Συνάντηση κλιμακίου της Λαϊκής Συσπείρωσης με το Σύλλογο “Πολίτες της Ριζούπολης”

2019-03-02

Ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος & υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποτελούμενου από τους υποψήφιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους Σαλώμη Πολυγερινού, Αθηνά Γερανίου και Αιμιλιάνο Τσάνε, επισκέφτηκε τα γραφεία του Συλλόγου "Πολίτες της Ριζούπολης" στην ομώνυμη περιοχή και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ριζούπολης, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν μαζί και είδαν από κοντά όλα τα προβληματικά σημεία για τα οποία οι κάτοικοι ζητούν άμεσες παρεμβάσεις.

Η Ριζούπολη, μία από τις λίγες συνοικίες της Αθήνας που διατηρούν ακόμα το χαρακτήρα της γειτονιάς, είναι μία φαινομενικά χωρίς προβλήματα περιοχή.

Ωστόσο, τα παλιά εγκαταλελειμμένα ετοιμόρροπα κτίσματα (σπίτια, κουφάρια εργοστασίων και ημιτελείς οικοδομές), οι ατελείς γραμμές στη χάραξη δρόμων, η απουσία πεζοδρομίων ή τα εμπόδια επί αυτών σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης και μεγάλης κυκλοφορίας, τα ασυντήρητα, χωρίς φύλαξη και επαρκή φωτισμό πάρκα, παιδικές χαρές και γήπεδα, όπως στο πάρκο "Βασίλης Αυλωνίτης" που φτιάχτηκε πριν από 10 χρόνια, μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων (εκεί που βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο της "Θερμίδας"), τα σημεία που αποτελούν εστίες μόλυνσης, με σκουπίδια, μπάζα και χόρτα, είναι ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν στην συζήτηση.

Για την περιοχή υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις εδώ και χρόνια, που αφορούν τους χώρους του πρώην εργοστασίου "Νησιώτη", του πρώην εργοστασίου "Καζή", του οικοπέδου που συνορεύει με το πάρκο Βασίλης Αυλωνίτης και με το 22ο ΓΕΛ, το οικόπεδο κληρονόμων Ριζόπουλου, το τριγωνικό οικόπεδο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Χριστιανουπόλεως, Θύσσου και Αντίσσης.

Προβλήματα ακόμα δημιουργούνται από την αιφνιδιαστική μείωση σε πλάτος της Λ. Ηρακλείου στο ύψος της οδού Γάγγρας (οικόπεδο Ριζόπουλου), από την ημιτελή οικοδομή που προοριζόταν για σχολείο σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Κτιριακών Υποδομών, από το εγκαταλελειμμένο κτήριο της παλιάς Ασφάλειας Περισσού που γειτνιάζει με το 19ο Δημοτικό Σχολείο και που σφραγίστηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων από την Εισαγγελία, από το ετοιμόρροπο πέτρινο κτίσμα ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων που εφάπτεται στο 22ο ΓΕΛ. Στη συζήτηση επίσης αναφέρθηκαν η παντελής έλλειψη χώρων πολιτισμού, η ανάγκη να υλοποιηθεί η απόφαση για δημιουργία Λέσχης Φιλίας στη περιοχή, η κατάσταση με το μισογκρεμισμένο εργοστάσιο της Κολούμπια, τα προβλήματα που προκύπτουν από το διαχωρισμό της ευρύτερης περιοχής λόγω των γραμμών του ΗΣΑΠ κ.α.

Το ζήτημα, όμως που ιεραρχούν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει οι δρόμοι να μετατρέπονται σε χειμάρρους, ενώ το περασμένο καλοκαίρι κινδύνεψε σοβαρά και η ζωή τριών ανθρώπων, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές σε κατοικίες.


Στη συζήτηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Πολιτών Ριζούπολης ο Νίκος Σοφιανός ανέδειξε την ανάγκη <<να αξιοποιηθούν και μελέτες που είναι σίγουρο ότι υπάρχουν στην Πολεοδομία για την απαλλοτρίωση οικοπέδων. Στο Δημοτικό Συμβούλιο επιμείναμε να προχωρήσει ένα πακέτο απαλλοτριώσεων που εντάχθηκε στον προγραμματισμό του Δήμου. Για παράδειγμα το παλιό εργοστάσιο κατασκευής κουμπιών στον Αγ. Ελευθέριο απαλλοτριώνεται που ήταν υπόθεση δεκαετιών.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Εδώ υπάρχουν και ζητήματα επικινδυνότητας, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό. Μπορεί ο Δήμος να πατήσει σε αυτό και να προχωρήσει στο γκρέμισμα. Είναι άλλο πράγμα η ωρίμανση με βάση τους νόμους, τα θεσμικά, τις αποφάσεις δικαστηρίων - όλο αυτό το κουβάρι σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις - και άλλο η παρέμβαση που ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κάνει για ζητήματα ασφάλειας, λειτουργίας, πολεοδομικής γραμμής κλπ. Στη συνέχεια μπορείς να δεις πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ένας χώρος.

Από την πλευρά μας αξιοποιούμε όποια παράθυρα, όποιες δυνατότητες για να πιέσουμε να γίνει κάτι. Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η άσκηση πίεσης. Δεν πρέπει κανείς να περιμένει να συμβεί το κακό. Πρέπει να πιέσεις, να κινητοποιήσεις, γιατί αλλιώς δεν βγάζεις άκρη. Γιατί πλέον υπάρχει κι ένας κυνισμός που λέει "και τι έγινε"! Την ώρα που στη Μάνδρα 23 άνθρωποι πνίγηκαν και στο Μάτι άλλοι 100 κάηκαν. Μπορεί να έρθει κάποιος να σας πει "Τι ωραία που είστε εδώ. Έχετε και ωραίο πάρκο. Γιατί διαμαρτύρεστε, δείτε τι γίνεται αλλού"!>>

Ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε επίσης ότι η εικόνα εγκατάλειψης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Ριζούπολης, δεν είναι τοπικό φαινόμενο, αλλά κατάσταση που αφορά όλες τις περιοχές του Δήμου, στον ένα ή στο άλλο βαθμό, ενώ τους δήλωσε τη δέσμευση της Λαϊκής Συσπείρωσης να θέσει άμεσα το ζήτημα του καθαρισμού από μπάζα, χόρτα και σκουπίδια των οικοπέδων που παραμένουν εστίες μόλυνσης, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να ζητήσει ενημέρωση από το Δήμο για το πως υλοποιείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ηρακλείου και να ασκήσει πίεση για άμεσο γκρέμισμα του πέτρινου κτίσματος δίπλα στο 22ο ΓΕΛ που ανήκει στο Δήμο.