Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (05/01/2024) - "Ο «καλπονοθευτικός» νόμος προκαλεί διάσταση στην αντιπροσώπευση στην Δημοτική Επιτροπή"

2024-01-05

Την Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας με σκοπό την εκλογή νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της νεοσύστατης Δημοτικής Επιτροπής. Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε τα εξής:

«Αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός "καλπονοθευτικού" νόμου που πέρασε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ και δημιουργεί συνθήκες πλήρους διάστασης μεταξύ της ψήφου των δημοτών και της αντιπροσώπευσης στα όργανα του Δήμου.

Στα πλαίσια αυτού του νόμου διαμορφώνεται και το σύστημα εκλογής της Δημοτικής Επιτροπής, με το οποίο εκλέγεται εκπροσώπηση της μειοψηφίας σε ένα υπερόργανο με πάρα πολλές αρμοδιότητες, που αποδυναμώνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την στιγμή που η παράταξη του κ. Κ. Μπακογιάννη επέλεξε, με βάση τον συσχετισμό που έχει, να εκπροσωπηθεί μόνο αυτή στις θέσεις που αντιστοιχούν στην αντιπολίτευση, αρνούμενη την πρόταση που κάναμε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση τουλάχιστον των τριών πρώτων συνδυασμών της αντιπολίτευσης, εμείς θα απέχουμε από αυτή την διαδικασία.

Θεωρούμε ότι είναι υποχρεωμένη η Δημοτική Επιτροπή να ενημερώνει και τους συνδυασμούς που δεν εκπροσωπούνται σε αυτήν, με ημερήσια διάταξη και με την δυνατότητα του παρατηρητή».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρακολουθούν τη Δημοτική Επιτροπή εκπρόσωποι από όλους τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης και από την "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βουρδουμπάς.