Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (28/2/2019)

2019-02-28

Τοποθέτηση του Νίκου Σοφιανού στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα πολυώροφα κτίρια γύρω από την Ακρόπολη

«Ο Δήμος είχε εργαλεία στα χέρια του για να πιέσει για τη θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους του Μακρυγιάννη που κινητοποιήθηκαν», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, στη συζήτηση που έγινε για το ζήτημα των πολυώροφων κτιρίων στην περιοχή κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Φλεβάρη 2019. Στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής: «Αρχικά, Θεωρούμε υποχρέωσή μας να διαβάσουμε αυτά που έστειλαν οι κάτοικοι του Μακρυγιάννη. Γιατί με δική τους κινητοποίηση δημιουργήθηκε ένα γεγονός, όσο κι αν προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά ορισμένοι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Ο κος Μπακογιάννης μίλησε για "έκτρωμα" που δημιουργήθηκε με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν.Ο.Κ.) που ψήφισε η Κυβέρνησή του το 2012 και ο κος Ηλιόπουλος για "σεβασμό στο αστικό τοπίο" το οποίο δημιουργήθηκε με υπογραφές Υπουργών που ήταν στο ίδιο τραπέζι το 2016.

Το κάλεσμα των κατοίκων αναφέρει: "Η αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, η αφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων και οι εξωφρενικοί ισχύοντες όροι δόμησης, έχουν δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση νέων 10-11ώροφων ξενοδοχείων μαμούθ κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.

Η υποβάθμιση ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική ρύπανση, η υπέρμετρη επιβάρυνση των δικτύων κυκλοφορίας και υποδομών, η εκδίωξη της κατοικίας, η δραματική αύξηση των τιμών των ενοικίων, είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες. Το 2017 ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε την ανέγερση 10-11ώροφου ξενοδοχείου απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τον Οκτώβριο 2018 δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και ακολούθως από το Δήμο Αθηναίων το πράσινο φως για την ανέγερση νέου 9-10ώροφου ξενοδοχείου μαμούθ, 5.300 m2, στην καρδιά του Μακρυγιάννη, σε μία περιοχή με 6-7ώροφα κτίρια, ύψους 21 μέτρων."

Οι κάτοικοι, κι εμείς μαζί τους ενώνοντας τη δική μας φωνή, "ζητάμε τώρα από την Υπουργό Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη:

- Την αποτελεσματική προστασία, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, του παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού του Μνημείου της Ακρόπολης

- Την ΑΜΕΣΗ θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή Μακρυγιάννη

- Την επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης κτιρίων - ξενοδοχείων μαμούθ στην περιοχή Μακρυγιάννη."

Αυτή είναι η πρόταση των κατοίκων που κινητοποιήθηκαν μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές κι έγινε θέμα.

Για τη θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης, στην οποία αναφέρονται οι κάτοικοι, υπάρχει μελέτη του Δήμου της Αθήνας από τον Ιούλιο του 2002 (στο τμήμα Πολεοδομικών Μελετών της διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως), η οποία σχετικά με τους πραγματοποιημένους συντελεστές δόμησης αναφέρει ότι στη γειτονιά του Μακρυγιάννη ο πραγματοποιημένος είναι οι 2,74 αντί για 2,50 και στο Κουκάκι είναι 3,03 αντί για 2,30. Και αυτή η μελέτη του Δήμου της Αθήνας προτείνει - γιατί είχατε εργαλεία στα χέρια σας κύριοι της δημοτικής Αρχής - την: "επιβολή μέγιστου ύψους οικοδομών στα 21 μέτρα στου Μακρυγιάννη, εκτός των οικοδομών με μέτωπο στη Λεωφόρο Συγγρού." Ο Δήμος έχει δώσει χιλιάδες ευρώ για τη μελέτη, δεν αξιοποιείται και φτάνουμε στο παρά πέντε να λέμε ότι "το Δικαστήριο έχει πάρει απόφαση και τι να κάνουμε με το κτίριο"!

Προτείνουμε, επειδή συζητάμε το θέμα εντός ημερησίας διάταξης, να δεχτούμε αυτά που προτείνουν οι κάτοικοι του Μακρυγιάννη απευθυνόμενοι στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και υιοθετώντας τη μελέτη που έχει ο Δήμος στα συρτάρια του.

Κι επειδή έχει σχέση, πρέπει να συζητήσουμε το θέμα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σε εμάς έχει ωριμάσει η θέση την οποία εκφράζουμε επίσημα: Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να φορολογηθούν από το Δήμο ως επαγγελματική στέγη και το 1,5 ευρώ/τ.μ. να πάει στα 6,5 ευρώ/τ.μ. Και ταυτόχρονα η πλατφόρμα αυτή, που το 55% αυτών που τη χρησιμοποιούν είναι επιχειρηματίες, να αποδίδουν και τέλος παρεπιδημούντων στο Δήμο.

Θεωρούμε ότι αυτά τα εισπρακτικά μέτρα είναι τέτοια που μπορούν να αποθαρρύνουν το όργιο που γίνεται στο Κουκάκι, στα Εξάρχεια και αλλού, να σπρώξουμε τον κόσμο, που έχει ένα σπίτι για ενοικίαση, στις μακροχρόνιες μισθώσεις και ταυτόχρονα ο Δήμος να έχει έσοδα από μια επαγγελματική δραστηριότητα που έχει έσοδα 2 δις».

Αθήνα, 28/02/2019