Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14/03/2022) - Λ.Σ. Αθήνας: "Νέα βάρη για τα λαϊκά εισοδήματα"

2022-03-15

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Μάρτη 2022, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Υπάρχει ανάγκη να μας ενημερώσει ο Δήμαρχος για τις θέσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στην συνέλευση Δημάρχων, που συγκαλεί η ΚΕΔΕ στις 18 Μάρτη, πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το κόστος του πολέμου και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Με την πολιτική της πράσινης μετάβασης, που εφαρμόζεται από το 2011 μέχρι σήμερα, το φυσικό αέριο έγινε στρατηγικό καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτών των επιλογών υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες που αφορούν πρώτα από όλα τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά βεβαίως και τη λειτουργία των Δήμων, τουλάχιστον όσον αφορά κοινωνικές παροχές και ανάγκες.

• Δεν μας καλύπτει η τοποθέτηση της δημοτικής Αρχής στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Δήμος θα καλύψει τα επιπλέον έξοδα λειτουργίας των σχολείων λόγω της ενεργειακής αύξησης από «τα δικά του λεφτά» (λες και δεν βγαίνουν αυτά από τις τσέπες των φορολογουμένων) και δεν θα τα ζητήσει από την Κυβέρνηση, δηλαδή από το Υπουργείο.

 • Η λειτουργία υποδομών του Δήμου (όπως τα κολυμβητήρια) γίνεται προβληματική, σε αυτές τις συνθήκες, με αυτές τις αυξήσεις.

 • Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος και να αποδόσει δημοτικά τέλη.

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ο Δήμος; Τι προτίθεται να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση;

Βάζουμε για τρίτη φορά το ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο εάν υπάρχουν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εισπράξει δημοτικά τέλη και δεν τα έχουν αποδώσει στο Δήμο. Τι έχει κάνει η δημοτική Αρχή γι' αυτούς; Πόσες εταιρείες έχουν εισπράξει δημοτικά τέλη και τι ποσά χρωστάνε στο Δήμο; Πως έχει κινηθεί ο Δήμος για να τα εισπράξει;

Επίσης, θέλουμε να σχολιάσουμε γι' αυτό που διαβάσαμε σε δημοσιεύματα, ότι προβλέπεται να φτιαχτεί δημόσια (ή δημοτική) εταιρεία για την είσπραξη των ΠΟΕ. Οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) αφορούν δεκάδες εκατομμύρια, τα οποία μεταφέρουμε κάθε χρόνο από προϋπολογισμό σε . Όμως, δεν είναι όλες οι οφειλές το ίδιο «τοξικές». Υπάρχουν ΠΟΕ που προέρχονται από χρέη, πρόστιμα, παράβολα εταιρειών, επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και υπάρχουν ΠΟΕ που προέρχονται από την τσέπη του κόσμου ο οποίος δεν έχει να δώσει. Πώς σκέφτεται η δημοτική Αρχή να κινηθεί;

Επίσης, ζητάμε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει τα εξής:

• Στην βάση προηγούμενων ομόφωνων αποφάσεων του, ότι θα κινηθεί και θα καταθέσει αίτηση αναίρεσης της Απόφασης της Υπουργού Παιδείας για το 26ο Γυμνάσιο (η οποία γράφει στα παλιά της υποδήματα ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και επιμένει στη λογική και στην πολιτική των Προτύπων και των Πειραματικών). Υπάρχει ομόφωνη απόφαση. Προτείνουμε να αποφασίσουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα ασκήσουμε αίτηση αναίρεσης.

• Να αποφασίσει ότι θα στηρίξει τους δεκαέξι εργαζόμενους του Γηροκομείου, που έχουν κερδίσει αγωγές για δεδουλευμένα τους και που δεν τους αποδίδονται γιατί προηγούνται να εισπράξουν οι τράπεζες και το κράτος, ενώ οι απαιτήσεις των εργαζομένων έρχονται τελευταίες. Ζητούν την αρωγή του Δημοτικού Συμβουλίου και πιστεύω ότι πρέπει να τους τη δώσουμε.

 • Τέλος, πρέπει να στηρίξουμε το αίτημα χορήγησης βεβαίωσης αποδοχής του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων δεκαοκτώ εργαζομένων του Δήμου, εκφράζοντας την ομόφωνη Απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο στις 21 Νοέμβρη 2021 που λέγαμε ότι στηρίζουμε τη διεκδίκηση αυτών των δεκαοκτώ συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πρέπει ο Δήμος να τους στηρίξει και μπροστά στην ελληνική δικαιοσύνη. Υπάρχει εκπρόσωπος τους και ζητούν να τους δοθεί ο λόγος.

Θεωρούμε ότι, με αυτή την συνομολόγηση από όλους μας, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει αυτές τις τρεις Αποφάσεις που προτείνονται, και να πιέσει με αυτές ώστε να γίνουν τα λόγια της δημοτικής Αρχής πράξη».

Στην ίδια συνεδρίαση, στην τοποθέτηση του ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε τα εξής θέματα:

  Η ατμομηχανή της ανάπτυξης, ο ιδιωτικός τομέας, άλλη μία φορά έφαγε τα λεφτά του Δήμου, τα λεφτά δηλαδή των δημοτών. Έχουμε την δικαστική εκκρεμότητα της ENERGA και της POWER (για οφειλές 8 εκατ. ευρώ) και θα πρέπει ο Δήμος να μας ενημερώσει κάποια στιγμή που βρίσκεται αυτή η υπόθεση.

Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να κάνει ο Δήμος μήνυση και σε άλλη εταιρεία. Υπάρχουν δημοσιεύματα στον τύπο ότι και άλλες εταιρείες δεν έχουν αποδώσει 500 εκατ. ευρώ στο ΔΕΔΔΗΕ από την χρήση του ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις και στους Δήμους. Δεν γνωρίζουμε σε ποιους Δήμους ανήκουν οι πελάτες τους, όμως πρέπει να δούμε και αυτό το θέμα γιατί είναι σοβαρό.
Κάθε τόσο έχουμε ξεζούμισμα των πόρων του Δήμου, οι οποίοι μετά λείπουν από το Δήμο, και ακούμε ότι δεν περισσεύουν χρήματα για να κάνει απαλλοτριώσεις, για να πάρει μηχανήματα, για να πάρε εργαζόμενους. Πρέπει να υπάρξει και δημόσια ανακοίνωση του Δήμου για το θέμα αυτό.

Δεύτερον, σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφασίστηκε η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης και με προφορική δέσμευση του Αντιδημάρχου εξαιρέθηκε το Μετς από την εφαρμογή της. Θα θέλαμε, μέχρι να γίνει η επόμενη συνεδρίαση, να υπάρχει και γραπτή Απόφαση για την εξαίρεση του Μετς, μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των συλλόγων της περιοχής.

Τρίτον, επανερχόμαστε στο θέμα της«Διπλής Ανάπλασης» διότι υπάρχει μία πρόταση παλαίμαχων αθλητών (μεγάλων ονομάτων) και μελών του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, οι οποίοι προτείνουν το διαχωρισμό του γηπέδου της ΠΑΕ και ένα μέρος των χώρων της Λ. Αλεξάνδρας να αξιοποιηθεί ώστε να υπάρξουν αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές για τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Γιατί οι αθλητές του ερασιτέχνη, που είναι κυρίως μικρά παιδιά από τις περιοχές των Αμπελοκήπων και του Γκύζη, είναι πολύ δύσκολο να μετακινούνται στο Βοτανικό και ιδιαίτερα τις νύχτες του χειμώνα. Εμείς προτείνουμε να εξετάσετε την πρόταση που υπάρχει και θα καταθέσω τις 146 υπογραφές. Ο Δήμος από κει και πέρα έχει την δική του ευθύνη να εξετάσει την πρόταση αυτή».

Στην τοποθέτηση του ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε τα εξής θέματα:
«Η πανδημία συνεχίζει, παρότι δεν παίζει πλέον στα κανάλια, αλλά τα κρούσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και ειδικά στα σχολεία είναι πολλά, αφού μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περίπου 30.000 πανελλαδικά και κάποιες εκατοντάδες στην Αθήνα.

Η δημοτική Αρχή και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι έχουν λάβει επιστολή από τον Σύλλογο Γονέων του 30ου Δημοτικού Σχολείου στην Κυψέλη που αναδεικνύει ένα ζήτημα το οποίο όμως αφορά τις περισσότερες περιοχές της Αθήνας. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γονείς, στις σημερινές συνθήκες, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ομαλή παρακολούθηση του πρωτοκόλλου που ισχύει για τα σχολεία, δηλαδή για την ιχνηλάτηση όταν εμφανίζεται ένα κρούσματα σε κάποια τάξη.
Στην 6η δημοτική κοινότητα, όπως αναδεικνύει ο Σύλλογος Γονέων, η παροχή δωρεάν rapid test από το δημοτικό ιατρείο της οδού Χανίων δεν επαρκεί, για μία σειρά λόγους που αναφέρουν. Πρώτον, το χωροταξικό ζήτημα. Το σημείο αυτό δεν διευκολύνει τις περισσότερες γειτονιές της Κυψέλης. Δεν διευκολύνει ούτε ο τρόπος με τον οποίο κλείνονται τα ραντεβού, ώστε να γίνεται η ιχνηλάτηση στο πρωτόκολλο που λειτουργεί στα σχολεία, καθώς και τα ζητήματα του ωραρίου.
Ζητούν την κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής για να υπάρξει κι άλλη δημόσια δομή που θα μπορεί να κάνει rapid test για τους μαθητές των σχολείων (ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί το πρωτόκολλο της ιχνηλάτησης) καθώς αυτή τη διαδικασία έχει δυσκολέψει πάρα πολύ μετά την απεμπλοκή των λεσχών φιλίας.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά ένα σοβαρό κατά τη γνώμη μας θέμα με εγκαταλελειμμένο κτίριο απέναντι από τον δημοτικό παιδικό σταθμό στην οδό Φαβιέρου (στην 1η δημοτική κοινότητα). Υπάρχουν ήδη μία σειρά από έλεγχοι που έχουν γίνει από υπηρεσίες του Δήμου και του Δημοτικού Βρεφοκομείου που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του σπιτιού που έχει καταρρεύσει, η τοιχοποιία του έχει διαβρωθεί, υπάρχουν μία σκαλωσιά με λινάτσες που έχει τοποθετηθεί εκεί και λειτουργούσε επί της ουσίας ως κρυψώνα για διάφορες δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με τον παιδικό σταθμό που βρίσκεται απέναντι.
Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι γνωστή στις υπηρεσίες του Δήμου, τόσο ως προς το επικίνδυνο, όσο και ως προς το ανθυγιεινό. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν βρεθούμε σε καμία χειρότερη κατάσταση».