Επίσκεψη του Ν. Σοφιανού στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

2019-02-13

«Με ενιαίο κριτήριο μπροστά στην κάλπη, απορρίπτοντας τη λογική του μικρότερου κακού»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες που εργάζονται στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, όπως και συνολικά οι εργαζόμενοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Ραδιομέγαρο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συνοδευόμενος από τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η περιοδεία ξεκίνησε με συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Μουσικών Συνόλων, μαέστρο Αναστάσιο Συμεωνίδη, ο οποίος του μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σύνολα, όπως το ότι πολλοί από τους δημιουργούς είναι συμβασιούχοι, ότι δεν παίρνουν τα επιδόματα που δικαιούνται για τα μουσικά τους όργανα κ.ά., με τον Ν. Σοφιανό να αναδεικνύει ότι η προσπάθεια να αναβαθμιστεί το καλλιτεχνικό έργο προσκρούει την πολιτική της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε στο διάλειμμα της χορωδίας και της συμφωνικής ορχήστρας καθώς και σε δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους.

Μιλώντας στους μουσικούς, εξήρε το έργο τους και θύμισε ότι το ΚΚΕ έχει συνεργαστεί με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, για τη διοργάνωση δύο μεγάλων εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής και στην έδρα του στον Περισσό, σε μια προσπάθεια του Κόμματος να αναδειχθεί ότι η κλασική μουσική δεν είναι για μια «ελίτ», δεν είναι «πολυτέλεια», αλλά πρέπει να μπορεί να την απολαμβάνει πλατιά ο λαός.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των καλλιτεχνών, τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει άσχημη τρία χρόνια μετά το «μαύρο»: Τα μεγάλα κενά παραμένουν, δεν υπάρχει οργανόγραμμα, συμβασιούχοι καλύπτουν Σύνολα που έπρεπε να απαρτίζονται από μόνιμους δημιουργούς, τα επιδόματα παραμένουν υποσχέσεις κ.ο.κ.

«Μην περιορίσετε τις προσδοκίες σας στη λογική του μικρότερου κακού. Μπροστά στις εκλογές μην υποκύψετε στις μειωμένες απαιτήσεις. Μην υποκύψετε στα διλήμματα επιλογής ανάμεσα στο μικρότερο κακό», είπε, απευθύνοντας κάλεσμα στήριξης του ΚΚΕ. Και, ξεχωρίζοντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το καθεστώς, να διαμορφώνονται τα Μουσικά Σύνολα με το ένα τρίτο των εργαζομένων τους να είναι συμβασιούχοι, να μην μπορεί να υπάρξει ένας προγραμματισμός με επίκεντρο τη δυνατότητα σήμερα να αναπτυχθεί η σκέψη του εργαζόμενου, ακούγοντας κλασική μουσική, ερχόμενος σε επαφή με αυτά τα μοναδικά έργα. Υπογράμμισε ότι όπως μια ορχήστρα ή μια χορωδία δεν μπορεί να λειτουργεί με «ανακυκλούμενους» καλλιτέχνες, «έτσι δεν μπορεί να ανακυκλώνονται και οι προσδοκίες, οι διαθέσεις μας μπροστά στην κάθε κάλπη».

Τους ενημέρωσε ότι με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση, το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για να καταργηθεί το άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Όπως είπε, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν αυτή την πρόταση «γιατί η λογική ότι ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι συμβασιούχοι ανακυκλούμενοι είναι κεντρική πολιτική επιλογή. Γι' αυτό το αρνούνται και γι' αυτό έχουν θεσμικά κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι να μην έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Ανέδειξε ότι το κριτήριο με το οποίο θα τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι είναι ενιαίο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς «ο ίδιος άνθρωπος θα ψηφίσει σε όλες τις κάλπες, με την ίδια άδεια τσέπη, με την ίδια σκέψη βομβαρδισμένη από προβλήματα και αδιέξοδα». «Άρα η επιλογή δεν πρέπει να είναι "μια από τα ίδια". Μπορεί να υπάρξει πολιτική διαφορά, "μέγεθος" σε αυτή την πολιτική διαφορά, γιατί την επόμενη μέρα, άσχετα με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, ο κόσμος που αντιλαμβάνεται και έχει ριζοσπαστική σκέψη, χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, για να είναι δίπλα του, να τον στηρίξει, να προβάλει τις διεκδικήσεις, τα αιτήματά του, αλλά για να δώσει ώθηση και στην πολιτιστική ανάταση...».