Νίκος Σοφιανός: "Η φασιστική ρατσιστική προπαγάνδα του μίσους ακούγεται και στην Ελλάδα"
Συνέντευξη στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη
Αναφέρθηκε στην ρατσιστική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία όπου εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το στυγερό έγκλημα αλλά και την αλληλεγγύη στους συγγενείς των θυμάτων και στο λαό της χώρας, ενώ είπε πως «το πιο σημαντικό είναι πως αυτή η προπαγάνδα του μίσους, η φασιστική ρατσιστική προπαγάνδα, ακούγεται και εδώ. Ακούγεται όταν αναπαράγεται ο "κίνδυνος αλλοίωσης του πολιτισμού μας", του δημογραφικού στην Ελλάδα και όταν αυτά γίνονται από μία ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, τη "Χρυσή Αυγή" που δικάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια και όταν έρχεται τροπολογία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον ποινικό κώδικα, που εκτός των άλλων, ρίχνει "στα μαλακά" την ηγεσία της ναζιστική εγκληματικής οργάνωσης. Να καταγγείλουμε την δολοφονία αλλά αυτή η προπαγάνδα ακούγεται επίσημα από μία πολιτική οργάνωση και από άλλους ακροδεξιούς και φασιστικούς κύκλους».
Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε πως, «αναδείξαμε το κύριο, πως θα θωρακιστεί αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα από την πλευρά του πολιτικού του συστήματος που έχει πρόβλημα, έχει κυριολεκτικά σαπίσει και δείγματα αυτού του σαπίσματος φαίνονται με τις διαπλοκές, τα σκάνδαλα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεν με των δε. Εμείς το ψηφίσαμε το άρθρο 86, για να μη δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους να σπεκουλάρουν. Θέση μας ήταν να καταργηθεί, να μην υπάρχει καμία δυνατότητα στην κρίση της μιας ή άλλης κυβέρνησης, να παραπέμπονται ή να αθωώνονται».
Τόνισε ότι απορρίφθηκαν οι αλλαγές που πρότεινε το ΚΚΕ και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ, όπως ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας, η καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής και μη διορισμό από την πλευρά της κυβέρνησης των δικαστικών αρχών και υποστήριξε πως «η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας εργαλειοποιείται από το πρώτο κόμμα με βάση τους δικούς του εκλογικούς και πολιτικούς στόχους γι αυτό δεν έχει πρόβλημα στο να επιλέγονται υποψήφιοι από τον ένα πόλο που ανήκουν στον άλλον».
Σε ότι αφορά το κάλεσμα της κυβέρνησης για αντιακροδεξιά μέτωπα, ο Ν. Σοφιανός είπε ότι «είναι αστείο όταν την ίδια ώρα συγκυβερνά για τέσσερα χρόνια με τον ακροδεξιό Καμμένο που δεχόταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως υπουργός, λογής λογής ακροδεξιούς, να βρίσκονται στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι υποκριτικό αυτοί που κυβερνούν με την ακροδεξιά, που ο πρωθυπουργός αναγνώρισε "διαβολικά" καλό τον Τράμπ, ο οποίος στηρίχθηκε από την Κου Κλουξ Κλαν, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που φωτογραφίζονταν με τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο, υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε τους μετανάστες "κατσαρίδες" το 2012, η αλλαγή του ποινικού κώδικα, το άρθρο 107 για να πέσει στα μαλακά η ηγεσία της "Χρυσής Αυγής", πρέπει να προβληματίσουν το λαό».
Υπενθύμισε, ότι το 2012 το ΚΚΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα μιας έωλης αυταπάτης ότι μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν χωρίς να συγκρουστούμε με τον πυρήνα του κακού, δηλαδή με την οικονομία του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με τις δεσμεύσεις που διαμόρφωσαν τα μνημόνια.
Για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, είπε πως «ούτε ο πρωθυπουργός ξέρει» αφού περιμένει να δει πόσο θα πιάσουν τα διάφορα φληναφήματα που ακολουθούν μια άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική και στάθηκε στο ότι το 55% των προσλήψεων το τελευταίο δίμηνο αφορά ελαστικές σχέσεις εργασίας. «Το δικό μας κάλεσμα είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλαρότητα. Η ψήφος πρέπει να είναι σφιχτή και να κτυπήσει στην καρδιά του προβλήματος» είπε για τις ευρωεκλογές και «για τη θέση που πρέπει να πάρει ο ελληνικός λαός απέναντι σε ένα οικοδόμημα που δε φτιάχτηκε για τα δικά του συμφέροντα» ,υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ είναι «ευρωαντίθετο» και όχι «ευρωσκεπτιστικό».
Τέλος, για τις δημοτικές εκλογές του Μάη και τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ανταποδοτικά τέλη, ανέφερε πως «μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μια δραστική μείωση των τελών καθαρισμού, στην επαγγελματική στέγη και στην κατοικία. Δεν μπορεί όταν ο δήμος της Αθήνας πληρώνει 45 εκατομμύρια λιγότερα από μισθούς, να εισπράττει τα ίδια που εισέπραττε το 2011. Η ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών από καθαριότητα μπορεί να καταργηθεί ή να αποκτήσει ένα συμβολικό ποσό. Είναι άλλο πράγμα να πληρώνεις ένα ή δύο ευρώ για το κολυμβητήριο και άλλο 15 ή 25 ευρώ». Σημείωσε, πως πρέπει να συγκρουστείς με το κεντρικό κράτος προς όφελος των εργαζομένων και να διεκδικήσεις ειδικά για «μία πόλη που η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία θερίζει». Επίσης , στάθηκε στην ανάγκη επαναχαρακτηρισμού του όρου «ιστορικό κέντρο της πόλης» σε συζήτηση με τους φορείς και τους συλλόγους των περιοχών.