Επίσκεψη του Νίκου Σοφιανού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρ. ΑΣΟΕΕ)

2019-05-14

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα ο Νίκος Σοφιανός μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κοιλάκο και συνομίλησε με τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, ενώ είχε και συνάντηση με τον Πρύτανη κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκη.

Από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν στην συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, κυρίαρχο ήταν το θέμα της πιάτσας των ναρκωτικών στην οδό Αντωνιάδου, αλλά και η εικόνα εγκατάλειψης από τον δήμο, όχι μόνο στην περιοχή που εργάζονται, αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας που κατοικούν ορισμένοι από αυτούς.

«Μένω σε μια από τις ξεχασμένες εδώ και χρόνια γειτονιές, στον Κολωνό, κι αν δεν κυνηγήσεις το δήμο, αν δεν κινητοποιηθείς δεν γίνεται τίποτα», είπε μία εργαζόμενη, «Πιάτσες και κυκλώματα γύρω από το Πανεπιστήμιο και δεν κάνουν τίποτα. Λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Μόνο λεφτά ξέρουν να ζητάνε και να ρίχνουν πρόστιμα», είπε μία άλλη υπάλληλος.

Για τα ζητήματα του δήμου ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε την κατάσταση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών του δήμου, τη θεσμοθετημένη λειτουργία του μοντέλου δήμος - επιχείρηση, που είναι πολιτική της ΕΕ και ψηφίστηκε από τα άλλα κόμματα στη βουλή και προβλέπει πλεονάσματα, ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες και άγρια δημοτική φορολογία, αλλά και ιεραρχήσεις που δεν αφορούν την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους και να στηρίξουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε δήμους και περιφέρεια.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρύτανη και συζήτησαν αναλυτικά για τα προβλήματα στη λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά και λόγω των προβλημάτων με την πιάτσα των ναρκωτικών που μεταφέρθηκε από Πεδίον του Άρεως στην οδό Αντωνιάδου, του παρεμπορίου έξω από το πανεπιστήμιο και των καταλήψεων χώρων που ανήκουν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Για το πρόβλημα των ναρκωτικών ο Νίκος Σοφιανός στη συζήτηση ανέφερε: «Η ανοχή στα ναρκωτικά είναι επίσημη πολιτική. Εμείς επιμένουμε να αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα, γιατί κλιμακώνεται μια διαδικασία που προλειαίνει το έδαφος για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Το λένε αρκετοί πλέον πως το θέμα είναι να νομιμοποιηθούν οι ουσίες. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών είναι ένα από τα σημεία συμφωνίας των υποψηφίων δημάρχων των κυβερνητικών κομμάτων. Εξάλλου μαζί ψήφισαν τα κόμματά τους στη βουλή και το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους», ενώ ανέφερε και ότι «στο κέντρο θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή των ΧΕΧ γιατί δεν έχουν κανένα περιθώριο να πάνε στις γειτονιές, καθώς φοβούνται τις αντιδράσεις». (...) «Σε αυτή τη συζήτηση όταν εμπλέκεται το ακαδημαϊκό άσυλο είναι εκ του πονηρού. Τις πιάτσες δεν τις έφερε στην Αντωνιάδου το άσυλο. Όταν άδειασαν το Πεδίον του Άρεως οι ναρκέμποροι μοίρασαν το κέντρο. Όποιος παρακολουθεί τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας αυτά τα ξέρει».

Για το θέμα του παρεμπορίου σχολίασε ότι «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δείχνουν τόση επιμονή στην σύνδεση του παρεμπορίου με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου», ενώ αναφέρθηκε σε έρευνα σχετικά με τα προβλήματα του κέντρου που έδειξε ότι λειτουργεί μια παράλληλη οικονομία μαζί με τη νόμιμη. «Μιλάμε για προϊόντα που εισάγονται κανονικά, μπαίνουν σε αποθήκες στην Αθήνα και διοχετεύονται στην "αγορά" της ΑΣΟΕΕ. Άρα μπορούν αν θέλουν να το αντιμετωπίσουν».

Υπάρχει και το θέμα των καταλήψεων το οποίο η κυβέρνηση το ανέχεται γιατί κρύβει έτσι το πρόβλημα των εγκλωβισμένων προσφύγων και σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, που είναι ο βασικός πυλώνας για τη διαχείριση του προσφυγικού για την ΕΕ και για τους εδώ. Στοιβάζουν τους πρόσφυγες, που πολλές φορές είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, σε εγκαταλειμμένα κτίρια, σε συνθήκες απαράδεκτες. Και "πουλάνε" και ανθρωπισμό θησαυρίζοντας από τα προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ στις πλάτες των προσφύγων».

Για τα προβλήματα της εκπαίδευσης επισήμανε: «Όσον αφορά το νέο χάρτη εκπαίδευσης, έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί ως Κόμμα και στη βουλή. Προχωρούν σε μια γενικευμένη κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να διαμορφωθεί καλύτερα το μοντέλο πανεπιστήμιο - επιχείρηση και να προσανατολιστεί η λειτουργία του με βάση αυτές τις ανάγκες. Οι διεργασίες και στο χώρο των φοιτητών και στο λαό μας ευρύτερα μπορούν να βάλουν ένα φρένο σε αυτά», ενώ για τις ελλείψεις σε προσωπικό στα ΑΕΙ ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε ότι «είναι κεντρική πολιτική επιλογή παντού για αντικατάσταση της σταθερής εργασίας με εναλλασσόμενη, από περιοδική, από ορισμένου χρόνου. Κι από αυτόν δεν εξαιρούνται ούτε τα Πανεπιστήμια. Αυτή η επιλογή γίνεται παντού, στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, στα νοσοκομεία, στους δήμους. Και σε αυτό το καθεστώς πατάνε για εκχώρηση υπηρεσιών και λειτουργιών στους ιδιώτες, όπως θα κάνουν και στα πανεπιστήμια».