Νίκος Σοφιανός: "Να αλλάξουν οι προτεραιότητες με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το τουριστικό κεφάλαιο "

2023-08-28

Την ανάγκη να αλλάξουν οι προτεραιότητες στον Δήμο της Αθήνας προς όφελος των εργαζομένων και των αναγκών τους και όχι των τουριστικών ομίλων, επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Δευτέρας 28 Αυγούστου.

Σημείωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως έκανε μέχρι τώρα, έτσι και σήμερα θα συνεχίσει να αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζεται στην Αθήνα από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, με στόχο να μετατρέψει την πρωτεύουσα σε ένα τουριστικό προϊόν που θα «πουλάει» προς όφελος του τουριστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου. Σε αυτό το στόχο, πρόσθεσε, συμβάλλουν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια αλλά και οι δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον δήμο.

Έφερε μία σειρά παραδείγματα που εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα οι ανάγκες των εργαζομένων στις γειτονιές της Αθήνας παραμένουν ακάλυπτες: Στην πόλη έχουμε 396 σχολεία και σχολικά συγκροτήματα που είναι γερασμένα, η πλειοψηφία είναι είναι κτίρια μισού αιώνα, η Προσχολική Αγωγή για τρίτη χρονιά γίνεται σε κοντέινερς και δεν έχει φτιαχτεί ούτε ένα νέο σχολείο, ενώ την ώρα που έχουν καεί πάνω από το 33% των δασών της Αττικής, οι ελεύθεροι χώροι παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο Ν. Σοφιανός σημείωσε πως στο πλαίσιο του τουριστικού προϊόντος, τα εκατοντάδες ξενοδοχεία αλλά και η βραχύβια μίσθωση, που λειτουργούν, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ τέλος διαμονής στον Δήμο Αθηναίων, παρά πηγαίνουν στις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Μάλιστα για τα ξενοδοχεία, σημείωσε, πως ενώ υπολογισμοί αναφέρουν ότι οι ξενοδόχοι θα έπρεπε να πληρώνουν κάθε χρόνο στον δήμο 8 εκατομμύρια ευρώ, τελικά πληρώνουν μόλις 700.000.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής έχουν παραδοθεί ηλεκτροφωτισμός, πράσινο και άλλες υπηρεσίες του δήμου στους ιδιώτες με αποτέλεσμα ο Δήμος Αθήνας να είναι η «χαρά των εργολάβων, των αναθέσεων και των επιχειρηματικών ομίλων». Έφερε ως παραδείγματα την παράδοση του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιωτική εταιρεία με μία σύμβαση 54 εκατομμυρίων ευρώ, την ασφαλτόστρωση των δρόμων που για τέσσερα χρόνια έχει γίνει μόλις το 30%, την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου που κρατάει από το 2018 και ακόμα είναι εργοτάξιο, τα έργα ανάπλασης της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος που κόστισε 1 εκατομμύριο και ήταν ενάμιση χρόνο κλειστή και φυσικά τον μεγάλο περίπατο που συνολικά κόστισε 13 εκατομμύρια ευρώ και ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Αθήνας εδώ και 4 χρόνια.

Τέλος, κατήγγειλε τη φορομπηχτική πολιτική του Δήμου Αθηναίων που εισπράττει περίπου 200 εκατομμύρια από τα ίδια έσοδα, υπολογίζοντας πως μόνο σε μια χρονιά θα εισπράξει 10 εκατομμύρια από κλήσεις και τελικά δεν κάνει τίποτα για τις ανάγκες του λαού.