Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (24/10/2019) - Έκτακτη

2019-10-24

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης

«Εκφράζουμε την αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, στηρίζουμε το αίτημα των σωματείων των εργαζομένων του Δήμου για να αποσύρει η κυβέρνηση το άρθρο 179» δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτώβρη, με διαδικασίες κατεπείγοντος, έπειτα από αίτημα Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης. Στην τοποθέτηση του δήλωσε τα εξής:

«Ζητήσαμε κι εμείς αυτή την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τοποθετηθούμε σχετικά με το άρθρο 179, που πλέον γίνεται 178. Ένα άρθρο που ακουμπάει σε ένα νομοσχέδιο, τον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, που από τα τέλη του Σεπτέμβρη αντιμετωπίστηκε με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις και βρίσκεται στο στόχαστρο των εργαζομένων. Γιατί, η καλύτερη άμυνα και για τους εργαζόμενους του Δήμου της Αθήνας είναι η επίθεση.
Όταν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση στο Δήμο της Αθήνας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που αξιοποίησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και συνεχίζει η σημερινή, έχει ανοίξει το παράθυρο. Η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου θα ανοίξει το δρόμο ακόμα πιο πολύ. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, με την προηγούμενη σύνθεσή του, ψήφισε ΣΔΙΤ στον ηλεκτροφωτισμό εφαρμόζοντας το πλαίσιο του νόμου Ραγκούση. Με αυτό το νόμο ήρθαν οι ΣΔΙΤ στο Δήμο της Αθήνας και με υπογραφή υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο, σήμερα έχουμε στο Δήμο συμπράξεις με εργολάβους στα κλαδέματα, τις φυτεύσεις, τον Εθνικό Κήπο. Έχουμε δύο εργολαβίες για φύλαξη και ηλεκτροφωτισμό στον ΟΠΑΝΔΑ. Στην καθαριότητα είχαμε leasing και εκχώρηση λειτουργιών του μηχανολογικού σε ιδιώτες και εταιρείες. Αυτά είναι γνωστά. Πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτό το πλαίσιο και να ζητήσουμε την κατάργησή τους.
Η εκχώρηση λειτουργιών σε ιδιωτικά κεφάλαια, το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στην καθαριότητα, τη διαχείριση και την αποκομιδή, στο μεγάλο φιλέτο της ανακύκλωσης που είχαν ήδη ιδιώτες είναι παιχνίδι εκατομμυρίων με χοντρά συμφέροντα. Για αυτά μιλάει όλο το πολυνομοσχέδιο το οποίο συνοδεύεται και από μέτρα που χτυπούν τα υπόλοιπα των εργασιακών δικαιωμάτων, δηλαδή με υπουργική απόφαση να μην ισχύουν οι κουτσουρεμένες συλλογικές συμβάσεις και η προσφυγή στη διαιτησία, και φυσικά το γεγονός ότι ο υπουργός γίνεται ρυθμιστής του συνδικαλιστικού κινήματος που με υπουργική απόφαση καθορίζει το μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία των εργαζομένων.
Η συζήτηση στη Βουλή είναι αποκαλυπτική. Ο κ. Δραγασάκης απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη είπε «Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί τήρησε το λόγο του ο κ. Γεωργιάδης και σεβάστηκε το έργο που αφήσαμε, τον αναπτυξιακό νόμο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία», αυτό δηλαδή που απαιτεί ο ΣΕΒ. Μέρος αυτών είναι και η πρόβλεψη για την παραπέρα διευκόλυνση για τις «δουλειές» που μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες με τους Δήμους.
Δε συμφωνούμε, φυσικά, με τη διατήρηση του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, όμως συμφωνούμε σε ένα ψήφισμα που ζητά την απόσυρση από την πλευρά της κυβέρνησης του συγκεκριμένου άρθρου. Εδώ, θα μετρηθούμε όταν θα επιχειρήσει η νέα διοίκηση να φέρει τέτοια μέτρα, στο όνομα της έλλειψης πόρων, έλλειψης εργαλείων ή έλλειψης προσωπικού που, για παράδειγμα, θα οξυνθεί αυτές τις ημέρες που ξεκινούν οι απολύσεις 1200 εργαζομένων που εργάζονται με κοινωφελή προγράμματα στο Δήμο».