Νίκος Σοφιανός: «Χρειάζεται να δώσουμε απάντηση απέναντι στους κυβερνητικούς υποψήφιους σε Περιφέρεια και Δήμο. Είναι υπόλογοι και για αυτά που ζήσαμε και για αυτά που φέρνουν στο μέλλον»

2023-09-30

Στην πλατεία Αγ. Αντρέα στη Λαμπρινή και σε σύσκεψη στην Κυπριάδου μίλησε το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα, ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Σταμάτης Νικολάου, υποψήφιος σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής και ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος, ενώ στην Κυπριάδου παρέμβαση έκανε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Βιτζηλαίος.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός σχολίασε: «Ο δήμαρχος σε πρόσφατες συνεντεύξεις του δηλώνει συνεχώς ότι στους δήμους και τις περιφέρειες δεν υπάρχουν ιδεολογίες. Ο πρωθυπουργός, όμως, από το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι πρέπει να εκλεγούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι που θα δουλέψουν μαζί με την κυβέρνηση, που θα έχουν κοινή στάση και θέση στις πολιτικές της επιλογές. Πιο πριν έλεγε ότι πρέπει να βαφτεί η Ελλάδα "μπλε". Μόνο που η Ελλάδα είναι βαμμένη "μπλε" και τα έργα και οι ημέρες τους είναι γνωστά» και αναφέρθηκε αναλυτικά στις ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειών και δήμων σε όλες τις καταστροφές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα με παραδείγματα.

Μιλώντας για τις πολιτικές επιλογές στο Δήμο της Αθήνας, τόνισε: «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων εκφράζει στάση, εκφράζει πολιτική τοποθέτηση. Σκορπούν δεκάδες εκατομμύρια σε αναπλάσεις για να διαφημίσουν αυτό το τουριστικό προϊόν, για να έρθουν νέοι πελάτες στα ξενοδοχεία. 6,5 εκατομμύρια τουρίστες είχε η Αθήνα. Πόσους θέλουν; Πόσους θέλουν για να "σκάσουν από τα κέρδη" οι ξενοδόχοι και η βραχυχρόνια μίσθωση; Γι αυτούς δουλεύουν», και στη συνέχεια εξήγησε αναλυτικά πώς αυτό αποτυπώνεται και στα οικονομικά του Δήμου:

«Ποιος πληρώνει, όμως, και ποιος δεν πληρώνει σε αυτή την πόλη;», ανέφερε. Από φόρους, τέλη, δικαιώματα, πρόστιμα και κλήσεις ετησίως μαζεύονται 200εκ. ευρώ. Αυτά γράφει ο προϋπολογισμός τους. Την ίδια ώρα που το τουριστικό κεφάλαιο σε αυτή την πόλη συνεισφέρει 0,5% των εσόδων. Δεν μπορεί τα έσοδα που οφείλονται στο δήμο -τέλος παρεπιδημούντων και διαμονής- να εισπράττονται από τους ξενοδόχους, 8εκ. ευρώ το χρόνο, και ο δήμος να εισπράττει μόλις 700.000. Δεν μπορεί η βραχυχρόνια μίσθωση να μην πληρώνει τίποτα στον Δήμο. Ασυλία οι ξενοδόχοι, ασυλία η βραχυχρόνια μίσθωση, ασυλία οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε γειτονιές που τις μετατρέπουν σε διασκεδαστήρια, ενώ ο δημότης πληρώνει για τα πάντα στον Δήμο (κολυμβητήρια, γυμναστήρια, Τεχνόπολη, καλοκαιρινά camps). Εμείς λέμε να καταργηθούν όλα τα ανταποδοτικά. Συμβολική πρέπει να είναι η συμμετοχή των δημοτών. Και γίνεται, όπως έγινε στην Πάτρα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στους ελεύθερους χώρους, σχολίασε την πατέντα της δημοτικής αρχής με τα πάρκα με ημερομηνία λήξης: «Στο Βότρυς και τη Θερμίδα έχουν συνάψει σύμβαση πενταετούς διαρκείας. Ο ένας χρόνος έχει τελειώσει. Σε κανένα χρόνο θα αρχίσουν τα έργα, σε κάνα δυο χρόνια θα τελειώσουν και θα έχει πάρκο η γειτονιά τελικά για ένα χρόνο, πριν το πάρει πίσω ξανά η ΚΤΥΠ.

Ενώ στο πάρκο Δρακοπούλου, έγινε ένα άλλο έγκλημα. Δίνει για 8 χρόνια -7 πλέον γιατί έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε που υπογράφτηκε η σύμβαση- 3 στρέμματα που είχε εκεί ο Ερυθρός Σταυρός και θα πάρει μετά πίσω 9 στρέμματα! Θα πάρει δηλαδή και το πάρκο το οποίο υπήρχε δίπλα του: Έξι στρέμματα κοινόχρηστο, διαμορφωμένο πάρκο θα το επιστρέψουν όλο μαζί πίσω, και τα 9 στρέμματα, στον Ερυθρό Σταυρό, για να κάνει τις μπίζνες του ή για να διαπραγματευτεί με τον Δήμο για να το χρυσοπουλήσει, αν θελήσει να κρατήσει ο Δήμος το πάρκο».

Για τον προβληματισμό και την αγωνία που υπάρχει για τις πλημμύρες και τα προβλήματα που έχει η περιοχή, σημείωσε: «Αυτή είναι η πολιτική τους και αυτή η πολιτική εκφράζει μία ταξική επιλογή. Γιατί αυτή η ανάπτυξη που διαφημίζουν στην Αθήνα δεν προβλέπει μεγάλες επενδύσεις για τις λαϊκές ανάγκες.

Τα αντιπλημμυρικά π.χ. θέλουν εκατομμύρια για να γίνουν. Δεν φτάνουν τα εκατομμύρια όμως όταν θέλουν να τα κατευθύνουν στις αναπλάσεις για το τουριστικό κεφάλαιο, για το επενδυτικό κεφάλαιο, όταν τα κατευθύνουν στην "πράσινη μετάβαση".

Εκεί θα πάνε τα εκατομμύρια αν δεν το πάρουμε αλλιώς! Γιατί για να αποκτήσει η Αθήνα αντιπλημμυρική θωράκιση σημαίνει ότι δεκάδες γειτονιές θα αποκτήσουν αγωγούς ομβρίων υδάτων που τώρα δεν έχουν, ενώ εκεί που υπάρχουν, είναι κατασκευασμένοι από τη δεκαετία του '60 και πρέπει να αλλάξουν.

Αυτό συμβαίνει στη Ριζούπολη, πρέπει να αλλάξει η διατομή των αγωγών. Τέσσερα χρόνια μελετούν! Τώρα, λέει, έχουνε κάνει τις ενέργειες για να έρθει κάποτε ο εργολάβος. Είναι σίγουρο όμως ότι και αυτή τη χρονιά και την επομένη, θα ξαναπλημμυρίσουν οι γειτονιές. Θα ξανακατεβαίνουν τα ποτάμια νερού στη Χαλκίδος. Θα ξαναβλέπουμε τα ίδια σκηνικά».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τους ελεύθερους χώρους στο 5ο Διαμέρισμα τόνισε: «Υπάρχουν 25 απαλλοτριώσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί, οι 2 αφορούν κρίσιμες υποδομές εδώ στη Ριζούπολη και στα Άνω Πατήσια που πρέπει να εκτελεστούν τώρα γιατί θα χαθούν. Υπάρχουν εκατοντάδες χώροι οι οποίοι μπορούν να δεσμευτούν. Μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης, για να μπορέσει να επεκταθεί ο ελεύθερος χώρος σε μια πόλη πνιγμένη στο τσιμέντο», και αναφέρθηκε στο οικολογικό πάρκο στον Ποδονίφτη, στα παλιά ασβεστοκάμινα στη Γκράβα, καθώς σε δρόμους που δεν έχουν ακόμα διανοιχτεί όπως η Λεωφ. Ιωνίας και η οδός Επινίκου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζητήματα αλληλεγγύης: «Υπάρχει κόσμος που πιέζεται πολύ. Πρέπει σε αυτό τον κόσμο να απλώσουμε κι άλλο το Δίκτυο Αλληλεγγύης, της οργάνωσης, της διεκδίκησης, του αγώνα, να ενισχυθεί σε αυτή την πόλη το ότι κανείς δεν είναι μόνος του, απέναντι στην αναλγησία του κράτους. Να εκφράζεται στην πράξη κάθε φορά η αλληλεγγύη, όταν πάνε να πάρουν το σπίτι από τον εργαζόμενο ή από την εργαζόμενη, όπως έγινε στην Κυπριάδου και στα Πατήσια, όταν απειλούν οικογένειες ότι θα τους κόψουν το ρεύμα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός τόνισε: «Μπορούμε να σπάσουμε την ηττοπάθεια πως ό,τι και να γίνει σε αυτή την πόλη, ο Μπακογιάννης θα είναι δήμαρχος. Κρίθηκε, δούλεψε για το μεγάλο κεφάλαιο, δούλεψε για τους εργολάβους, είχε στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες. Μπορεί το "ως εδώ" να εκφραστεί στην κάλπη, γιατί είναι εφικτό στο δεύτερο γύρο που θα υπάρχει στο δήμο της Αθήνας, να είμαστε εμείς απέναντι στον Μπακογιάννη, για να συγκρουστούν οι διαφορετικές πολιτικές.

Σε αυτή την εκλογική μάχη χρειάζεται να δώσουμε απάντηση απέναντι στους κυβερνητικούς υποψήφιους στην περιφέρεια και στο Δήμο. Γιατί είναι υπόλογοι και για αυτά που ζήσαμε αυτό το διάστημα, αλλά και για αυτά που έρχονται στο μέλλον. Σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες η απάντηση μπορεί να δοθεί στην κάλπη, πλατιά, ενωτικά με τη δυναμική και την προοπτική που μπορεί να έχει αυτός ο αγώνας».