Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (04/05/2022) - Για την κατάσταση των χώρων πρασίνου στην Αθήνα

2022-05-05

Εντός ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση για το πράσινο στην Αθήνα» πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022. Στην τοποθέτηση της η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισήμανε τα εξής:

«Ήρθαμε σήμερα για να συζητήσουμε για το πράσινο στην Αθήνα, αλλά αντί να συζητάμε για την ανάγκη ανάπτυξης του πρασίνου σε αυτή την πόλη, μιλάμε μόνο για τα κλαδέματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε μια συζήτηση με απολογιστικό χαρακτήρα, χωρίς να γίνεται σύγκριση με τις συνολικές ανάγκες που υπάρχουν. Είναι ένα σημαντικό θέμα που έχει δικαιολογημένα προκαλέσει αντιδράσεις από κατοίκους, φορείς και επιστήμονες.

Κατανοούμε ότι πρόκειται για ζήτημα με πολλούς παράγοντες (ο αριθμός των δέντρων είναι πολύ μεγάλος και τα προβλήματα που προκύπτουν από την κακοκαιρία, τα έντομα, τις ασθένειες, κλπ) όπως περιέγραψε εισηγητικά και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου.

Υπάρχει όμως η πραγματικότητα στην οποία εμείς στεκόμαστε και κατά τη γνώμη μας σε αυτή οφείλεται όλη αυτή η κατάσταση που συζητάμε σήμερα. Η πραγματικότητα είναι ότι η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου δεν μπορεί να ανταποκριθεί τα τελευταία χρόνια, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε εργαλεία, μηχανήματα κ.λ.π. εξαιτίας της πολιτικής διαχρονικά όλων των δημοτικών αρχών και της σημερινής.

Η ανάθεση της συντήρησης του Πρασίνου της πόλης σε εργολάβους είχε ως αποτελέσματα οι εργολάβοι να προχωρούν σε εκτεταμένες αλλοπρόσαλλες κλαδεύσεις που δεν συνιστούν κλάδεμα τεχνικά κι επιστημονικά σωστό και άρτιο, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις:

  • Απομακρύνθηκε τεράστιο ποσοστό της κώμης των δέντρων (40 έως και 80 %)
  • Δεν έγινε καμία προσπάθεια να ληφθεί υπόψη το είδος του δέντρου και να διατηρείται το φυσιολογικό σχήμα του που είναι και το πιο επιθυμητό.
  • Εφαρμόστηκε με εκτεταμένο τρόπο η πρακτική «TOPPING»
  • Υπάρχει ζήτημα ακόμα και με την περίοδο που επιλέχθηκε να γίνει μέρος των κλαδεμάτων αυτών, σε κάποιες περιοχές που και αυτή αποδεικνύεται λάθος.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα ζητήματα, αντλώντας παραδείγματα από πλήρη έκθεση που έχουν συντάξει δικοί μας γεωπόνοι. Δεν θέλουμε όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάμε τη συζήτηση στο ποια μέθοδος ενδείκνυται επιστημονικά και τεχνικά, τι είναι καλό για το κάθε δέντρο ή φυτό.

Τα δέντρα (και γενικά το πράσινο) στην πόλη προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες, ουσιαστικές για την ποιότητα ζωής. Για να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες τους πρέπει να είναι παντού, να είναι επαρκή και να δέχονται σωστή και τακτική φροντίδα.

Επειδή ακριβώς βρίσκονται σε αστικό περιβάλλον, τα δέντρα (ιδιαίτερα αυτά των δρόμων, των νησίδων και των μικρών πλατειών) επηρεάζουν με την παρουσία τους πολλές λειτουργίες (υποδομές, δίκτυα, χρήσεις, προσβάσεις) αλλά και επηρεάζονται από αυτές.

Για την ανάπτυξη του πρασίνου σε μία πόλη όπως η Αθήνα:

  • Πρέπει άμεσα να εγκατασταθεί περισσότερο πράσινο και μάλιστα υψηλό πράσινο και πυκνό. Χρειαζόμαστε αρκετούς μεγάλους χώρους πρασίνου οι οποίοι θα κάνουν τη διαφορά σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι και πρέπει να διαφυλαχτούν, είτε μιλάμε για δρόμους είτε μιλάμε για πλατείες, άλση και πάρκα, γιατί είναι αρκετοί και οι χώροι που έχουν χαθεί τα προηγούμενα χρόνια! Πρέπει να αποκτηθούν κι άλλοι τέτοιοι χώροι.
  • Απαιτείται εργατοτεχνικό προσωπικό το οποίο πρέπει να απολαμβάνει πλήρη εργασιακά δικαιώματα στη δουλειά του. Αλλά πρέπει να είναι και μόνιμο. Γιατί πως αλλιώς θα αποκτά εμπειρία αλλά και γνώση του χώρου και του αντικειμένου;
  • Απαιτείται επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές.
  • Απαιτείται ευρεία διαθεσιμότητα σε κατάλληλα μέσα και εξοπλισμό.

Δεν είναι άγνωστα όλα τα παραπάνω, ούτε αποτελούν επιστημονική φαντασία. Είναι κατά τη γνώμη μας θέμα πολιτικής επιλογής για την απαξίωση της Υπηρεσίας και την παραχώρηση στον εργολάβο που θα κάνει την δουλεία με κριτήριο το μέγιστο κέρδος. Ούτε και αυτό είναι επιστημονική φαντασία.

Τέλος, η εισήγηση που υπογράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου καταλήγει σε ένα συμπέρασμα ότι η Υπηρεσία χρειάζεται «ηλικιακή ανανέωση» για να μεταφερθεί ομαλά η πολύτιμη εμπειρία των παλιών εργαζομένων κλπ. Είναι ένα θέμα που η δημοτική Αρχή θα πρέπει να απαντήσει πολύ συγκεκριμένα».