Τοποθετήσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για τα έτη 2014-2018
«Από αυτή την πολιτική έχουν κέρδος οι λίγοι. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα» τόνισε ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος & εκ νέου υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 18ης Απριλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για τα έτη 2014-2018. Στην τοποθέτησή του δήλωσε τα εξής:
«Αυτή η δημοτική Αρχή υπηρέτησε πολιτικά τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όταν λέμε υπηρέτησε εννοούμε ότι αποδέχτηκε την επιβαλλόμενη πολιτική χωρίς αντιδράσεις και μάλιστα σε ορισμένα ζητήματα ήταν φανατική για την εφαρμογή της.
Μνημονιακή πολιτική σημαίνει:
-
Μείωση κρατικής χρηματοδότησης. Αντί να αντιδράσει είπε "μπορώ να τα φέρω βόλτα και με λιγότερα λεφτά και θα νοικοκυρέψω το δήμο".
-
Μείωση του προσωπικού. Η δημοτική Αρχή εμφανίζει ότι νοικοκύρεψε το δήμο και έχει πλεονάσματα, όταν το 2010 είχε 7.580 μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους και σήμερα έχει 5.500. Τι επιπτώσεις έχει η μείωση του προσωπικού; Δε συντηρούνται κοινωνικές και άλλες υποδομές του δήμου, δεν αναπτύσσονται.
-
Ιδιωτικοποίηση τομέων λειτουργίας του δήμου. Ιδιωτικοποίηση στο πράσινο, στην καθαριότητα, στον πολιτισμό, στο ηλεκτρολογικό. Να τι σημαίνει η μείωση του προσωπικού σε αυτούς τους τομείς που θα κοστίσουν μελλοντικά "ο κούκος αηδόνι".
-
Κλείσιμο υποδομών. Ο δήμαρχος είπε τι έκανε, αλλά δεν είπε τι έκλεισε! Παραλάβατε 98 παιδικούς σταθμούς του ΔΒΑ, σήμερα είναι 72. Παραλάβατε 132 παιδικές χαρές,ο απολογισμός σας λέει ότι έχετε φτιάξει τις 27 και θα φτάσουν στο τέλος του 2019 τις 70. Οι άλλες 62 διαγράφτηκαν από το χάρτη; Νομίζετε ότι είμαστε διατεθειμένοι να διαγράψουμε χώρους επειδή εσείς νομίζετε ότι έτσι πρέπει να γίνει; Για τα δημοτικά ιατρεία, αναφέρετε στον απολογισμό ότι ανακαινίστηκαν κλπ. Πόσα όμως υπάρχουν; Το δημοτικό Ιατρείο του Παγκρατίου έκλεισε με σκοπό να πάει σε άλλο κτίριο και εδώ και τρία χρόνια ακόμα δεν έχει πάει. Λειτουργούν δημοτικά ιατρεία με 27 γιατρούς και 6 οδοντιάτρους που διαθέτει ο δήμος;
Παραχώρηση των κρατικών υποδομών σε ΜΚΟ και επιχειρήσεις. Αναφέρω για παράδειγμα τη δημοτική αγορά Κυψέλης, το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία με το ιδρύμα Νιάρχου και την ανταποδοτικότητα παντού. Ανταποδοτικότητα στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Και φυσικά όλες οι επιχειρησιακές δράσεις που εμφανίζονται από το δήμο έχουν σχέση με το ιδιωτικό κεφάλαιο, κυρίως στον τουριστικό τομέα. Ο τουριστικός τομέας ήταν αυτός που επωφελήθηκε από τη δράση του δήμου όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας.
Επισημαίνουμε κάποια σημεία που διαβάζουμε στον απολογισμό της δημοτικής Αρχής:
Δημοτικά Τέλη. Η προεκλογική σας δέσμευση το 2014 για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ήταν μείωση 20%. Αντί αυτού έγινε 6,5% μείωση στα οικιακά και από 5% έως 28,5% στα επαγγελματικά δημοτικά τέλη, με τη διαφορά ότι αυτή η απόφαση έχει μείνει στα χαρτιά, διότι μόνο 3.000 ρολόγια έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Κι αυτό γιατί ο κόσμος ούτε το ξέρει, ούτε έχει τη δυνατότητα να μαζέψει τα χαρτιά που του ζητάτε.
Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης. Με καμάρι είπε ο δήμαρχος ότι οι 3 μεγαλύτερες παρατάξεις, συμφωνούν με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, δηλαδή να μεταφερθούν οι πιάτσες έξω από αυτούς τους χώρους για να μπορούν να κάνουν μέσα τη χρήση. Κανένας δε λέει το που θα βρίσκουν οι χρήστες τη δόση. Έτσι, θα γεμίσουν οι γειτονιές με τέτοιες πιάτσες.
Η κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μη θυμίσω τι έλεγε το περασμένο καλοκαίρι ο κος Αποστολόπουλος, ότι 20 εργολαβίες ξεκινούν από το Σεπτέμβρη! Ακόμα τις περιμένουμε. Έχετε καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια της Αθήνας;
Λέσχες Φιλίας. Αναφέρετε στον απολογισμό ότι λειτουργείτε 25, μα τόσες ήταν και το 2010. Ούτε μια καινούργια δεν έγινε.
Έχει λοιπόν μια αξία να κρίνουμε πολιτικά όλη αυτή την κατάσταση. Τα προγράμματα που έχει καταφέρει η δημοτική αρχή να εντάξει στον προγραμματισμό και εκτελούνται, δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες. Εδώ γίνεται ένα πάρτι των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών συμπράξεων. Από αυτά τα έργα και από αυτές τις αναπλάσεις έχουν κέρδος οι λίγοι. Η κατάσταση για τη ζωή των πολλών, ιδιαίτερα στις γειτονιές της Αθήνας, είναι σε απερίγραπτα χάλια.
Με αυτή την έννοια λοιπόν θα ήθελα να πω ότι η αυτή δημοτική Αρχή, ακολουθώντας την πολιτική που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ & ΝΔ και συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχει ανάγκη ο δημότης και ιδιαίτερα οι φτωχοί άνθρωποι.
Αυτό πρέπει να κριθεί και στις επόμενες εκλογές για όλους, ασχέτως σε ποια παράταξη προσχωρούν και με ποια παράταξη θα κατέβουν στις προσεχείς εκλογές. Γιατί όσοι τους παίρνουν στις παρατάξεις τους, παίρνουν και την ευθύνη των πεπραγμένων αυτής της διοίκησης».