Στο debate του Real FM συμμετείχε ο Νίκος Σοφιανός
Στο
πρώτο ραδιοφωνικό debate των τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας
στον «Realfm 97,8» και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, συμμετείχε ο
Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τις ερωτήσεις έθεσαν σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στο χώρο του οποίου διεξήχθη το debate.
Απαντώντας σε ερώτημα για την ασφάλεια των πολιτών λόγω των προβλημάτων στον ηλεκτροφωτισμό τις βραδινές ώρες είπε πως «το πρόβλημα της ασφάλειας, έχει πολλές πλευρές» και πως «το βασικό πρόβλημα για τον ηλεκτροφωτισμό αυτήν τη στιγμή, όπως και σε άλλους τομείς, είναι η υποβάθμιση, η υποστελέχωση, η συρρίκνωση του τομέα του ηλεκτροφωτισμού που παραδίδεται στους ιδιώτες. Αναφέρθηκε ο κ. Μπακογιάννης για τους ΣΔΙΤ, είναι η σύμπραξη που δίνει ουσιαστικά το 70% του ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας σε ιδιωτική εταιρεία». Στάθηκε στους 93 υπαλλήλους του δήμου που πρέπει να ασχολούνται με 45.000 σημεία ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας και πως πριν την κρίση και τα μνημόνια «που υπέγραψαν και υλοποίησαν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων», είχε 280 εργαζόμενους. Τώρα, στον τετραετή προγραμματισμό προσλήψεων, προβλέπονται 10 προσλήψεις τη στιγμή που από τους 93, πάνω από τους μισούς είναι κοντά στη σύνταξη.
Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελληνική Αστυνομία έχει τη γνώση και το προσωπικό, που πρέπει να αμειφθεί καλύτερα γιατί βρέθηκε αντιμέτωπη κι αυτή με την πολιτική των μνημονίων ώστε να αντιμετωπίσει το έγκλημα και όχι την καταστολή. «Δεν θέλουμε ΜΑΤ να κτυπούν διαδηλωτές, θέλουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της» είπε συγκεκριμένα.
Σχετικά με τις κάμερες στους δρόμους, ανέφερε πως «είναι ανέκδοτο να μιλάμε για προσωπικά δεδομένα» καθώς οι κάμερες είναι παντού και τα βαλιτσάκια παρακολουθήσεων επίσης κυκλοφορούν. Για το πανεπιστημιακό άσυλο τόνισε πως δεν μπορεί να γίνεται με βάση τη γνωστή παραβατικότητα που υπάρχει, τις γνωστές πιάτσες που υπάρχουν. «Δεν φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο που η οδός Μασσαλίας ή η οδός Αντωνιάδου έχει συγκεκριμένες πιάτσες εμπορίου ναρκωτικών ή τις "μαϊμουδιές" που πωλούνται στην ΑΣΟΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των ναρκωτικών είπε: «Η πολιτική μείωσης της βλάβης, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γερουλάνος, είναι η κυρίαρχη πολιτική, από την ΕΕ, τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή η πολιτική έχει αποτύχει, όχι μόνο δεν μείωσε τη βλάβη αλλά αντίθετα είναι υπόλογη γι' αυτό που ζούμε σήμερα. Αναφέρθηκε ο κ. Γερουλάνος και οι άλλοι υποψήφιοι, στους περίφημους χώρους εποπτευόμενης, ελεγχόμενης υγιεινής όπως λένε άλλοι χρήσης, δηλαδή τη νομιμοποίηση της πιάτσας. Χώροι όπου ο εξαρτημένος συνάνθρωπός μας αγοράζει από την παράνομη αγορά, την πιάτσα, τους εμπόρους, την ουσία, πηγαίνει κάπου, την κάνει και μισή ώρα βγαίνει από αυτή και πηγαίνει ξανά στην αναζήτηση. Αυτή η πολιτική είναι μια κλιμάκωση. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε τη μεθαδόνη. Και αυτή η πολιτική απέτυχε. Στα νοσοκομεία μοιράζεται η μεθαδόνη, χωρίς κανένα πρόγραμμα εξατομικευμένης παρακολούθησης του χρήστη, με τις απαραίτητες εξετάσεις».
Συμπλήρωσε πως «λένε να μαζέψουμε τους χρήστες από το δρόμο, να τους βάλουμε κάπου για να μην χαλάνε την εικόνα. Είμαστε αντίθετοι γιατί αυτή η πολιτική υπονομεύει την πρόληψη. Ο δήμος αδιαφόρησε για την πρόληψη, αδιαφόρησε να στηρίξει τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα παρά τις προτάσεις μας για προγραμματική συμφωνία με το ΚΕΘΕΑ, με τις Κοινότητες, με τους Συλλόγους Γονέων και συγγενών από τις Κοινότητες, με τους ανθρώπους που ζουν το πρόβλημα και προσπαθούν όχι να το διαχειριστούν, όχι να μείνει ο άλλος στην εξάρτηση, αλλά να δώσει τη μάχη να απεξαρτηθεί». Όπως είπε, «μπορεί ο Δήμος της Αθήνας, μπορεί να ανοίξει μέτωπο με το "όχι σε όλα τα ναρκωτικά"» και χαρακτήρισε ύπουλη όλη τη συζήτηση για την ψυχαγωγική χρήση του χασίς καθώς υπονομεύει την πρόληψη και νομιμοποιεί τη χρήση.
Για τον τομέα της καθαριότητας, οι Αθηναίοι πληρώνουν τα ίδια που πλήρωναν το 2011 ενώ το εισόδημα έχει μειωθεί στο 50% ή δεν υπάρχει. Μάλιστα, 42.000 δημότες είναι άποροι ή έχουν ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ. «Να στηριχθεί η διεύθυνση καθαριότητας και οι παράλληλες διευθύνσεις που είναι υποστελεχωμένες, προβληματικές και σημαντικοί τομείς έχουν παραδοθεί στους ιδιώτες» είπε ο Ν. Σοφιανός. Έφερε ως παράδειγμα το Πεδίον του Άρεως καθώς εργολάβοι έχουν αναλάβει την καθαριότητα και κοστίζουν ακριβά. Έχουμε χάσει 1.200 εργαζόμενους ως αποτέλεσμα των μνημονίων ενώ ανακυκλώνονται άλλοι εργαζόμενοι λόγω των συμβάσεων και υπογράμμισε την έλλειψη υγιεινής και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις. «Όλα αυτά συντελούν στο να μην λειτουργεί όπως πρέπει ο μηχανισμός του δήμου» επεσήμανε.
Για τη Χρυσή Αυγή και το αν θα συμμετείχε σε διάλογο με τον Η. Κασιδιάρη, ο Νίκος Σοφιανός ήταν κατηγορηματικός: «Καμία σχέση, καμία ανοχή στη ναζιστική και εγκληματική οργάνωση, είναι κομμάτι αυτού του συστήματος σε ειδικό ρόλο και αποστολή και θεωρούμε ότι η απομόνωσή της θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο έντονη και στο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου».
Σε ερώτημα για τις ΜΚΟ, είπε πως «δεν μπορούμε να είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση a la cart». Έφερε πάλι ως παράδειγμα το Πεδίον του Άρεως λέγοντας πως η κ. Δούρου έχει δώσει σε ιδιώτη το Πράσινο, τα σκουπίδια, την ασφάλεια του Πεδίου. «Τα δέντρα που κλαδεύουν, τα κλαδεύει εργολάβος. Ο τρίμηνος απολογισμός για 900 δέντρα, 140.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση, αυτό σημαίνει συμπράξεις, αυτό σημαίνει εργολαβίες και αυτά τα πληρώνει ο Αθηναίος από την τσέπη του». Συμπλήρωσε ότι για τις ΜΚΟ υπάρχει πλατφόρμα στο Δήμο της Αθήνας, λυμαίνονται εκατομμύρια πάνω από 360 ΜΚΟ και ιδιώτες. Πανηγύρι έχουν στήσει στο δήμο και είμαστε οι μόνοι που φωνάζουν. Έχουν εκχωρήσει ακόμα και δημοτικές δομές όπως Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Σταθμό Λαρίσης, Ίδρυμα Μποδοσάκη στο Σεράφειο Κολυμβητήριο όλα αυτά για υπηρεσίες και λειτουργίες που μπορεί ο δήμος να κάνει.
Τέλος, για τους μετανάστες είπε πως η Αθήνα είναι πόλη πολυπολιτισμική. Το 23% του πληθυσμού είναι μετανάστες. Στα ψηφοδέλτιά μας έχουμε εννέα υποψήφιους» και πως υπάρχει θέμα με τους πρόσφυγες, που έχουν εγκλωβίσει με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας, οι οποίοι θέλουν να φύγουν και παραμένουν αναγκαστικά στην Αθήνα, στα νησιά μας, στα hot spot του αίσχους. «Γιατί είναι αίσχος αυτοί που μας καλούν σε αντινεοφιλελεύθερα μέτωπα να έχουν αυτές τις εικόνες στα νησιά με 9.000 στοιβαγμένους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και με τις καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας, με το παιχνίδι που παίζουν δήθεν αλληλέγγυοι στην πλάτη των προσφύγων, στοιβάζοντας σε ακατάλληλα κτίρια 300 ανθρώπους, γιατί τους κρύβουν, τους βάζουν κάτω από το χαλί» ξεκαθάρισε ο Ν. Σοφιανός.