Δελτίο Τύπου: "Επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα από τη δημοτική Αρχή για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων της πόλης"
Η δημοτική Αρχή επέλεξε, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Αυγούστου, να μη φέρει προς συζήτηση τους όρους και τις συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία της Αθήνας στις 14 Σεπτέμβρη και να παρουσιάσει το σχέδιο και τα μέτρα που έχει πάρει. Η απάντηση σε όσα έθεσε η αντιπολίτευση ήταν ότι "θα κάνουμε αυτό που πρέπει", ενώ την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη, με δελτίο Τύπου, ο δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε οι σχολικές αίθουσες να είναι "καθαρές, ασφαλείς υγειονομικά και έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό".
Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τέτοια που δικαιολογεί την αγωνία και την ανησυχία που υπάρχει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν πριν καν το άνοιγμα των σχολείων:
- Ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα υπολείπεται σημαντικά των αναγκών, δεν αντιστοιχεί ούτε ένας εργαζόμενος ανά σχολική μονάδα! Για σχεδόν 400 σχολεία στο Δήμο Αθηναίων, υπάρχουν 60 μόνιμοι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα των σχολείων και επιπλέον προσλήφθηκαν με συμβάσεις χρόνου άλλοι 255 πλήρους απασχόλησης και 9 μερικής απασχόλησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων πήγαν στα σχολεία για να πιάσουν δουλειά μόλις χτες, την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη, ενώ τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει για διοικητικές εργασίες των εκπαιδευτικών από την 1η Σεπτέμβρη.
Με αυτόν τον αριθμό εργαζομένων, η καθαριότητα των σχολείων και των εγκαταστάσεών τους δεν καλυπτόταν επαρκώς ούτε τα προηγούμενα χρόνια. Πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες που οι απαιτήσεις για συχνή και ενδελεχή καθαριότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα, επιβάλουν συχνό και επίμονο καθαρισμό σε πόμολα, θρανία και τουαλέτες, ενώ κάθε σχολείο περιλαμβάνει 10 έως και 20 σχολικές αίθουσες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους, προαύλια και γραφεία. Μάλιστα, για παράδειγμα στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, το ωράριο εργασίας είναι λιγότερο από τις ώρες λειτουργίας του κάθε σχολείου. Επίσης, είναι δεκάδες οι περιπτώσεις, όπου μία καθαρίστρια θα έχει την ευθύνη για 2 σχολικές μονάδες (για παράδειγμα ένα Δημοτικό και το διπλανό Νηπιαγωγείο).
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του δήμου κρύβεται πίσω από τη ρατσιστική ρύθμιση που έβαλε η κυβέρνηση στην προκήρυξη για τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας όπου απαιτείται είτε ελληνική ιθαγένεια είτε η υποβολή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο 46 μετανάστες και μετανάστριες που έχουν δουλέψει για χρόνια (ακόμα και 10-15 χρόνια) στην καθαριότητα των σχολείων της Αθήνας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες για προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία έχουν πολλαπλασιαστεί.
- Η δημοτική Αρχή δεν έχει έτοιμο κανένα σχέδιο αξιοποίησης επιπλέον χώρων, ώστε να μειωθούν τα παιδιά σε 15 ανά τάξη για να επιτευχθεί η μείωση του συγχρωτισμού και οι απαραίτητες αποστάσεις. Αντίθετα κρύβεται πίσω από την πολιτική της κυβέρνησης που έχει επιστρατεύσει μια σειρά αστήριχτα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει ότι τα σχολεία ανοίγουν με όρους τζόγου -όπως έκανε και με τον Τουρισμό- και με 20-25 παιδιά στις περισσότερες τάξεις στο Δήμο Αθηναίων και όχι με όρους που να διασφαλίζουν την υγιεινή, την ασφάλεια, την απόσταση.
Η κατάσταση με τις προβληματικές υποδομές σε πολλά από τα Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Αθήνας έχει αναδειχτεί πολλές φορές μέσα και από παρεμβάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Τάξεις σε υπόγεια, σε χώρους που δεν χωράνε ούτε 15 μαθητές χωρίς καμία απόσταση, χωρίς επαρκή αερισμό, αίθουσες χωρισμένες στη μέση με πρόχειρες κατασκευές, τουαλέτες και κοινόχρηστοι χώροι σε άθλια κατάσταση. Για αυτή τη -γνωστή σε όλους- κατάσταση έχει σοβαρές ευθύνες τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, αφού τα προηγούμενα χρόνια συγχωνεύτηκαν δεκάδες σχολεία στην Αθήνα και δημιουργήθηκαν πολυάριθμα τμήματα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους ούτε καν για μπαλώματα στις σχολικές υποδομές.
Το αίτημα για 15 παιδιά ανά τάξη δεν αφορά μόνο τις συνθήκες πανδημίας. Είναι ένα απαραίτητο για να διαμορφώνονται καλύτεροι όροι για την παιδαγωγική και μαθησιακή διαδικασία μέσα στα σχολεία. Σε αυτή την κατεύθυνση η δημοτική Αρχή έχει ευθύνη να εξαντλήσει τα περιθώρια για να βρεθούν και να αξιοποιηθούν -έστω προσωρινά- επιπλέον χώροι και παράλληλα να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, πιέζοντας και την κυβέρνηση για την άμεση υλοποίησή του.
- Ο δήμος, στο πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής, περιορίζεται στα χρήματα που δίνει το υπουργείο και αρνείται να διεκδικήσει από το κράτος αυξημένη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες των Σχολικών Επιτροπών, στα έξοδα των οποίων προστίθενται η απαραίτητη προμήθεια υλικών καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
Τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού δεν εξαντλούνται στη χρήση μάσκας, οι οποίες -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα φτάσουν στα σχολεία το Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση:
- Δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
- Δεν έκανε και δεν κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δεν μονιμοποιεί εκείνους που δουλεύουν χρόνια στην Εκπαίδευση. Ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε το προσωπικό καθαριότητας.
- Δεν βελτίωσε τις υποδομές στα σχολεία ούτε δημιούργησε νέες.
- Τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη όσων εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μορφωτική διαδικασία.
Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, αντί να κάνει όσα μπορεί για να διαμορφωθούν έστω ικανοποιητικές συνθήκες, έχει αναλάβει να υλοποιεί αυτή την πολιτική. Αυτό είναι που μεγαλώνει την ανησυχία και τον προβληματισμό σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τις επόμενες μέρες -και με το άνοιγμα των σχολείων- οι αγωνιστικές δράσεις, που θα πιέζουν για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, χρειάζεται να ενταθούν.