Νίκος Σοφιανός: " Έχουν σκορπιστεί εκατομμύρια ευρώ σε λάθος επιλογές"
Συνέντευξη του Ν. Σοφιανού στο athenea.gr & τη δημοσιογράφο Ρούλα Μπανάκου
Κύριε Σοφιανέ και στον Δήμο της Αθήνας έχουμε από την μια έλλειψη ελεύθερων χώρων, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, πρόστιμα, υψηλά δημοτικά τέλη και από την άλλη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με αναθέσεις έργων σε ιδιώτες, στρατιές συμβασιούχων με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα, γειτονιές υποβαθμισμένες και ακόμα χειρότερα γειτονιές - στέκια χρήσης ναρκωτικών. Ποια είναι η δική σας πρόταση για μια Αθήνα ανθρώπινη, χωρίς ανθρώπους περιθωριοποιημένους και που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της;
Περιγράφετε τα αποτελέσματα που έφερε η πολιτική της διοίκησης Μπακογιάννη συνεχίζοντας από εκεί που την είχε αφήσει ο κεντροαριστερός δήμαρχος Γ. Καμίνης. Περιγράφετε τις συνέπειες από κομβικές επιλογές αυτής της διοίκησης, όπως το Μεγάλο Περίπατο, τις αναπλάσεις, την αναβάθμιση της Αθήνας σαν τουριστικό προϊόν, επιλογές που είχαν τη στήριξη των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο δημοτικό συμβούλιο.
Αν δεν ψήφιζαν το Μεγάλο Περίπατο, τη Διπλή Ανάπλαση, τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών, τον ορισμό της Αθήνας σαν «πόλη -πρότυπο τουριστικό προορισμό» εκτοξεύοντας τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνια μίσθωση, αν δεν ψήφιζαν, λοιπόν, αυτές τις επιλογές Μπακογιάννη οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο Δήμος της Αθήνας θα γλίτωνε εκατομμύρια που έχουν σκορπιστεί γι αυτές τις επιλογές και την απίστευτη ταλαιπωρία, αλλά και την υποβάθμιση έργων που σηματοδοτούν μια άλλη προτεραιότητα.
Για να θωρακίσουμε πραγματικά και όχι επικοινωνιακά την πόλη από τα πλημμυρικά φαινόμενα, για να αξιοποιήσουμε εκατοντάδες στρέμματα απαλλοτριωμένων χώρων που τα έχουν αφήσει στην εγκατάλειψη, για να διεκδικήσουμε εκατοντάδες άλλα στρέμματα που πρέπει να χαρακτηριστούν και να εκτελεστούν πράξεις απαλλοτρίωσης, ώστε να κερδίσουμε στην Αθήνα τον όποιο ελεύθερο χώρο υπάρχει. Και φυσικά στηρίζοντας τις υπηρεσίες και τις δομές του Δήμου για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε προβλήματα της καθημερινότητας στην καθαριότητα, στο πράσινο, στο δίκτυο των παιδικών χαρών που είναι ελάχιστες με βάση τις ανάγκες, στον ηλεκτροφωτισμό που ουσιαστικά οι συμβάσεις εκατομμυρίων, τα συμβόλαια και οι εργολαβίες, πέρα από την καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, κοστίζουν πολύ περισσότερο και αυτό το πληρώνει ο δημότης της Αθήνας.
Έχετε κατηγορήσει τη σημερινή δημοτική αρχή για φορομπηξία στον λαό και απαλλαγές και «στραβά μάτια» στις μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις ξενοδοχειακές. Με δεδομένο πως ο τουρισμός είναι μια μεγάλη πηγή εσόδων για το κράτος και προσφέρει θέσεις εργασίας ποια είναι η δική σας πρόταση ώστε και τουριστική ανάπτυξη να έχουμε και βιώσιμη Αθήνα για όλους και κερδισμένους τους εργαζόμενους στον κλάδο και το λαό γενικότερα;
Δεν μπορεί ένας δήμος που εισπράττει ετησίως 200 εκ. ευρώ από τους δημότες του, που προβλέπει να εισπράξει 10 εκ. ευρώ από κλήσεις και ελεγχομένη στάθμευση, να εισπράττει μόλις 700 χιλιάδες ευρώ από τους ξενοδόχους της Αθήνας, ενώ οι ίδιοι εισπράττουν το τέλος διαμονής που οφείλουν να αποδίδουν στο Δήμο και δεν το κάνουν. Δεν μπορεί 12.500 κατοικίες που είναι στη βραχυχρόνια μίσθωση να φορολογούνται με τον οικιακό συντελεστή και να πληρώνουν δηλαδή ό,τι πληρώνει και ο Αθηναίος για το σπίτι που μένει, ενώ πρόκειται να επαγγελματική δραστηριότητα.
Θεωρούμε ότι πρέπει τώρα να χτυπηθεί η φοροασυλία που ακολουθεί ο Δήμος απέναντι στα ξενοδοχεία και στη βραχυχρόνια μίσθωση. Να αποδίδεται το τέλος διαμονής στο Δήμο και να μην παρακρατείται από τους ξενοδόχους. Να φορολογηθεί με επαγγελματικό συντελεστή η βραχυχρόνια μίσθωση. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να δεχτούμε εκατοντάδες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή του Ελαιώνα και του Βοτανικού, στο όνομα ότι δεν έχουν άδεια να μην πληρώνουν το παραμικρό στο Δήμο.
Υπάρχει δυνατότητα για δραστική μείωση των συντελεστών στους δημότες – κατοίκους και στους μικρούς επαγγελματίες αυτής της πόλης ακολουθώντας το παράδειγμα της Πάτρας, εφαρμόζοντας τους συντελεστές στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη που έχει η Πάτρα και στην Αθήνα. Έτσι θα γλιτώνει ο Αθηναίος έως και 70 ευρώ, ενώ ο επαγγελματίας θα πληρώνει από 200 έως 350 ευρώ το χρόνο λιγότερα στο Δήμο.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο των ξενοδοχείων δουλεύουν με 15 διαφορετικές εργασιακές συμβάσεις. Δεν θεωρούμε ότι επενδύσεις στο χώρο των ξενοδοχείων στην Αθήνα γίνονται για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Οι επενδύσεις αυτές γίνονται για να διαμορφωθεί και να εξασφαλιστεί μία τεράστια κερδοφορία και δεν μπορούν να επικαλούνται παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων στις οποίες εφαρμόζεται ήδη φόρος της πόλης για τον επισκέπτη.
Το κρίσιμο είναι από ποια αφετηρία ξεκινάς. Αντιμετωπίζεις αυτήν την πόλη σαν τουριστικό προϊόν που πρέπει να την αναβαθμίσεις ή σαν την πόλη στην οποία ζουν, εργάζονται, μεγαλώνουν και μορφώνουν τα παιδιά τους χιλιάδες κάτοικοι που έχουν δικαίωμα σε περισσότερο πράσινο, σε μια πόλη με πεζοδρόμια που μπορείς να κινηθείς με άνεση και ασφάλεια και όχι του μισού και του ενός μέτρου, σε μια πόλη που δεν θα δαπανώνται εκατομμύρια για τους μεγάλους περιπάτους που ψήφισαν από κοινού ο Κ. Μπακογιάννης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που δεν θα ξοδεύονται 255 εκ. ευρώ για να αναβαθμιστούν οι επενδύσεις του real estate στον Βοτανικό και στον Ελαιώνα, βαφτίζοντας αυτές τις επενδύσεις ανάπλαση.
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και ανεργίας ο Δήμος πιστεύετε πως μπορεί να σταθεί συμπαραστάτης στις ανάγκες των ανθρώπων αλλά και στην αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας;
Ο Δήμος μπορεί να δώσει ανάσα στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας που ζει στην Αθήνα, μπορεί να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Φυσικά δεν μπορεί να αλλάξει συνολικά τα πράγματα.
Όταν μιλάμε για άλλες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις να σας δώσω ένα παράδειγμα: Μέσα στο καλοκαίρι 13,3 εκ ευρώ δόθηκαν από το Δήμο της Αθήνας σε τρεις προγραμματικές συμβάσεις για να διαφημιστεί η Αθήνα σαν χώρος συνεδριακού τουρισμού και χώρος γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών. Αυτά τα χρήματα μπορούσαν να πάνε αλλού, να λύσουν σημαντικές ανάγκες, να στηρίξουν κοινωνικές δομές του Δήμου.
Να διευρυνθεί η στήριξη στους 13.000 ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ που αφορά οικογένειες που ζουν στην ένδεια. Να στηριχθούν τα δημοτικά ιατρεία, οι δομές των αστέγων, οι δομές προστασίας του παιδιού και των κακοποιημένων γυναικών με το κατάλληλο επιστημονικό και άλλο προσωπικό, μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.
Αντί να σκορπούν 13εκ. ευρώ -μέχρι τώρα- μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε δεκάδες συνοικίες της πόλης από πλευράς υποδομών: Πεζοδρόμια, πλατείες, οδοστρώματα κλπ. Αντί να δοθούν 255εκ. ευρώ για το γήπεδο του ΠΑΟ και για τα έργα τα οποία βοηθούν τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών που έχουν αγοράσει γη στην περιοχή του Βοτανικού και του Ελαιώνα, να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης των κτιριακών υποδομών του δήμου στο χώρο της εκπαίδευσης και επέκτασης του δικτύου των παιδικών σταθμών.
Είναι πολλά τα παραδείγματα που δείχνουν ότι με άλλες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα, μπορεί να διαμορφωθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης, στήριξης με παρουσία στις γειτονιές, απομονώνοντας το ρατσισμό και την ξενοφοβία, στηρίζοντας την οικογένεια στη δύσκολη καθημερινότητά της.
Έχει τους πόρους για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να μιλάμε για πραγματική αυτοδιοίκηση στο πλευρό του κάθε δημότη ή πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας; Ποια είναι η δική σας πρόταση;
Για τους πόρους σας μίλησα προηγουμένως. Υπάρχει ένας πραγματικός προϋπολογισμός του Δήμου της Αθήνας μισού δις ευρώ ο οποίος χαρακτηρίζεται από φορολεηλασία των πολλών και ασυλία των λίγων.
Αλλάζοντας προτεραιότητα και στην οικονομική πολιτική του Δήμου υπάρχει ο οικονομικός χώρος για να υλοποιηθούν μια σειρά έργα, δράσεις και ενέργειες που στηρίζουν το δημότη, του δίνουν ανάσα, καλυτερεύουν τις συνθήκες τις οποίες ζει. Διεκδικώντας τους πόρους που οφείλει να αποδίδει η κυβέρνηση, την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους που είναι πετσοκομμένη και δεν τη διεκδικούν, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μεγάλα έργα που δεν αφορούν μόνο το Δήμο της Αθήνας, όπως το δίκτυο αγωγών των ομβρίων υδάτων που λείπει από δεκάδες γειτονιές για να αντιμετωπίζονται πλημμυρικά φαινόμενα ή την υπογειοποίηση των γραμμών του σιδηροδρόμου όχι μόνο μέχρι το Σταθμό Λαρίσης.
Με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες μπορεί να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική στο Δήμο της Αθήνας; Αν εκλεγείτε ποιες θα ήταν οι πρώτες σας δράσεις προς όφελος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών και ιδιαίτερα όσων δοκιμάζονται οικονομικά;
Δραστική μείωση των συντελεστών φορολόγησης, μετατροπή της επί πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης από φοροεισπρακτικό μέτρο σε μέτρο που θα συμβάλει στις δυσκολίες παρκαρίσματος στην πόλη, κατάργηση της ανταποδοτικότητας, ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών σε όλες τις δομές του Δήμου, δράσεις κοινωνικής πολιτικής αξιοποιώντας προγράμματα που υπάρχουν, αξιοποίηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δήμου ώστε να στηριχθούν οι υπηρεσίες του Δήμου στη λειτουργία του, όπως στον ηλεκτροφωτισμό, στο πράσινο, στα οδοστρώματα, στα τεχνικά έργα, στη συντήρηση των δομών αθλητισμού – πολιτισμού και τις Παιδικές Χαρές. Υλοποίηση ενός μεγάλου τεχνικού προγράμματος για τη σχολική στέγη, για ανέγερση νέων σχολείων, για αναγκαίες επισκευές-ανακαινίσεις στο γερασμένο κτιριακό δυναμικό της πόλης. Για άμεση στέγαση της προσχολικής αγωγής που είναι σε κοντέινερ. Για πρόγραμμα διεύρυνσης του δικτύου των βρεφονηπιακών σταθμών που χρόνια συρρικνώνεται. Και επιπλέον, άμεση ωρίμανση, δέσμευση και αξιοποίηση εκατοντάδων στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένα ως κοινόχρηστοι χώροι οι οποίοι μπορούν άμεσα να αποδοθούν στη λειτουργία της πόλης, να αξιοποιηθούν σαν χώροι αναψυχής, πρασίνου και αθλητικών υποδομών.
Διαβάστε τη συνέντευξη και εδώ