Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο ΚΕΘΕΑ «Διάβαση»

2019-10-22

Το ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Κατηφές επικεφαλής του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ και συζήτησαν με εργαζόμενους και Συλλόγους Οικογένειας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής) και υποστηρίζει τα μέλη του ενώ αυτά παραμένουν στην οικογένεια και την εργασία τους ή συνεχίζουν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες.

«Σήμερα εξυπηρετούνται πάνω από 300 θεραπευόμενοι και οι εργαζόμενοι είναι ...3! Το προσωπικό είναι στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης και τα ΕΣΠΑ ήδη μας έχουν "κάψει". Τις τελευταίες 20 - 30 μέρες από την έκδοση της ΠΝΠ επικρατεί αναστάτωση. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα παρακολουθούν ελάχιστοι χρήστες ηρωίνης και η πλειοψηφία των θεραπευόμενων είναι εξαρτημένοι από την κοκαΐνη κι ακολουθούν οι χρήστες κάνναβης. Τα ερωτήματα που μας βάζουν είναι λογικά: "Δεν είμαι στην πιάτσα, θεωρούμαι χρήστης πολυτελείας. Τα προγράμματα υποκατάστασης της ηρωίνης δεν έχουν καμία εφαρμογή και αξία. Τι θα μου πουν "μείνε σπίτι σου να συνεχίσεις να κάνεις χρήση;" ή "πάρε ένα πρόγραμμα ...απεξάρτησης 4 μηνών;"

Η ΠΝΠ είναι ενταγμένη στο γενικότερο και μακροχρόνιο σχεδιασμό

Ο Ν. Σοφιανός αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η ΠΝΠ δεν είναι ξεκομμένη από το γενικότερο και μακροχρόνιο σχεδιασμό που υπάρχει για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης. Εντάσσεται στην κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζεται "μείωσης της βλάβης". Να γίνουν πιο γοργά βήματα για την παραπέρα εξάπλωση της υποκατάστασης, της ιδιωτικής συνταγογράφησης. Σ' αυτή την πολιτική είναι ενταγμένη η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Κέντρου. Η κίνηση να ενταχθεί το ΚΕΘΕΑ σε έναν ευρύτερο φορέα ή "συνέργεια" στο όνομα του "πλουραλισμού" της θεραπείας υπονομεύει τα στεγνά προγράμματα. Η πολιτική χορήγησης υποκαταστάτων έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρων κι έχει αποτύχει. Η ΠΝΠ δίνει μια αφορμή να μπουν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να στηριχθεί το ΚΕΘΕΑ, με γενναία κρατική χρηματοδότηση, στελέχωση, ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών και προγραμμάτων του. Δίνει μια αφορμή για να ανοίξει και πάλι η κουβέντα για την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη». Και ενημέρωσε για τη στάση της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την κυβερνητική παράταξη να αναμασά την προπαγάνδα του υπουργείου Υγείας.

Ζώντας στο πετσί τους τις συνέπειες της ναρκωπροπαγάνδας.

Στους Συλλόγους Οικογένειας της «Διάβασης» συμμετέχουν πάνω από 350 μέλη οικογενειών. Κι εδώ, οι εργαζόμενοι είναι μόλις 3 και «παρά τα τεράστια προβλήματα παρέχουμε πραγματική μείωση της βλάβης στα σπίτια και τις οικογένειες. Γιατί ακόμη κι όταν ο χρήστης αρχικά αρνείται να έρθει στο πρόγραμμα, η οικογένεια γίνεται πιο λειτουργική, ο δικός τους άνθρωπος θα πεισθεί πιο εύκολα τελικά να έρθει. Αυτή η πολλαπλή στήριξη δε χωράει στο σχεδιασμό τους. Είναι μια ύπουλη εποχή. Ακόμη και μέσα στις οικογένειες έχει γίνει αποδοχή της χρήσης κάνναβης κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Σήμερα ένας στους 4 που έρχεται στο ΚΕΘΕΑ ζητάει απεξάρτηση από την κάνναβη».

Την ίδια ώρα οι γονείς καταθέτουν ιστορίες ζωής και αγώνα.

«Ήρθα για το γιο μου. Έκανε χρήση χασίς. Είχε παρατήσει τις σπουδές του. Δεν ήταν λειτουργικός. Και μόνο η σκέψη να είναι ελεύθερη η κάνναβη με τρομάζει. Γιατί ξέρω. Όταν έμαθα για την εξάρτηση του γιου μου ήρθα με πόνο, φόβο, στίγμα. Πίστευα ότι δε συμβαίνει σε οικογένειες που προσέχουν και φροντίζουν τα παιδιά τους. Όταν πέρασα την πόρτα, τα άφησα πίσω όλα αυτά. Λειτουργεί σαν μελίσσι. Ο καθένας κάνει και κάτι κι όλοι μαζί υπηρετούμε τον ίδιο στόχο. Νιώθω ευγνωμοσύνη, απέναντι σε ανθρώπους που είναι ανά πάσα στιγμή εδώ».

«Ήρθα το 2012 και το παιδί μου μετά από ένα χρόνο. Ως γονείς κάναμε παράλληλη δουλειά, είδα τα κουσούρια μου ως πατέρας. Έμαθα να είμαι οργανωτικός και συλλογικός. Η εξάρτηση είναι κοντά μας κι έχει πολλές μορφές, αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο».

«Ήρθα το 2000. Μας πήρε δύο χρόνια η θεραπεία. Άλλαξε η ζωή μου. Είχα παθητική στάση απέναντι στα πράγματα κι έμαθα να διεκδικώ».

Είναι μερικά απ' όσα είπαν σήμερα, γονείς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΚΚΕ.

Η φιλοσοφία της απεξάρτησης είναι κόντρα στο σύστημα

«Σ' ένα σύστημα που σου λέει "πάτα πριν σε πατήσουν, φάτους πριν σε φάνε", η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ είναι κόντρα σ' αυτό. Είναι απέναντι. Οι αρχές της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και του αγώνα διέπουν το Κόμμα μας. Έχουμε καθαρό ότι τα ναρκωτικά δεν μπορείς να τα εξαλείψεις σ' αυτό το σύστημα. Όμως ο χρήστης μπορεί και πρέπει να σωθεί. Και για να γίνει αυτό πρέπει να δώσεις χρήματα κι ανθρώπους στην πρόληψη και τη "στεγνή" θεραπεία. Στον ΟΚΑΝΑ, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χίλια μύρια προβλήματα κι αυτοί και 9.000 άνθρωποι παίρνουν τη δόση τους, το υποκατάστατο και φεύγουν. Αυτό δεν είναι θεραπεία. Δεν μπορείς να κάνεις πρόληψη όταν απελευθερώνεις την κάνναβη. Όταν η κάνναβη είναι η ουσία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών για το 90% των εξαρτημένων. Η επίθεση είναι σκληρή, στο στόχαστρο είναι και τα παιδιά μας. Θέλει αγώνα και μετά, όποια κι αν είναι η εξέλιξη. Μην υποτιμηθεί ότι ο σχεδιασμός τους έχει κι αντιπάλους. Είμαστε στο πλευρό σας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ν. Σοφιανός.