"Ταξική επιλογή η απαξίωση των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού"

2019-03-06

Περιοδεία του Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής & των  αθλητριών και υποψήφιων δημοτικών συμβούλων Αθήνας Ελπίδας Νασιοπούλου &  Γεωργίας Αγίλαρα στη ΣΕΦΑΑ

Τους χώρους της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (πρώην ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου της Αθήνας επισκέφθηκε σήμερα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί του βρέθηκαν και οι προερχόμενες από το χώρο του Αθλητισμού υποψήφιες στις δημοτικές εκλογές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας Γεωργία Αγίλαρα, πανελληνιονίκης στα 400 μ. και προπονήτρια στίβου και Ελπίδα Νασιοπούλου, πανελλήνια πρωταθλήτρια του Μάι Τάι και μαθηματικός.

Στο επίκεντρο της περιοδείας βρέθηκαν τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που μαστίζουν εδώ και χρόνια τη Σχολή, όπως το κτιριακό, η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και η έλλειψη διδακτικού προσωπικού με αρνητικές συνέπειες στην ομαλή της λειτουργία.

Ο Γιάννης Πρωτούλης συνομίλησε και ενημερώθηκε αναλυτικά για τη σημερινή κατάσταση των ΣΕΦΑΑ από τον Νίκο Γελαδά, κοσμήτορα της Σχολής και καθηγητή Εργασιοφυσιολογίας και τον Κωνσταντίνο Μπουντόλο, καθηγητή Αθλητικής Βιομηχανικής, ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους της άθλησης, στα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας της σχολής, μαζί με τον καθηγητή Γιάννη Μπάγιο. Τέλος μίλησε σε φοιτητές και καθηγητές στο αμφιθέατρο της σχολής.

Τα προβλήματα και ο εμπαιγμός από τους αρμόδιους

Στη συνάντηση με τον Νίκο Γελαδά, ο κοσμήτορας αναφέρθηκε στις αναγκαίες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού που δεν γίνονται, αφού όσοι καθηγητές συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ενδεικτικά τόνισε πως αυτήν τη στιγμή δεν διδάσκεται καν το μάθημα της Γυμναστικής (!), ενώ προβλήματα υπάρχουν και στη διδασκαλία άλλων μαθημάτων.

Για τις υποδομές τόνισε ότι το πρόβλημα λόγω της υποχρηματοδότησης έχει γίνει πια χρόνιο και πλέον είναι ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν τους 1.200 φοιτητές. Υπενθύμισε τις παλιότερες διεκδικήσεις των (τότε) ΤΕΦΑΑ για μετεγκατάσταση σε χώρο κοντά στο ΟΑΚΑ, ο οποίος τελικά δόθηκε για δημιουργία εμπορικού κέντρου. Παράλληλα στάθηκε και στον εμπαιγμό από τις κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση, που παρά τα κατά καιρούς σχέδια αναβάθμισης, για αξιοποίηση νέων χώρων κλπ., όλα αυτά παραμένουν στα συρτάρια, με αποτέλεσμα να εκπνέουν προθεσμίες και μετά να χρειάζεται να ξεκινήσουν από την αρχή οι διαδικασίες.

«Κριτήριο ψήφου η πάλη για αντιστροφή της κατάστασης»

Στην ομιλία του ο Γιάννης Πρωτούλης ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει τα οξυμένα προβλήματα της ΣΕΦΑΑ και σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου και αγώνα για τους νέους ανθρώπους και τους καθηγητές στη Σχολή. Επισήμανε πως το ΚΚΕ έχει ψηλά στην «ατζέντα» τα θέματα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, έχοντας επίγνωση των σημαντικών οφελών που προκύπτουν όπως η πρόληψη και η προστασία της υγείας του πληθυσμού, της αρμονικής ανάπτυξης των παιδιών, της κοινωνικοποίησης κ.ά.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτόν τον τομέα για το λαό και τη νεολαία στις χώρες που οι εργαζόμενοι οικοδόμησαν το Σοσιαλισμό. Αντίθετα, όπως είπε αυτό το σοβαρό ζήτημα στον καπιταλισμό στρεβλώνεται λόγω της εμπορευματοποίησης, κάτι που μετατρέπει την άθληση σε «βιομηχανία» για την κερδοφορία των πολυεθνικών και σε πολυτέλεια για το λαό.

Ειδικά για τα προβλήματα των ΣΕΦΑΑ υπογράμμισε πως δεν είναι ζήτημα ανικανότητας των αρμοδίων. «Δεν είναι τυχαίο -τόνισε- πως όταν όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα επιχειρηματιών του Αθλητισμού όπως των ιδιοκτητών των ΠΑΕ ή επιχειρηματικών ομίλων, λύσεις και κυρίως τα χρήματα βρίσκονται εν ριπή οφθαλμού και την ίδια ώρα η ΣΕΦΑΑ ταλαιπωρείται από την υποχρηματοδότηση.

Αυτό το χάλι είναι βαθιά ταξική επιλογή, γι' αυτό και υπάρχει η απαξίωση αυτής της σημαντικής σχολής. Είναι πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου και γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου η αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Δεν υπάρχουν εργολάβοι λύσεων που θα έρθουν με μια ψήφο, αλλά χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη των φοιτητών των καθηγητών και όλων μας.

Ένα μικρό παράδειγμα που δείχνει το δρόμο είναι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για το πτυχίο των ΣΕΦΑΑ που υποχρέωσαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο άρθρο. Και φυσικά απαιτείται η συγκέντρωση δυνάμεων για τη συνολική ρήξη και ανατροπή αυτής της σάπιας κατάστασης».