Νίκος Σοφιανός: "Όποιος λέει ότι μπορεί να αλλάξει την Αθήνα, λέει ψέματα"

2019-03-31
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στην έντυπη έκδοση της LIFO (28/3/2019) και το δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο

Τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε και εδώ:

https://www.lifo.gr/articles/athens_articles/231713/nikos-sofianos-opoios-leei-oti-mporei-na-allaksei-tin-athina-leei-psemata

«Η Αθήνα χρειάζεται ένα δήμαρχο που θα ελαφρύνει από τέλη και χαράτσια την πλειοψηφία των δημοτών και όχι δήμαρχο υπηρέτη των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ», λέει ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, καθώς περνώ το κατώφλι του όμορφου νεοκλασικού που στεγάζει τα γραφεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Λίγο πριν φτάσω στην οδό Παλαιολόγου 10 οι εικόνες που είδα στη γειτονική Πλατεία Βάθη ήταν θλιβερές. Παραμέληση, εγκατάλειψη, στέκια πορνείας, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών στη συνοικία της παλιάς αστικής Αθήνας και σε μια γειτονιά η οποία δεν πρωταγωνιστεί στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής ατζέντας.

«Όποιος λέει ότι μπορεί να αλλάξει την Αθήνα, λέει ψέματα. Όλα αυτά είναι προεκλογικές μπαρούφες που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα», προσθέτει ο κύριος Σοφιανός πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας και συμπληρώνει: «Εμείς προτιμάμε να δώσουμε τη μάχη στηρίζοντας λαϊκά αιτήματα, διεκδικώντας μέτρα, πιέζοντας για λύσεις - ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα του λαού μας που επηρεάζεται από την πολιτική του δήμου. Φέραμε για συζήτηση δεκάδες αιτήματα κατοίκων, αποσπώντας αρκετά συχνά επιμέρους λύσεις. Για παράδειγμα τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του αίσχους της ελεγχόμενης στάθμευσης. Επίσης, δουλειά του Δήμου είναι να φροντίσει τις γειτονιές της πόλης, με όλες τις υπηρεσίες του, που οι Αθηναίοι πληρώνουν ακριβά. Η αποκομιδή των σκουπιδιών, ο ηλεκτροφωτισμός, τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες του δήμου, προϋποθέτουν έναν δήμαρχο ο οποίος θα δουλεύει για την καθημερινότητα του εργαζόμενου και θα ελαφρύνει το λεηλατημένο του εισόδημα».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, Νίκος Σοφιανός, μιλά για τα προβλήματα της πόλης και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης του αλλά και ποιους θεωρεί ήρωες της καθημερινότητας.

Γιατί κάποιος να επιλέξει το δικό σας ψηφοδέλτιο;

Εμείς δεν υιοθετούμε την άποψη που λέει ότι ο δήμαρχος είναι ένα πρόσωπο ακηδεμόνευτο, απολιτίκ και αυτοδιοικητικό. Υπάρχει μια κυρίαρχη πολιτική που ασκείται με την ευρεία συμφωνία των υπόλοιπων κομμάτων. Για παράδειγμα, η δημοτική φορολογία, η ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, η συνεργασία με εργολάβους, η συρρίκνωση και η αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων στο δήμο της Αθήνας. Και φυσικά η στήριξη της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης που εν τέλει είναι ανάπτυξη για τους λίγους. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια ευρύτατη λαϊκή συμμαχία μέσα στην κοινωνία, να συμπορευτούν μαζί μας λαϊκές δυνάμεις, που γυρίζουν την πλάτη στη μιζέρια. Πάμε κόντρα στην ευρεία σύμπραξη των άλλων και κάνουμε τη διαφορά την οποία ο δημότης εισπράττει σε όλο το μεγάλο πλέγμα των λειτουργιών του δήμου. Το πραγματικό δίλημμα της Αθήνας είναι: «Δήμαρχος υπηρέτης των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ή δήμαρχος που δουλεύει μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης από θέσεις διεκδίκησης - αντιπολίτευσης στους ισχυρούς;».

Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει ομογενοποιηθεί ή παρατηρούνται ακόμη ταξικές διαφορές;

Είναι προφανές ότι η Αθήνα, πλέον, έχει λίγες αστικές ή μεσοαστικές περιοχές. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων τριών διαδοχικών κυβερνήσεων στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επομένως, θεωρώ ότι έχει ομογενοποιηθεί κοινωνικοταξικά, έχει διαμορφωθεί μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που είναι εργαζόμενοι, υπάλληλοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί πλήττονται από την πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν. Αυτός ο κόσμος παρακολουθεί με απέχθεια από σουλατσαδόρους βουλευτές, κόμματα-αναχώματα με ημερομηνία λήξης και πρόθυμους συγκυβερνήτες αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Πείτε μου μια βασική ανάγκη της πόλης σήμερα;

Οι ανάγκες είναι περισσότερες από μια και αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων. Για παράδειγμα είναι ζητούμενο για εμάς να καταργηθεί η υψηλή φορολογία και να δοθεί μεγάλη σημασία στην καθαριότητα, τον φωτισμό, το πράσινο κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν συγκρουστείς με τις πολιτικές που υποθήκευσαν ελεύθερους χώρους όπως την Ακαδημία Πλάτωνος, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ή την περιοχή του Προμπονά. Η ανατροπή, που έχουν ανάγκη οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, η φτωχολογιά της Αθήνας, θα έρθει από τα κάτω, με οργάνωση και αγώνα παντού. Χορτάσαμε στο δήμο από σωτήρες, ικανά πρόσωπα, δυνατά ονόματα, υποψήφιους επισκέπτες, που οι περισσότεροι ήρθαν για να φύγουν.

Έχετε δηλώσει ότι γίνετε ένα μεγάλο πάρτι των ΜΚΟ στις κοινωνικές δομές. Που το βασίζετε;

Αυτό είναι ένα από τα σταθερά θέματα που έχουμε αναδείξει. Η φτώχεια μεγαλώνει, η ανεργία φουντώνει και υπάρχει ανέχεια. Το 23% του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες, οι οποίοι ζουν σε αντίστοιχες συνθήκες στις οποίες ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια των Αθηναίων. Γίνεται ένα όργιο δράσης δεκάδων ΜΚΟ στο δήμο, οι οποίες λυμαίνονται υπηρεσίες - κτίρια - λειτουργίες, εισπράττοντας εκατομμύρια από κάθε λογής προγράμματα. Οι ΜΚΟ είναι επιχειρήσεις και όχι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Δεν μπορεί η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού να γίνεται από τις ΜΚΟ. Δε μιλάμε για τη δυνατότητα της εθελοντικής προσφοράς, μιλάμε για το πάρτι. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν δημοτικοί και δημόσιοι φορείς, άρα όλα τα λεφτά εκεί και μέσα από εκεί να διαμορφωθούν οι όροι για να χρηματοδοτηθούν. Αντί αυτού όλα τα κονδύλια που πρέπει να διοχετευτούν στις κοινωνικές δομές των δήμων, οδεύουν κατευθείαν σε ΜΚΟ.

Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών γιατί διαφωνείτε με τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενων Χρήσης;

Τα ναρκωτικά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την "προστασία των χρηστών", τη στιγμή που με τη λειτουργία τέτοιων χώρων υπονομεύονται στην πράξη το κίνητρο και η δυνατότητα των τοξικοεξαρτημένων στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη. Οι «Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης» είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση της πολιτικής της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης», μια πολιτική που ήδη έχει αποτύχει. Για παράδειγμα ο παροπλισμός των επτά κέντρων πρόληψης του δήμου, η υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης, η υποστελέχωση - υποχρηματοδότηση των θεραπευτικών κοινοτήτων, η απουσία στήριξης της απεξάρτησης, τα ελάχιστα προγράμματα street work και το μοίρασμα μεθαδόνης χωρίς εξατομικευμένη παρακολούθηση. Εμείς, λοιπόν, απαιτούμε πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι «χώρους εποπτευόμενου θανάτου» ή δημιουργία «χώρων χρήσης ζωντανών νεκρών». Αφού γέμισαν τον τόπο με προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, συντήρησαν την εξάρτηση και διαμόρφωσαν νέες πιάτσες γύρω τους, διαφήμισαν την κάνναβη στήνοντας καμπάνιες για τα ...οφέλη της στην υγεία και την οικονομία και χασισογιορτές, και τώρα κινούνται στη λογική η οποία "μαντρώνει" τους χρήστες, αντιμετωπίζοντάς τους σαν "ξοφλημένους" για να μη χαλά το τουριστικό προϊόν που θέλουν να πουλήσουν. Πρόκειται για ένα συμβιβασμό με τα ναρκωτικά και όχι φροντίδα προς τον χρήστη. Γνωρίζουμε ότι πολιτικά μόνο εμείς είμαστε αντίθετοι, όμως μέσα στον κόσμο δεν έχει περάσει η πολιτική τους.

Υπάρχει λύση για τα Εξάρχεια;

Το να στοχοποιείς μια περιοχή σε μια προεκλογική αντιπαράθεση είναι κάτι που εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Επομένως, το «Νόμος και Τάξη» είναι λάθος. Αναμφισβήτητα, ο Δήμος απουσιάζει από την περιοχή. Παραμένει αδιάφορος και θεατής. Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι δουλειά της αστυνομίας να αντιμετωπίσει το έγκλημα, τα ναρκωτικά, τις συμμορίες. Όπως, είναι ευθύνη του δήμου να καθαρίζει, να φροντίζει, να έχει ή να ανοίξει δομές στην περιοχή. Πρέπει να δοθεί μια ανάσα στους επαγγελματίες της συνοικίας, αλλά και να στηριχτεί η δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων.

Το θέμα του Airbnb εισχώρησε για πρώτη φορά στην προεκλογική ατζέντα των δημοτικών εκλογών. Ποια είναι η άποψη σας;

Μιλάμε για μια επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα αφού οι κατοικίες αυτές μετατρέπονται σε επαγγελματική στέγη. Η δική μας άποψη είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πρέπει να φορολογούνται ως επαγγελματική στέγη. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μιλούν για τζίρο 2 δις ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα. Ειδικά στην πόλη μας, το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ή χτίζουν πολυκατοικίες για "Airbnb". Πάγια θέση μας είναι να φορολογηθούν από το δήμο με τον συντελεστή επαγγελματικής στέγης, δηλαδή από 1,55 ευρώ/τ. μ. που είναι σήμερα η κατοικία, σε 6,2 ευρώ/τ. μ. που είναι η επαγγελματική στέγη. Επίσης, να πληρώνεται το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να αποδίδουν τα ξενοδοχεία και δεν εισπράττεται από το δήμο. Αυτά τα μέτρα, εκτός από την απόδοση εσόδων στο δήμο από μια επιχειρηματική δράση που σήμερα δεν πληρώνει, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών.

Η Πάτρα έχει εκλέξει δήμαρχο που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ. Στην Αθήνα είναι τόσο δύσκολο να συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Στην Αθήνα οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί. Πάντως, οι κομμουνιστές δήμαρχοι είναι διεκδικητικοί και έχουν τις ίδιες ιεραρχήσεις με την πλειοψηφία του λαού, που αντιμετωπίζει μια πολιτική που την έχει γονατίσει. Στους δήμους όπου υπάρχουν κομμουνιστές δήμαρχοι υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Τι δήμαρχο θέλει η Αθήνα; Έναν υπηρέτη κυβερνήσεων, ελιτίστικων και μεταμοντέρνων προσεγγίσεων ή υπηρέτη του λαού και της καθημερινότητάς;

Ως κόμμα που δεν συνεργάζεστε με κανέναν τώρα που η απλή αναλογική θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες τι έχετε σκοπό να κάνετε;

Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με την έννοια της ισοτιμίας της ψήφου. Μπορούν να υπάρξουν επιμέρους συγκλίσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές του δήμου που δίνουν μια ανάσα στο εισόδημα ή βελτιώνουν πλευρές της δύσκολης καθημερινότητας του κόσμου. Σκοπός μας είναι να δυναμώσουμε το συλλογικό αγώνα πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ένας αγώνας που λοιδορήθηκε από τους «αριστερούς» της κωλοτούμπας, έναν τίτλο που επάξια έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του.

Είστε εκλεγμένος δήμαρχος της Αθήνας και κρεμιέται ένα πανό, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν από μέλη του ΚΚΕ, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Πώς αντιδράτε;

Πιθανόν να προλάβαινε ο δήμος Αθηναίων το ΚΚΕ τοποθετώντας πανό για τα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος του εισοδήματος των εργαζομένων με την ψήφιση των μνημονίων.

Θα πηγαίνατε στο AthensPride του ερχόμενου Ιουνίου; Είστε υπέρ ή κατά της διεξαγωγής του;

Από τη στιγμή που ζητείται άδεια από το δήμο Αθηναίων εννοείται δικαιούται να την πάρει και επομένως θα πραγματοποιηθεί. Μόνο στη Χρυσή Αυγή θεωρούμε ότι δεν πρέπει να δίνεται άδεια.

Για παράδειγμα ο κ. Καμίνης υποστηρίζει δημόσια το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και παρευρίσκεται ο ίδιος στην παρέλαση.

Εγώ δεν θα συμμετάσχω, διότι θεωρώ ότι η σεξουαλική επιλογή για όλους τους ανθρώπους είναι σεβαστή, αλλά δεν είναι λόγος για να διαδηλώνεις. Πιστεύω ότι μπορείς να διαδηλώσεις για τα δικαιώματα σου στην πόλη, την ανεργία, τα εργασιακά ή για να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου. Όμως, η σεξουαλική σου επιλογή είναι προσωπική υπόθεση της οποίας φυσικά απαιτώ το σεβασμό της, όπως και απαιτώ να αντιμετωπιστεί κάθε εκφοβισμός και ρατσισμός απέναντι της, ακόμη και ποινικά.

Είστε υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου;

Τον έχουμε ψηφίσει και είμαστε υπέρ της εφαρμογής του. Αλλά νομίζω ότι είναι ακόμη μια αιτία για να χρησιμοποιηθεί ως εισπρακτικός μηχανισμός χωρίς να τους ενδιαφέρει το θέμα της δημόσιας υγείας. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι δυνατόν να βάζεις τη δημοτική αστυνομία στο εύκολο κυνήγι των καπνιστών σε καφενεία και καφετέριες της Αθήνας.

Η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα δεν θεωρείτε ότι έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο;

Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις όλη την Αθήνα ως ενιαίο σύνολο. Για παράδειγμα δεν μπορείς να φορολογείς κατά το ίδιο ποσοστό το καφενείο στα Σεπόλια με την καφετέρια στο Κολωνάκι. Κι, όμως, φορολογούνται με τους ίδιους όρους. Υπάρχουν επαγγελματίες στις γειτονιές, στους δρόμους της Αθήνας που δεν μπορούν να πληρώσουν. Επίσης, δεν μπορεί να ταυτίζεις τη νόμιμη χρήση του κοινόχρηστου χώρου με την παραβατική συμπεριφορά. Επομένως, πρέπει να μειωθούν τα ποσά για τα τέλη των τραπεζοκαθισμάτων και να καταργηθεί το απαράδεκτο το καθεστώς προπληρωμής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα από τους καταστηματάρχες της Αθήνας. Είναι ένα μέτρο που δεν έχει λογική, αλλά ένα καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Πρέπει να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς με το οποίο λειτουργούσε ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς, υπάρχουν και βεβαρημένες περιοχές όπως το Κουκάκι, το Παγκράτι ή το Κολωνάκι. Αλλά να πούμε ότι υπάρχουν και περιοχές στις οποίες θέλουμε τραπεζοκαθίσματα. Υπάρχουν πολλές πλατείες, πάρκα, λόφοι και δημόσιοι χώροι οι οποίοι χρειάζονται τα τραπεζοκαθίσματα γιατί ζωντανεύουν περιοχές και λειτουργούν ως αποτρεπτικές αιτίες ανασφάλειας και παραβατικότητας. Η δημοτική αστυνομία, πάντως, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης συμπεριφοράς καταστηματαρχών.

Ποιοι είναι οι ήρωες της καθημερινότητας;

Ο εργαζόμενος και ο άνεργος, οι άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου, όλοι εκείνοι που προσπαθούν καθημερινά να κρατήσουν όρθια αυτή την πόλη.