Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Ανοιχτό για το λαό και ενάντια στην απόπειρα εμπορευματοποίησής του
Συνάντηση του ΚΚΕ με την Επιτροπή Αγώνα στη Βουλή
Την ανάγκη για Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή, που να είναι ανοιχτό στο λαό, ενάντια σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησής του, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σε συνάντηση που είχε την Τρίτη 4/6/2019 στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή με την Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί για το θέμα αυτό. Αίτημα της Επιτροπής ήταν το ΚΚΕ να φέρει το θέμα στη Βουλή.Όπως τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές του Ιούλη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και από πλευράς της Επιτροπής Αγώνα οι Γιώργος Βοζικάκης, Ελένη Παπαδήμα και Μαρία Ζευγώλη. Παράλληλα, σήμερα Τετάρτη, η Επιτροπή Αγώνα, η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας και σύλλογοι από τους Αμπελοκήπους, του Ζωγράφου και του Παπάγου διοργανώνουν σχετική εκδήλωση η οποία θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο τέρμα της οδού Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου, στο στέγαστρο του δήμου Ζωγράφου.
Στη συνάντηση τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα τόνισαν, ανάμεσα σε άλλα, ότι το μητροπολιτικό πάρκο θα αλλάξει την ποιότητα ζωής των Αθηναίων. Σήμερα είναι σε άσχημη κατάσταση διότι με την ανέγερση του γηπέδου μπάντμιντον και την εξυπηρέτησή του, ανοίχτηκαν δύο δρόμοι με αποτέλεσμα να είναι το πάρκο πέρασμα οχημάτων από τη Μεσογείων προς Ζωγράφου και από την Κατεχάκη προς Γουδή και ο χώρος αυτός, από ελεύθερος, να είναι γεμάτος αυτοκίνητα, αλλά και σκουπίδια. Συγχρόνως διάφοροι προσπαθούν να το καταπατήσουν και να εκμεταλλευτούν εμπορικά μεγάλα τμήματα του πάρκου. Οπως κατήγγειλαν, μάλιστα, τελευταία έγινε μια τέτοια προσπάθεια από επιχειρηματία η οποία εμποδίστηκε πριν προχωρήσει. Η απόπειρα αυτή έδειξε πως το πάρκο είναι σε «πολιορκία» και υπάρχει ανάγκη προστασίας του.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του Μάη στο πρώην αναψυκτήριο «Ya» εκτελούνταν οικοδομικές εργασίες, είχαν κοπεί δέντρα και ανεγειρόταν νέο κτίριο, αφού είχε κατεδαφιστεί το προηγούμενο οικοδόμημα. Στην περίπτωση αυτή είχε παραβιαστεί η εκδοθείσα άδεια η οποία προέβλεπε εργασίες μικρής κλίμακας και μόνο στο εσωτερικό του υφιστάμενου κτίσματος και όχι κατεδάφισή του και επεκτάσεις στον γειτονικό με το «Ya» χώρο. Ο χώρος υπάγεται στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας. Μετά την παρέμβαση της Επιτροπής το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του δήμου Αθηναίων σταμάτησε τις εργασίες. Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η σχετική σύνταξη της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) γιατί χωρίς αυτή είναι σαθρή η προστασία του πάρκου, ανοίγοντας διάπλατα την «πόρτα» στον κίνδυνο εμπορευματικών παρεμβάσεων. Οσον αφορά το σχέδιο νόμου για την ίδρυση φορέα διαχείρισης των μητροπολιτικών πάρκων Γουδή - Ιλισίων, υπογράμμισαν πως είναι απαραίτητο να κατοχυρώνεται σε αυτό η ολοκλήρωση της απόδοσης των 965 στρεμμάτων στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.
Από την πλευρά του ο Χρ. Κατσώτης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή εμπορευματοποιούν τα πάρκα. Αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη του πάρκου Τρίτση, το οποίο διασώζεται επειδή στο χώρο του διεξάγεται το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Υπογράμμισε δε τη θέση του ΚΚΕ ότι όλες οι κυβερνήσεις συγκροτούν φορείς διαχείρισης ως άλλοθι για την εγκατάλειψη και την εμπορευματοποίηση των πάρκων. Αυτό το κάνουν για να αποφεύγουν την πίεση του λαού για ελεύθερους χώρους. Μεταθέτουν, δηλαδή, τις διαμαρτυρίες στους φορείς, αντί στις κυβερνήσεις.
Ο Στ. Λάμπρου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το σχέδιο νόμου είναι εκτός κάθε ανταπόκρισης στο πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής. Είναι απαράδεκτο γιατί περιλαμβάνει 117 στρέμματα, από τα 965. Είπε πως στο αίτημα για μητροπολιτικό πάρκο, η κυβέρνηση έκανε δήθεν έναν φορέα διαχείρισης. Το σχέδιο νόμου κάνει λόγο για πέντε άτομα μόνιμο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, το υπόλοιπο προσωπικό θα είναι συμβασιούχοι 8μηνίτες, ενώ οι πόροι λειτουργίας του δεν θα καλύπτονται εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και ανοιχτά παραπέμπει σε εμπλοκή χορηγών και διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες για να συμπληρώνονται οι δαπάνες λειτουργίας.