Ν. Σοφιανός: "Για να υπάρχουν αλλαγές χρειάζεται ρήξη με τις αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την οικονομία του κεφαλαίου"
Στις επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, και το ρόλο του «πρωτοπαλίκαρου» της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς ανέδειξε, ανάμεσα σε άλλα, στην παρέμβαση του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας στην παρέμβαση του το πρωί του Σαββάτου 13 Ιουλίου σε εκπομπή της ΕΡΤ1.
Όπως επεσήμανε, οι ΝΑΤΟικές αποφάσεις είναι η «μεγάλη εικόνα», αποτυπώνουν την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη και στης Ελλάδας σε χρήμα και στρατιωτικό υλικό στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι που κοστίζει πολλά στον ελληνικό λαό και ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι «διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό αλλά και συνολικότερα.
Πρόσθεσε επίσης πως, όπως έχει αποδειχθεί, στο τραπέζι αυτών των διαπραγματεύσεων μπαίνουν πάντα κυριαρχικά δικαιώματα και θέματα κυριαρχίας. Σε αυτά τα «παζάρια» είναι παρόντες οι «σύμμαχοι» των αστικών κομμάτων της Ελλάδας, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ που έχουν εχθρική στάση σχετικά με ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε περίοδο που προετοιμάζονται ακόμα και για ενδεχόμενη πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία και την Κίνα.
Τόνισε πως τίποτα καλό για τον λαό δεν υπάρχει στο «αμαρτωλό» ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε πως οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, όταν μάλιστα και άλλοι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» όπως η Β. Μακεδονία και η Αλβανία θέτουν τις διεκδικήσεις τους και τα Βαλκάνια, συνολικά είναι σε αναμπουμπούλα.
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τη συζήτηση σχετικά με τα θέματα της ακρίβειας, υπογράμμισε πως η συνέχεια στην «αλληλογραφία» του Μητσοτάκη με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι ακριβώς οι συστάσεις της Κομισιόν για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, είπε, το θέμα δεν είναι η περιγραφή της κατάστασης και στο «δια ταύτα» πίσω απ' όλα τα προβλήματα κρύβονται οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι η μη κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η μη κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και το Χρηματιστήριο ενέργειας.
Για να υπάρξουν, λοιπόν, αλλαγές χρειάζεται απειθαρχία και ρήξη με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την οικονομία του κεφαλαίου, ανέφερε επισημαίνοντας ενδεικτικά πως το «τουριστικό θαύμα» είναι εδώ αλλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα ενοίκια των σπιτιών μας, δεν μπορούμε να πάμε καν διακοπές ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους και οι εφοπλιστές να διατηρούν τις φοροαπαλλαγές τους.