Νίκος Σοφιανός: Μπορούμε να εκφράσουμε ευρύτερες δυνάμεις που λένε "ως εδώ"

2023-10-02

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και τον δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα

Παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στην ΕΦ.ΣΥΝ


-Στις εθνικές εκλογές το ΚΚΕ αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στην Αθήνα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στοχεύει σε ενίσχυση δυνάμεων και στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Ποιον κόσμο θέλετε να συσπειρώσετε και ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλετε να εκφράσετε;

Η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ στην Αθήνα δείχνει τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" που ήταν απέναντι στην πολιτική του κυβερνητικού δημάρχου μπορεί να εκφράσει στις εκλογές ευρύτερες δυνάμεις που βλέπουν ότι πρέπει να πουν "ως εδώ" στην πολιτική που αντιμετωπίζει την Αθήνα σαν τουριστικό προϊόν, που στηρίζει τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών, ανεξάρτητα από την κομματική προέλευση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός δήμαρχος δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Του την έδωσαν σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εργολαβίες εκατομμυρίων ("Μεγάλος Περίπατος", "Διπλή Ανάπλαση", "Αθήνα πόλη - πρότυπος τουριστικός προορισμός"), οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και φυσικά το αποσιωπούν. Γι αυτό, στο β' γύρο που φαίνεται ότι θα υπάρξει, πρέπει να βρίσκεται η "Λαϊκή Συσπείρωση" και όχι αυτοί που ψήφιζαν μαζί με τον κ. Μπακογιάννη.

-Είναι η Αθήνα μια «πόλη για λίγους»; Αν ναι, πώς μπορεί να γίνει για τους πολλούς;

Οι αποφάσεις που πήρε ο Δήμος αυτή την τετραετία, ως συνέχεια πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν και από τον προηγούμενο δήμαρχο, ιεραρχεί τα συμφέροντα του ξενοδοχειακού κεφαλαίου, του real estate που επενδύει στη βραχυχρόνια μίσθωση και των μεγαλοεργολάβων που έχουν αλώσει τις υπηρεσίες του Δήμου. Δεν αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων.

Χρειάζεται μία άλλη οικονομική πολιτική του Δήμου με γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης, υιοθετώντας τους συντελεστές τελών του Δήμου Πάτρας και ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων του Δήμου από την αύξηση του τουρισμού που υπολογίζονται σε 8εκ. ευρώ και ο Δήμος εισπράττει μόλις 700χιλ. ευρώ. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου με προτεραιότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες και να μπει φρένο στον χορό εκατομμυρίων που κερδίζουν οι εργολάβοι και πληρώνουν οι Αθηναίοι από την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων του Δήμου. Συμβολική συμμετοχή των δημοτών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, πολιτισμό, καλοκαιρινά camps για παιδιά, στην Τεχνόπολη. Για εμάς είναι προτεραιότητα ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και η άμεση υλοποίηση όλων των αποφασισμένων απαλλοτριώσεων για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού.

-Έχετε θέσει ως προτεραιότητα το ζήτημα της σχολικής στέγης. Βλέπουμε, στην πρωτεύουσα μάλιστα, σχολεία όπου πέφτουν σοβάδες, αίθουσες να πλημμυρίζουν, μαθήματα να γίνονται σε κοντέινερ. Δεν υπάρχει Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Τι πρωτοβουλίες αναμένονται από την πλευρά σας;

Για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προαναφέρατε χρειάζεται ένα νέο τεχνικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και τα 396 σχολεία της πόλης, για να στεγαστούν τα νήπια της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε σχολεία και όχι σε κοντέινερ, να στηριχθούν τα Ειδικά Σχολεία που η κτιριακή τους οικοδομή είναι απαράδεκτη, να επεκταθεί το δίκτυο παιδικών σταθμών του ΔΒΑ που συρρικνώνεται, να δημιουργηθούν παιδικές χαρές και στις 130 γειτονιές της πόλης.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων γενικής και ειδικής αγωγής και παιδικών σταθμών, αναγκαίες επισκευές και συντήρηση για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων, άμεσο προσεισμικό έλεγχο και μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων. Ειδικά για το ΕΕΕΕΚ Αθηνών που έχει ιδρυθεί μόνο στα χαρτιά, υπάρχει χώρος χαρακτηρισμένος για σχολική στέγη εδώ και 8 χρόνια, το οικόπεδο της ΔΕΗ στην οδό Λάμψα.

Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί ανακατευθύνοντας τα εκατομμύρια που δαπανά ο Δήμος στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειάς και των παιδιών της. Για μας είναι προτεραιότητα, πόσο μάλλον όταν το 50% των σχολικών κτιρίων έχουν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής!

-Επανειλημμένως θέτετε στο δημοτικό συμβούλιο διεκδικήσεις για απαλλοτριώσεις και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων. Κατά την άποψή σας, πού έχουν «κολλήσει» οι απαλλοτριώσεις; Ποιες πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα;

Σωστά εντοπίζετε ότι έχουμε δώσει βάρος στο θέμα της διεκδίκησης κάθε τετραγωνικού μέτρου κοινόχρηστου χώρου, διεκδικώντας και αναδεικνύοντας και στο δημοτικό συμβούλιο "φακέλους" για καθεμία από τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Ένα χρόνο τώρα, μόνο όσες αφορούν την "Διπλή Ανάπλαση" στον Βοτανικό και τον Ελαιώνα προχωρούν, μία περιοχή στην οποία τρέχουν ήδη επιχειρηματικά σχέδια για οικοδόμηση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τσιμέντου.

Σε προτεραιότητα πρέπει να τεθούν: Η διεκδίκηση 450 στρεμμάτων στο Πάρκο Γουδή και των δύο στρατοπέδων του ΥΠ.ΕΘ.Α., το οικολογικό πάρκο Ποδονίφτη, ο λόφος της Γκράβας, οι λαχανόκηποι στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η εκτέλεση 25 ακόμα απαλλοτριώσεων σε σύνολο 37 που έχουν αποφασιστεί, δεν έχουν εκτελεστεί και κινδυνεύουν να χαθούν, όπως τα ΚΤΕΛ στην Λιοσίων. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες σε δεσμευμένους χώρους (υπάρχουν 56 κωδικοί στον προϋπολογισμό του Δήμου) που κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό.

-Υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το «πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ» και τις αλλαγές που θα επιφέρει στην φυσιογνωμία του αθηναϊκού κέντρου. Ποια είναι η άποψή σας;

Το πρότζεκτ αυτό εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό που υπάρχει στην Αττική και περιλαμβάνει, επίσης, την επένδυση στο Ελληνικό (συμφερόντων Lamda Development) που στηρίχθηκε από τρεις κυβερνήσεις και την Αθήνα -το ιστορικό κέντρο και ευρύτερες περιοχές της πόλης- σαν πάρκο ξενοδοχείων και Airbnb, με γειτονιές που μετατρέπονται σε διασκεδαστήρια, ως τους δυναμικούς πόλους αυτής της ανάπτυξης που όμως είναι εχθρική για τους κατοίκους της πόλης και όλοι μαζί αλλάζουν την φυσιογνωμία της πόλης και του λεκανοπεδίου.