Δελτίο Τύπου: "Η οικολογική αδιαφορία της δημοτικής αρχής οδηγεί δύο πάρκα της Αθήνας σε εγκατάλειψη"

2022-12-11

Το Οικολογικό Πάρκο στην όχθη του Ποδονίφτη και ο Λόφος Γκράβας στην 5η Δημοτική Κοινότητα έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και σκουπιδότοπους. Τα συγκεκριμένα θέματα τα έχει θέσει η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, τουλάχιστον 4 φορές, αλλά η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον, αλλά εντελώς απαξιωτικά δεν έχει δώσει καμία απάντηση.

Τα τελευταία χρόνια έχει δαπανηθεί πλήθος κονδυλίων για την επίδειξη της οικολογικής ευαισθησίας του Δημάρχου της Αθήνας: Συνέδρια, φιέστες περί βιώσιμης ανάπτυξης, ταξίδια, ακόμα και προσπάθειες να μας πείσει ότι ο "Μεγάλος Περίπατος" που φτιάχνεται για να εξυπηρετήσει την τουριστική βιομηχανία έχει κι αυτός οικολογικό πρόσημο.

Την ίδια στιγμή, από την ξεκάθαρη αδιαφορία της δημοτικής Αρχής δύο ελεύθεροι χώροι πρασίνου στην 5η δημοτική κοινότητα κινδυνεύουν, καθώς έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και σκουπιδότοπους.

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ» στην όχθη του ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ

Από το 1997 υπάρχει σχετική Απόφαση για τον "χαρακτηρισμό του χώρου κατά μήκος του ρέματος Ποδονίφτη ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ)" (ΦΕΚ 1118/Δ/1997).

Πρόκειται για μοναδική έκταση πρασίνου περίπου 40 στρεμμάτων, σε ένα τμήμα της φυσικής όχθης του Ποδονίφτη που δεν έχει τσιμεντοποιηθεί και διατηρεί το φυσικό κάλος της, από την οδό Χαλκίδος (τέρμα Πατησίων) έως το Πάρκο Προμπονά (Αγ. Γεώργιος).

Από τότε, αν και έχουν περάσει 25 χρόνια, ο χώρος παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη, αδιαμόρφωτος με σκουπίδια, μπάζα και ερείπια. Ακόμα εκκρεμεί η κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στην οδό Επικλέους & Επινίκου που έχουν από το 2018 αποζημιωθεί από το Δήμο Αθηναίων.

ΛΟΦΟΣ ΓΚΡΑΒΑΣ (τα παλαιά Ασβεστοκάμινα)

Από το 1996 υπάρχει σχετική Απόφαση για το χαρακτηρισμό του χώρου μεταξύ των οδών Πασσώβ, Γρανίτσα & Μυστριώτου ως "Κοινόχρηστου χώρου πρασίνου (Άλσος)" καθώς και για την διάνοιξη των παραπάνω οδών σε αυτό το σημείο.

Πρόκειται για έναν πολύτιμο ελεύθερο χώρο πρασίνου, περίπου 10 στρεμμάτων, δίπλα στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Αθήνας και μπορεί να αποτελέσει μια μικρή όαση για τις οικογένειες και τη νεολαία της περιοχής.

Από το 2018 ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει στην αποζημίωση αυτής της έκτασης, όμως οι δρόμοι δεν έχουν διανοιχτεί και στη θέση του πράσινου υπάρχει ένας απέραντος σκουπιδότοπος με μπάζα και επικίνδυνα κτίσματα.


Καλούμε τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να διεκδικήσουν από τη δημοτική Αρχή την υπεράσπιση και αξιοποίηση αυτών των δύο μοναδικών χώρων πρασίνου που μπορούν να δώσουν μια πολύτιμη ανάσα στις οικογένειες και στη νεολαία της περιοχής.