Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (14/02/2022) - Ν. Σοφιανός: "Ο Δήμος να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να συνεχίσουν να εργάζονται οι 387 εργαζόμενοι COVID-19"

2022-02-16

Οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης"

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 συζητήθηκε θέμα για τις «ενέργειες του Δήμου Αθηναίων ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή στην εργασία των συμβασιούχων COVID» που εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη έπειτα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας υπερψήφισε το ψήφισμα που συνδιαμορφώθηκε.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε για το θέμα τα εξής:

«Το πρόβλημα έχει δύο όψεις. Η μία πλευρά είναι το δικαίωμα στη δουλειά αυτών των 387 εργαζομένων, δικαίωμα που το κατέκτησαν δουλεύοντας εδώ και 23 μήνες. Η άλλη πλευρά, είναι ότι θα πρέπει να απαντήσει η δημοτική Αρχή στο ερώτημα τι θα κάνει όταν στις 31 Μαρτίου θα φύγουν από τη δουλειά αυτοί οι 387 εργαζόμενοι που καλύπτουν με εργασία τους κρίσιμες υπηρεσίες του ήδη υποστελεχωμένου Δήμου. Τι θα γίνει με τους κοινωνικούς λειτουργούς; Τι θα γίνει με μία σειρά από λειτουργίες; Γιατί δεν προβλέπονται μόνιμοι διορισμοί στους Δήμους;
Άρα λοιπόν, συμφωνούμε ότι το ψήφισμα είναι ένα ακόμα επιχείρημα στον δικαστικό αγώνα που θα δώσουν αυτοί οι άνθρωποι, στα πλαίσια αυτού του ασφυκτικού και αντιδραστικού θεσμικού που καταδικάζει τους Δήμους να λειτουργούν με προσωπικό που θα εναλλάσσεται.

Δεν αρκεί όμως μόνο ένα ψήφισμα. Υπάρχει η ανάγκη με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να παραταθεί η εργασία αυτών των ανθρώπων μετά τις 31 Μάρτη. Μπορεί να παραταθεί και με κινήσεις όπως αυτές που έγιναν και στο παρελθόν από τη διοίκηση του Δήμου, με τη στήριξή μας. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να συνεχίσει να δουλεύει και μετά τις 31 του Μάρτη. Αυτό το προσωπικό, που του δώσαμε μπράβο στους χιονιάδες, που του δώσαμε μπράβο φωτιές, που του δίνουμε μπράβο μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μοχθούν για το Δήμο».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Είχαμε θέσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση ερώτημα για το τέλος ταφής απορριμμάτων. Υπάρχει καμία απάντηση από την πλευρά του Δήμου; Διεκδίκησε ο Δήμος; Πίεσε την κυβέρνηση; Έγινε σήμερα η συνάντηση του κ. Σταϊκούρα με την ΚΕΔΕ όσον αφορά αυτό το τέλος, το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος αποκομιδής για το Δήμο.

Δεύτερον, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος και το βάρος που έρχεται και για τους δημότες, συμφωνούμε με την πρόταση να εξεταστεί άμεση μείωση των τελών στους λογαριασμούς ρεύματος και να διεκδικήσουμε αύξηση της επιδότησης στους Δήμους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος και στα δικά τους τιμολόγια.
Επίσης, μετά τη περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με τους ιδιώτες παρόχους που μας παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο, να μας δώσει η δημοτική Αρχή μία απάντηση στο ερώτημα αν έχουν παρακρατηθεί από ιδιώτες παρόχους δημοτικά τέλη που οφείλουν προς το Δήμο. Αυτό που έχει δημοσιευτεί είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν αποδοθεί στους Δήμους από ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας. Τι γίνεται στο Δήμο της Αθήνας; Ο Δήμος χρειάζεται να προχωρήσει και σε συγκεκριμένες ενέργειες, με συγκεκριμένη πίεση προς την κυβέρνηση για αυτά τα θέματα.

Ένα άμεσο μέτρο που μπορεί να πάρει η δημοτική Αρχή, θέμα που είχε συζητηθεί ξανά και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, είναι να αντιμετωπιστούν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σαν επαγγελματική δραστηριότητα. Να υπολογίζεται δηλαδή το τέλος στις εταιρείες αυτές με τον επαγγελματικό συντελεστή και όχι με συντελεστή κατοικίας όπως γίνεται σήμερα. Ή ακόμα να απαιτήσει ο Δήμος να του αποδίδουν οι επιχειρήσεις αυτές τέλος παρεπιδημούντων, όπως υπάρχει και για τα ξενοδοχεία.

Ένα ακόμα θέμα. Από πού κι ως που ένας προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας προτείνει, αποφασίζει και κοινοποιεί την κατάργηση ενός Γυμνασίου της πόλης, του 26ου, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τους Συλλόγους Γονέων και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου; Από πού κι ως πού ο Δήμος μέχρι τώρα δεν έχει πάρει θέση;
Το ΚΚΕ κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας. Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και ο κύριος Κακλαμάνης για το ίδιο θέμα. Μέχρι τώρα όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης λένε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, δηλαδή, δεν μπορεί μία μεγάλη περιοχή όπως αυτή που πιάνει τη Νεάπολη, το Λυκαβηττό και το Κολωνάκι να μείνει χωρίς Γυμνάσιο & Λύκειο. Ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή έχουμε το Πρότυπο Γυμνάσιο - Λύκειο στην οδό Σκουφά, το Πειραματικό Γυμνάσιο - Λύκειο στην Πλάκα, το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο - Λύκειο στους Αμπελόκηπους. Τι προσανατολισμό έχει η κυβέρνηση;

Επίσης, για το θέμα του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας ζητάμε να παρέμβει και εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζήτημα σε σχέση με την χρηματοδότηση από τη Σχολική Επιτροπή. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν αναλώσιμα για τις ειδικές ανάγκες του σχολείου τους, ζητάνε από τη Σχολική Επιτροπή και αυτή τους δίνει μόλις 300 ευρώ.
Το θέμα όμως της χρηματοδότησης των απαιτήσεων του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου δείχνει και το πρόβλημα που υπάρχει με τη χρηματοδότηση στις Σχολικές Επιτροπές. Θυμίζουμε ότι στις Σχολικές Επιτροπές αποδίδεται κάθε χρόνο (βρέξει-χιονίσει) χρηματοδότηση περίπου 3 εκατ. ευρώ, βάσει των μνημονιακών νόμων που παραμένουν σε ισχύ. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή τη σχολική χρονιά και το ενεργειακό κόστος των σχολείων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Με την ίδια χρηματοδότηση θα πρέπει να καλυφθούν και οι αυξημένες ανάγκες της προσχολικής αγωγής. Θα ζητήσει ο Δήμος αύξηση; Ενημερώστε μας για να ξέρουμε, πως πρόκειται να διεκδικήσει ο Δήμαρχος την αύξηση της χρηματοδότησης; Θα πάρει κάποιο τηλέφωνο ή μήπως θα ανεβάσει κάτι στο Instagram;

Για άλλη μία φορά, θα καταθέσουμε το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Γυμνασίου & Λυκείου Αθήνας σε σχέση με το μόνιμο πρόβλημα υποδομής του. Θυμίζουμε ότι το οικόπεδο χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση προκάτ για την προσχολική αγωγή.

Τέλος, η Υπηρεσία Αυθαιρέτων (τμήμα ελέγχου κατασκευών) της Πολεοδομίας δουλεύει με δύο εργαζόμενους για να καλύψει τα αυθαίρετα της Αθήνας και ακόμα πέντε Δήμων. Πρακτικά, δηλαδή, δεν καλύπτει τίποτα. Αυτή είναι η πραγματικότητα της υποστελέχωσης. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον θα πρέπει άμεσα να αποσπαστούν υπάλληλοι σε αυτή την Υπηρεσία ώστε να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει.».


Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η ίδρυση Α' Λυκειακής τάξης του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών. Υπερψηφίζοντας το θέμα ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανέδειξε τις τραγικές καθυστερήσεις στην επισκευή των κτιρίων της οδού Πρασσά για τη μεταστέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου, καθώς και την πρακτική επέκτασης της χρήσης κοντέινερ και στα Γυμνάσια, πέρα από την προσχολική αγωγή, για την αντιμετώπιση των κτιριακών αναγκών.