Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (9/3/2020)

2020-03-09

Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

"Φτιάχνουν «Ανώνυμη Εταιρεία» για τον Εθνικό Κήπο και το Λόφο Φιλοπάππου"

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που έγινε τη Δευτέρα 9 Μάρτη 2020, ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε τα εξής ζητήματα:

«Με τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη Βουλή ιδρύεται η "Εθνικός Κήπος Μητροπολιτικό Πράσινο Ανώνυμη Εταιρεία", μια εταιρία που θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής αγοράς και θα αναλάβει τη διαχείριση όχι μόνο του Εθνικού Κήπου αλλά και του λόφου του Φιλοπάππου, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια. Πρόκειται για ένα χώρο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό χώρο, τον Εθνικό Κήπο και έναν χώρο που είναι σε μεγάλη έκτασή του αρχαιολογικός, το λόφο του Φιλοπάππου. Αν ήθελαν μόνο να δώσουν το λόφο του Φιλοπάππου στο Δήμο της Αθήνας, θα μπορούσε να περάσει η ευθύνη στο Δήμο της Αθήνας όπως υπάρχει και στον Εθνικό Κήπο.

Γιατί επιλέγουν "Ανώνυμη Εταιρεία" και ιδιωτικοποίηση; Θα έχουμε ιδιωτικοποίηση και στο προσωπικό και στις λειτουργίες. Όχι μόνο δηλαδή για την ενοικίαση κάποιων χώρων, αλλά και για ανοιχτό αλισβερίσι με ιδιωτικά συμφέροντα. Ας μην ξεχνάμε ότι προηγούμενη διοίκηση του Δήμου είχε δώσει τον Εθνικό Κήπο στο "ΝΕΟΝ" του Δασκαλόπουλου για δύο χρόνια, για να γίνονται εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Είχαμε δώσει μάχη σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτή η εταιρία εκεί το πάει.

Προφανώς, με βάση αυτό το Νόμο, θα έρθει να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ας έρθει να γίνει έγκαιρα. Είναι ενδεικτικός αυτός ο τρόπος λειτουργίας με συνεννοήσεις, αιφνιδιασμούς και αποφάσεις, του πως αντιλαμβάνεστε την περίφημη δημοκρατία και λειτουργία στα όργανα της τοπικής διοίκησης.

Με τροπολογία του ΥΠΕΣ που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η υπάρχουσα fast track διαδικασία για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα κλπ), που έμπαινε στα Δημοτικά Συμβούλια με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες, πλέον αναιρέθηκε και αυτές οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την Οικονομική Επιτροπή, ένα όργανο στο οποίο έχει την απόλυτη πλειοψηφία η διοίκηση του Δήμου. Δηλαδή, ούτε συζήτηση στο Δημοτικά Συμβούλια δε θα χρειάζεται για να προχωρήσετε στις ιδιωτικοποιήσεις ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου. Πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα από τους χιλιάδες εργαζόμενους του Δήμου που θα βρεθούν προ εκπλήξεων σε πολλές νευραλγικές υπηρεσίες.

Να σας θυμίσω την πρότασή μας για να συζητηθεί το ζήτημα της υποδομής των σχολείων που είναι σε άθλια κατάσταση. Επίσης, πότε θα μας φέρει η Δημοτική Αρχή σχέδιο για το πως θα καλυφθούν οι 100-130 αίθουσες για τη δίχρονη προσχολική αγωγή; Καμία εργασία για ανέγερση δεν υπάρχει, πώς θα βρεθούν αυτές οι αίθουσες; Τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την πόλη λύνονται εντός υπουργικών διαδρόμων με συνεννοήσεις, με αιφνιδιασμούς και απαξιώνονται οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για έγκαιρη οργανωμένη συζήτηση για μεγάλα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας.

Για το θέμα που θέσαμε σχετικά με τα Αναφιώτικα, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απάντηση που λάβαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ήταν αλλού. Ήταν απάντηση είτε ενός ανθρώπου που δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, είτε ενός ανθρώπου που τον κοροϊδεύουν. Μας είπε ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα στην οδό Στράβωνος ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και ότι μίλησε σχετικά με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το συγκεκριμένο ακίνητο με τα ερείπια, που παραμένουν από το 1995 κάτω από τον ιερό λόφο της Ακρόπολης, ανήκει στην ΕΤΑΔ και όχι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα, ενώ η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Δήμου με έκθεσή που έχει καταθέσει αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα για άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας, διότι έχει αποσαρθρώσεις, αποκολλήσεις, καθαιρέσεις, ασταθή τμήματα, ο αντιδήμαρχος μας έλεγε ότι δε συμβαίνει τίποτα. Αντίστοιχη έκθεση όσων αφορά το πρόβλημα υγιεινής στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει και από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Το θέμα πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι άλλωστε και δέσμευση του δημάρχου από τότε που επισκέφτηκε την περιοχή.

Τέλος, 23 εργαζόμενοι που δουλεύουν από το Γενάρη στο Δημοτικό Ιατρείο της οδού Χανίων, είναι ακόμα απλήρωτοι, γιατί δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί το ΦΕΚ. Στο προηγούμενο συμβούλιο είχαμε ζητήσει να πληρωθούν έστω έναντι. Υπήρχε μάλλον κατανόηση, όμως αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν απλήρωτοι. Θα θέλαμε να μιλήσει κάποιος από τους εκπροσώπους τους που βρίσκονται σήμερα εδώ και να γίνει κάτι ώστε να πληρωθούν».

Για τα προβλήματα στέγασης των ειδικών σχολείων, της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής & τα κτιριακά προβλήματα σχολείων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας

Στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

«Έχει στείλει ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης "Ρόζα Ιμβριώτη", που έχει συνδικαλιστικά την ευθύνη για τα σχολεία του Παγκρατίου, μια επιστολή που βάζει τρία ζητήματα. Ζητώ να προχωρήσουμε σε συζήτηση και εντός ημερήσιας διάταξης γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Το πρώτο θέμα αφορά τη στέγαση του 1ου δωδεκαθέσιου Ειδικού Σχολείου και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου που σήμερα στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ, μια εταιρία, έναν ιδιωτικό φορέα, που τα τελευταία χρόνια παίρνει συνεχώς αίθουσες και βοηθητικούς χώρους από αυτά, για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε ηλικίες που τον ενδιαφέρουν. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα στεγάζεται και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Ακούστηκε μια άποψη από μέλος του Δήμου που έχει συζητηθεί για μεταφορά και στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού στον ίδιο χώρο με το 2ο Ειδικό Δημοτικό με την προοπτική να πάρουν κι άλλες αίθουσες από το 4ο Δημοτικό. Είναι μια θέση την οποία καλά κάνει κι απορρίπτει ο Σύλλογος διότι προκαλεί υποβάθμιση και των τριών σχολείων και, όχι απλά δεν αποτελεί λύση αλλά διάλυση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά θέμα το οποίο έχουμε επαναφέρει και σήμερα και σε προηγούμενες συνεδριάσεις σε σχέση με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μια αίθουσα στη 2η δημοτική Κοινότητα. Δε λειτουργεί το 2ο τμήμα στο 7ο Νηπιαγωγείο και στο 15ο νηπιαγωγείο γίνεται συνδιδασκαλία σε μία αίθουσα. Θέλουμε να μας ενημερώσετε για το σχέδιο που έχετε. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις ακούσαμε ότι το μελετάτε, το επεξεργάζεστε, στέλνετε επιστολές σε διευθυντές για να ζητήσετε αίθουσες, κάποια στιγμή πρέπει να μας πείτε τι θα γίνει γιατί έχουμε φτάσει στα μέσα του Μάρτη.

Ένα τελευταίο θέμα, αναφέρονται μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στην κτιριακή υποδομή της 2ης δημοτικής Κοινότητας. Κάποια από αυτά έχουμε αναδείξει σε προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως στο 1ο Δημοτικό, το 103ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Δημοτικό.

Έχουν καταθέσει αυτή την επιστολή. Μπορείτε να το δείτε και να μας δώσετε κάποιες απαντήσεις σε σχέση με το τι σκοπεύετε να κάνετε. Μπορείτε να είσαστε προετοιμασμένος όταν θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε σχέση με το τι ενέργειες προγραμματίζει να κάνει η Δημοτική Αρχή για αυτά τα προβλήματα».

Για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας από το νέο κορωνοϊό

Σε συνέχεια επιστολής των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τη Δημοτική Αρχή για να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές και να υπάρξει άμεσα ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τον προγραμματισμό που έχει τεθεί για την αποτελεσματική προστασία από το «νέο κορωνοϊό», το πρώτο θέμα της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δευτέρας 9ης Μάρτη 2020, αφορούσε στην ενημέρωση για το ζήτημα του κορωνοϊού.

Στην τοποθέτησή του ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, επισήμανε τα εξής:

«Κάθε άνθρωπος μπροστά σε έναν κίνδυνο, είτε μεγάλο είτε μικρό, νιώθει άνεση ή ανασφάλεια ανάλογα με τα εφόδια που έχει για να τον αντιμετωπίσει. Θεωρούμε ότι είναι εύλογη ανησυχία που υπάρχει στο λαό από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ακριβώς επειδή έχουμε μπροστά μας μια πολιτική εμπορευματοποίησης που έχει υποβαθμίσει τόσο πολύ το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην πλευρά της ατομικής ευθύνης, που υπάρχουν όλα αυτά που επισημαίνονται και από τον αντιδήμαρχο κο Καλαμπόκα, το υπουργείο και τον ΕΟΔΥ. Είναι επικίνδυνο φαινόμενο οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων που έχουν φέρει τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Από αυτή τη σκοπιά εμείς μιλάμε για ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο το Δήμο της Αθήνας αλλά και συνολικά μέτρα που θα πρέπει να υπάρξουν με προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ένα πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει και στη Βουλή. Σε σχέση με το Δήμο της Αθήνας, στείλαμε μια επιστολή πριν 10 μέρες επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση και μια σειρά πρακτικά μέτρα που απασχολούν και σχολεία και τους υπόλοιπους χώρους του Δήμου της Αθήνας.

Σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση, καλώς έρχεται σήμερα η Δημοτική Αρχή και ενισχύει τις σχολικές επιτροπές με 50.000 ευρώ. Εμείς λέμε από την αρχή ότι δεν φτάνουν. Θα δώσω μερικά παραδείγματα για να γίνω κατανοητός. Την Παρασκευή σε κάποιες σχολικές επιτροπές, αναφέρω ενδεικτικά στην πρωτοβάθμια της 3ης δημοτικής κοινότητας, υπήρξε η εισήγηση κάθε δημοτικό σχολείο να πάρει επιπλέον επιχορήγηση 150 ευρώ και 70 ευρώ κάθε νηπιαγωγείο, ποσά που όπως αναφέρθηκε θα δοθούν από τις λειτουργικές δαπάνες της σχολικής επιτροπής, δηλαδή θα κοπούν από αλλού. Στην σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας της 5ης δημοτικής κοινότητας, η εισήγηση ήταν για 50 ευρώ σε κάθε σχολείο. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο παράδειγμα για δημοτικό σχολείο που την Πέμπτη έκανε αγορά απολυμαντικών και καθαριστικών αξίας 197 ευρώ, ένα πραγματικό νούμερο με αποδείξεις. Επειδή αυτά τα χρήματα δε φτάνουν, θα πρέπει να πάρετε μέτρα από τώρα γι' αυτά τα άμεσα μέτρα.

Σε σχέση με τα συστεγαζόμενα, παρόλο που δεν είναι ευθύνη του Δήμου για τα σχολεία που κλείνουν, θα πρέπει ο Δήμος να έχει λόγο και να κάνει κάποια σύσταση. Στη Γκράβα, για παράδειγμα, είναι παράλογο να κλείνει το 2ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου και να ανοίγει το Δ.ΙΕΚ Γαλατσίου που είναι στον ίδιο χώρο. Το 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου να κλείνει και να μένει ανοιχτό το 2ο ΕΠΑΛ που έχει κάποιους καθηγητές ίδιους. Αυτό είναι παράλογο. Πείτε μας αν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, στην κοινή μας λογική όμως αυτό φαίνεται παράλογο.

Υπάρχει μια επιστολή του συλλόγου εκπαιδευτικών του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ ειδικές οι συνθήκες των παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο και ζητούν επιπλέον μέτρα, ακριβώς λόγω της κατάστασης αυτών των παιδιών και μια σειρά από επιπλέον ενέργειες για την προστασία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εργαζομένων της σχολικής μονάδας.

Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που είναι να κάνετε και να πιέσετε. Δεν μπορεί να τα εναποθέτουμε όλα στην ατομική ευθύνη. Αυτή τη στιγμή την ευθύνη την έχει, πρώτα από όλους, το κράτος, η πολιτεία. Οι πολιτικές που ακολουθεί είναι η αιτία για την οποία μεγαλώνει και η ανησυχία των πολιτών για την κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο σύστημα Υγείας».