Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (9/3/2021) - Σχετικά με το Πρόγραμμα Δράσης του Δ. Αθηναίων για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης
Στη συζήτηση για το Πρόγραμμα Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Δήμο Αθηναίων, που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9 Μάρτη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε στην τοποθέτησή του τα εξής:
«Είμαστε καταρχήν θετικοί απέναντι στην πρόταση που τέθηκε, δεν πρέπει όμως να μένουμε μόνο στον τίτλο αλλά να μπαίνουμε στην ουσία.
Ο Δήμος Αθηναίων ταυτόχρονα είναι και εργοδότης χιλιάδων εργαζομένων με κάθε είδους εργασιακή σχέση, καθώς εκτός από τους μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζομένους υπάρχουν και εκείνοι που εργάζονται σε προγράμματα κάθε είδους, ανακυκλώνονται και η προοπτική τους αποτελεί και αυτή ένα είδος "κακοποίησης".
Ο Δήμαρχος μίλησε για τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση μιλώντας για την κακοποίηση γυναικών, παιδιών, ανδρών κλπ, δεν αναφερόμαστε μόνο στους εργαζόμενους στο Δήμο, αλλά και στην ευθύνη που έχει ο Δήμος Αθηναίων. Σήμερα, μπορεί να λέγονται μεγάλα λόγια για την κακοποίηση και την ανάγκη προστασίας, όμως η πραγματικότητα στο Δήμο μας είναι άλλη:
- Η βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, σε εκπομπή του ANT1, δήλωσε ότι "κάθε καταγγελία κακοποίησης δείχνει πρόβλημα υποστελέχωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος μπορεί να ανταποκρίνεται σε μόλις 20 καταγγελίες το πολύ, από τις 70-100 που δέχεται".
- Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας που χειρίζεται αυτές τις καταγγελίες, στελεχώνεται κυρίως από εργαζόμενους σε κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ και συμβασιούχους λόγω COVID. Όμως, τι θα γίνει πολύ σύντομα όταν θα τελειώσουν οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων;
- Η υπηρεσία που απασχολείται με την προστασία των παιδιών, λέγεται ομάδα παιδικής προστασίας και αποτελείται μόλις από 10 κοινωνικούς λειτουργούς (8 συμβασιούχους και 2 μόνιμους).
- Σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών, πρόσωπα της δημοσιότητας έδωσαν με τις καταγγελίες τους ώθηση σε αυτό το κίνημα. Τί γίνεται όμως με τα πρόσωπα που δεν έχουν τη δυνατότητα της αναγνωρισιμότητας και του δημόσιου ονόματος;
- Μέχρι πριν λίγους μήνες για θέματα κακοποίησης γυναικών ο Δήμος Αθηναίων συνεργαζόταν με τη ΜΚΟ "Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ" μέσω του προγράμματος "όλες ασφαλείς". Μετά από τη διακοπή χρηματοδότησης από το Δήμο το πρόγραμμα τελείωσε, με αποτέλεσμα όποια γυναίκα είχε πέσει θύμα κακοποίησης και δεν έχει χρήματα, η νομική της στήριξη και άλλα ζητήματα να είναι στον αέρα.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καταγγελία για κακοποίηση παιδιού οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, παρέπεμψαν στο "Χαμόγελο του Παιδιού" με το οποίο ο Δήμος έχει σύμβαση.
Αν θέλει ο Δήμος να ιεραρχήσει τις δράσεις για το θέμα της κακοποίησης και της βαρβαρότητας, εκτός από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για τους χιλιάδες εργαζόμενους του Δήμου, για το οποίο συμφωνούμε, θα πρέπει να είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, επιστημονικά εξοπλισμένο, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν, αφού το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ακούγεται μέσα από τις καταγγελίες».