προχωρήσουν οι εργασίες για τις πιστοποιήσεις, για να μην βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο να κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί που δεν έχουν την πιστοποίηση. Έχουμε προτείνει, επίσης, χώρους και υπάρχουν οικόπεδα που μπορούν να χτιστούν νέοι παιδικοί σταθμοί. Οι εργαζόμενοι έχουν φροντίσει να έχουν γίνει και οι αντίστοιχες μελέτες».

Στη Φιλαρμονική η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα καθαριότητας του κτιρίου που συμπλήρωσε 50 μέρες χωρίς καθαρίστριες/ες, αλλά και στην προβληματική κατάσταση του κτιρίου που στεγάζεται, καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επισκευές στη στέγη, με αποτέλεσμα να έχουν αποκολληθεί σοβάδες στα αποδυτήρια των γυναικών και να πλημμυρίζουν με κάθε βροχή.

Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι εμφανής η λογική εγκατάλειψης από τη δημοτική αρχή, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Χαρακτηριστική της κατάστασης, πέρα από την επιλογή της περιοχής στην οποία μεταφέρθηκε, μακρυά από το κέντρο της πόλης, είναι τα κτιριακά - λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν και η ανάγκη να προχωρήσει η διαμόρφωση του κτιρίου για να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ο Νίκος Σοφιανός ανάμεσα τόνισε: «Όλα αυτά τα χρόνια και στο δημοτικό συμβούλιο επιδιώξαμε να σπάσουμε τη λογική της επιχείρησης με την οποία κινείται ο ΟΠΑΝΔΑ, μια λογική κόστους - οφέλους και άκρως ανταποδοτική, που εκφράζεται και στις προτεραιότητές του όπου κυριαρχούσε το «φαίνεσθαι» και όχι η ουσία», ενώ σημείωσε ότι είναι ψίχουλα αυτά που δίνονται στη δημοτική βιβλιοθήκη από τον προϋπολογισμό των 44εκ. € του ΟΠΑΝΔΑ. «Είναι κρίσιμο ζήτημα η οργανική σχέση της δημοτικής βιβλιοθήκης με τα σχολεία, γιατί αν θέλεις να δώσεις ερεθίσματα, να δημιουργήσεις και να ενισχύσεις ένα ρεύμα φιλαναγνωσίας, ο πρώτος σου στόχος πρέπει να είναι ο μαθητικός πληθυσμός. Κι αυτό απαιτεί συντονισμό και κοινό σχεδιασμό του δήμου και της βιβλιοθήκης του με τα σχολεία».

Και στις τρεις υπηρεσίες του δήμου και του ΟΠΑΝΔΑ ο Νίκος Σοφιανός εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθειά που κάνουν αναγνωρίζοντας ότι είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που το φιλότιμο και η δική τους προσφορά κρατούν το δήμο όρθιο, όπως και η προσφορά των εργαζόμενων με τις 8μηνες συμβάσεις που παρότι ξέρουν ότι εργάζονται με ημερομηνία λήξης, προσφέρουν ουσιαστικά στο δήμο καλύπτοντας σοβαρά κενά που υπάρχουν, όχι όμως και το σύνολο των αναγκών. Επανέλαβε την ανάγκη ο δήμος να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν και τη χρηματοδότηση που το κράτος οφείλει στους δήμους.