Νίκος Σοφιανός: "Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα για αγωνιστικό «παρών» στο Πολυτεχνείο"

2020-11-12

Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Από τις έξι" και τους δημοσιογράφους Δ. Κοτταρίδη & Γ. Πιτταρά

Το κάλεσμα του ΚΚΕ να δοθεί αγωνιστικό «παρών» στο Πολυτεχνείο, «για να τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου με τα σημερινά μηνύματα που παίρνει», μετέφερε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ του Κόμματος & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 12 Νοέμβρη στην ΕΡΤ1.

«Αυτό το μήνυμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί, ούτε μπορεί να μπει σε λογικές αποκλεισμού, απαγορεύσεων και περιορισμών», τόνισε, προσθέτοντας πως «εμείς καλούμε σε αγωνιστικό "παρών" στις κρίσιμες συνθήκες που ζούμε και με όλα τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουμε».

Αναφέρθηκε δε στην επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου, «ιδιαίτερα σε συνθήκες που η τουρκική προκλητικότητα μεγαλώνει, ιδιαίτερα σε συνθήκες που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με χθεσινές του εκθέσεις βάζει ανοιχτά στον Προκρούστη των διαλόγων τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».

Με αφορμή την προκλητική ατάκα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι το Πολυτεχνείο «δεν ήταν ποτέ γιορτή για φέρετρα», ο Ν. Σοφιανός στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε «μουσείο» την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να την τσουβαλιάσει με άλλες γιορτές για να μη γίνει η πορεία. «Εμείς επιμένουμε σε αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα που δίνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Και αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί και να είναι δυνατή», είπε. «Δεν μπαίνουν όλα σε ένα τσουβάλι, όπως δεν μπαίνει και η απεργία που έχουν αποφασίσει Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, η ΑΔΕΔΥ για τις 26 Νοέμβρη ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, το οποίο προσπαθεί να μας βάλει να δουλεύουμε 10 ώρες, προσπαθεί να περιορίσει και άλλο τα εργασιακά δικαιώματα», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα υποσταλεί ο αγώνας των εργαζομένων, η διάθεση των εργαζομένων να αγωνιστούν, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία».

«Δεν είναι ο λαός υπόλογος για αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπλύνει τις ευθύνες της μέσα από καθολικές απαγορεύσεις, αποκλεισμούς, περιορισμούς. Να ξεπλύνει τις τεράστιες ευθύνες της που έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση και δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας για να προστατευτεί η ζωή και η υγεία του λαού μας», συμπλήρωσε. Όπως είπε, «δεν μπορεί να χρυσοπληρώνονται τα τεστ», «δεν μπορεί τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν αφήσει το 80% των χειρουργείων και ο ιδιωτικός τομέας να χειρουργεί κανονικά και να επιδοτείται με εκατομμύρια. Εφόσον έχουμε πόλεμο, δεν μπορεί 2.000 τουριστικά λεωφορεία να σαπίζουν και να μην επιτάσσονται για να λειτουργήσουν τα ΜΜΜ. Αυτόν τον πόλεμο δεν μπορεί να τον κάνει αυτή η κυβέρνηση, γι αυτό δε ζητάμε κοινό υπουργό Υγείας».