Ο Νίκος Σοφιανός στις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ

2019-05-10

Τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".

«Τα γηπεδάκια του δήμου είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχουν ούτε ταμπλό, ούτε στεφάνια σε πολλά από αυτά. Δεν έχουν λάμπες για να φωτίζονται το βράδυ». «Από 17 δημοτικά γυμναστήρια έχουμε τώρα 10, ενώ τα 3 μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου δεν καλύπτουν τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων και είναι σε κακή κατάσταση», είναι μερικά από τα παραδείγματα που έφεραν οι εργαζόμενοι στη συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο.

Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους, ο Νίκος Σοφιανός ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Θέλω να εστιάσω την προσοχή σας το που πάει η κατάσταση στο δήμο. Γιατί η συζήτηση που γίνεται προεκλογικά δεν έχει εσάς στο κέντρο της. Γιατί αν θες να διοικήσεις την πόλη, το δήμο, πρέπει να συνεργαστείς, να στηριχθείς και να στηρίξεις τον εργαζόμενο. Εδώ, σε όποια υπηρεσία του δήμου κι αν πάμε, όλες είναι υποστελεχωμένες, με προσωπικό που αρκετοί είναι κοντά στη σύνταξη και με τις λειτουργίες του δήμου να τις δίνουν στον ιδιώτη που τον έφεραν οι σημερινοί και θα τον φέρουν κι οι αυριανοί, όποιοι κι αν είναι, γιατί είναι πολιτική τους επιλογή.

Στον ΟΠΑΝΔΑ για παράδειγμα, έδωσαν δύο μεγάλες εργολαβίες για τη φύλαξη και την καθαριότητα ύψους 2,5εκ. € και κάποιες μικρότερες για συντήρηση σε παιδικές χαρές. Σου λένε δεν μπορώ να κάνω συντήρηση γιατί δεν φτάνει το προσωπικό που έχω. Αυτές τις πλευρές τις αναφέρω γιατί είναι πολιτική επιλογή η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του δήμου και όλοι μαζί ψήφισαν το θεσμικό πλαίσιο, τον περιβόητο «Κλεισθένη Ι» που μετατρέπει το δήμο σε επιχείρηση, και προβλέπει ίδια έσοδα, δηλαδή φορολογία του δημότη, ανταποδοτικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Ήρθε για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του ΟΠΑΝΔΑ, με πρόβλεψη να εισπράττει 3,8 εκ. € από τους δημότες για το 2019, από 1,05εκ. € που ήταν το 2018. Στο ηλεκτροφωτισμό που δίνεται το 70% σε ιδιώτη με ΣΔΙΤ, θα δοθούν και τα 13 εκ. € που είναι τα έσοδα από το τέλος ηλεκτροφωτισμού. Και μάλιστα λένε ότι θα μειωθούν τα έξοδα του δήμου που θα πληρώνει 3,5 εκ. € λιγότερα για τον ηλεκτροφωτισμό, αλλά δεν θα μειώσουν το ανταποδοτικό τέλος για τους δημότες. Γι αυτό κι εμείς λέμε ότι πρέπει να ενδιαφέρει τον κάτοικο αυτής της πόλης αν τις υπηρεσίες του δήμου τις έχει ο δήμος ή ο ιδιώτης.

Πρέπει να μπει ένας φραγμός στη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση. Να απαιτήσουμε προσωπικό. Δεν γίνεται να συζητάμε για τετραετή προγραμματισμό και το προσωπικό που προβλέπουν να προσληφθεί ως μόνιμοι - αορίστου χρόνου να υπολείπεται, όχι μόνο των κενών που έχουμε, αλλά και των συνταξιοδοτήσεων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Εμείς θα επιμείνουμε: Στο επίκεντρο πρέπει να μπει ο εργαζόμενος που κατοικεί στην Αθήνα και ο εργαζόμενος του δήμου που με τη δουλειά του στηρίζει ό,τι γίνεται σε αυτή την πόλη.

Ο δήμος της Αθήνας δεν έχει περιθώριο να χάσει κανέναν εργαζόμενο. Πώς αναγκάστηκε ο Γ. Καμίνης να κάνει πίσω στο θέμα των συμβασιούχων στα δικαστήρια; Πώς αναγκάστηκαν να παραιτούνται οι δήμοι από τα ένδικα μέσα; Έγιναν αγώνες. Πήγαμε κι εμείς κόντρα σε αυτές τις αποφάσεις, στους δήμους που έχουμε τη διοίκηση. Έχετε τη δύναμη να τους πιέσετε, γιατί ξέρουν ότι διαφορετικά θα έχουν πολιτικό κόστος. Είναι προς το συμφέρον των εργαζόμενων να είναι δυνατή η φωνή μας στο δημοτικό συμβούλιο, στην περιφέρεια, στην ευρωβουλή. Πάρτε τα μέτρα σας και μπροστά στην κάλπη».