Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (01/06/2020) - "Να στηρίξει ο Δήμος της Αθήνας τους εργαζομένους στον πολιτισμό"

2020-06-02
Λαϊκή Συσπείρωση: "Να στηρίξει ο Δήμος της Αθήνας τους εργαζομένους στον πολιτισμό"

Τη Δευτέρα 1 Ιούνη 2020 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, με πρώτο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη, έπειτα από πίεση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τη λήψη μέτρων για τη "στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων της τέχνης στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης".


Στην τοποθέτησή του αναφορικά με τη δωρεάν παραχώρηση χώρων & υποδομών του Δήμου σε καλλιτέχνες και την εισήγηση του Δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, επισήμανε τα εξής:

«Η δημοτική Αρχή κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με το οποίο σαν σύνολο διαφωνούμε. Στην εισαγωγή της Πρότασης του Δημάρχου βρίσκεται η ουσία της θέσης του για τον πολιτισμό. Μιλάει για το "προϊόν" της τέχνης και για τη σχέση που έχει με τη βιομηχανία του τουρισμού. Η δημοτική Αρχή έτσι το αντιλαμβάνεται.

Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την πολιτιστική παραγωγή σαν εμπόρευμα, που έχει μια διατίμηση, το οποίο συνδέεται με τον μεγάλο πυλώνα της τουριστικής βιομηχανίας. Άρα, εάν συζητήσουμε ενιαία εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πρόταση του Δημάρχου, η οποία πέρα από την εισαγωγή του κειμένου ανοίγει μια σειρά από δρόμους με μια επιχειρηματική αντίληψη για τον πολιτισμό.

Επίσης, δεν μπορούμε να συζητάμε για το χώρο του πολιτισμού και να μην παίρνουμε θέση στην κυβερνητική πολιτική, από την οποία εξαρτάται και η δημοτική πολιτική, η οποία είναι εχθρικότατη για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Από την άλλη, πρέπει να καταλήξουμε σε άμεσα μέτρα στήριξης που ο Δήμος πρέπει να πάρει. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που προτείνονται στο πρώτο μέρος του δεύτερου κεφαλαίου της εισήγησης είναι θετικά. Αν υλοποιηθούν με ορισμένες ρήτρες ασφαλείας από πλευράς του Δήμου, μπορούν να δώσουν μια ανάσα σε ένα ανθρώπινο δυναμικό (μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, μικρές θεατρικές επιχειρήσεις και μουσικές σκηνές) που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Ορισμένες πλευρές που επισημαίνουμε είναι ότι:

  • Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το αντίτιμο των εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις στους χώρους που ο Δήμος παρέχει δωρεάν στους ανθρώπους που παρουσιάζουν τη δουλειά τους πρέπει να έχει όρια. Δεν γίνεται να παρέχει ο Δήμος το χώρο δωρεάν και να βλέπουμε εισιτήρια 20-30 ευρώ.
  • Δεν μπορεί ο Δήμος να δίνει δωρεάν το χώρο και την υλική υποδομή σε κάποιον παραγωγό κι επειδή δεν βγήκε η εκδήλωσή του να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους.
  • Πρέπει να μας απασχολήσει με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή. Είναι περίπου 70 τα σχήματα που έχουν ζητήσει να αξιοποιήσουν το χώρο της Τεχνόπολης και πιθανόν να αυξηθούν.

Με αυτές τις σκέψεις και λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη των εργαζομένων από το χώρο του πολιτισμού που έχουν προσκληθεί, εμείς στηρίζουμε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος του δεύτερου κεφαλαίου της πρότασης του Δημάρχου».

Έπειτα από πρόσκληση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης παραβρέθηκαν στο χώρο της συνεδρίασης εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Έπειτα από συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, το προηγούμενο διάστημα, για να μην συζητήσουμε το θέμα χωρίς πρώτα να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου, δόθηκε τελικά ο λόγος σε εκπροσώπους των σωματείων.

Μεταφέροντας σημαντική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και διατυπώνοντας ουσιαστικές παρατηρήσεις και προτάσεις, μίλησαν για το συγκεκριμένο θέμα η Εύα Μελά, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), ο Κώστας Σταυρόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) & η Ήρα Ρόκου, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).