Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (04/10/2021) - "Η απομόνωση των ναζιστικών συμμοριών περνά από την αποκάλυψη του ρόλου τους στο σύστημα"
Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
«Είμαστε ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και τη διάλυσή της ομάδας της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα δεν είναι μόνο η δράση διαφόρων ναζιστικών πυρήνων στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο Ν. Ηράκλειο και αλλού. Αυτή αντιμετωπίζεται και θα αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά από το εργατικό, μαθητικό, το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα. Το κρίσιμο θέμα είναι οι θεωρίες των δύο άκρων που η κυβέρνηση αναπαράγει με αφορμή τη δράση των νεοναζιστών. Ταυτίζουν το μοίρασμα φυλλαδίων με τη δράση συγκεκριμένων συμμοριών, με την ανοχή κύκλων της αστυνομίας και μεμονωμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν καταγγελθεί ονομαστικά.
Για εμάς η απομόνωση των ναζιστικών συμμοριών περνά μέσα από την αποκάλυψη του ρόλου που παίζουν στο σύστημα της εκμετάλλευσης, σε διατεταγμένη αποστολή χτυπήματος του λαϊκού κινήματος, των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.
Συμφωνούμε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα καταδίκης της ρατσιστικής ανάρτησης του ακροδεξιού Βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου. Πολλοί όμως από αυτούς που έχουν την προβολή των μέσων ενημέρωσης συμπεριφέρονται σαν να ζουν κάπου αλλού, σαν να είναι τουρίστες σε αυτή την πόλη.
Η πλειοψηφία των μαθητών σε παιδικούς σταθμούς, σε νηπιαγωγεία, σε δημοτικά, σε γυμνάσια, σε πολλές γειτονιές της Αθήνας είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς; Ζούμε μαζί. Έλληνες και μετανάστες, κάτοικοι αυτής της πόλης, παλεύουμε και διεκδικούμε μαζί καλύτερους όρους στη μόρφωση των παιδιών μας.
Σχετικά με τη διαφημιστική εκστρατεία στην οποία πρωτοστατεί ο Δήμαρχος για την πράσινη Αθήνα μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση για το Μεγάλο Περίπατο, έχοντας πλέον συμπληρώσει περισσότερο από ένα χρόνο, και αναφέρεται στην «αρνητική εντύπωση» που έχει η πλειονότητα κατοίκων του κέντρου και όσων εργάζονται σε αυτό, για τις παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 87% των κατοίκων δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από την ποιότητα της παρέμβασης και το 89% βαθμολογεί χαμηλά τη σχεδιαστική επάρκεια. Δεν περνάει έτσι αυτή η εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνετε, γιατί δεν έχει σχέση με την καθημερινότητα του κόσμου.
Επικοινωνιακά ο Δήμος πλένει κάποιες πλατείες, ποια είναι όμως η κατάσταση σε δεκάδες πλατείες, γωνιές και γειτονιές της Αθήνας; Αυτό δεν είναι υπόθεση της υπηρεσίας ή ενός συγκεκριμένου Αντιδημάρχου. Έχει διαμορφωθεί μια πραγματικότητα στην οποία η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση λειτουργιών του Δήμου δημιουργεί μια αφόρητη κατάσταση.
Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Δήμαρχος αναφέρει για «πράσινο δακτύλιο στην Αθήνα». Τί σημαίνει αυτό; Είναι άλλο ένα δείγμα στη λογική των φορομπηχτικών μηχανισμών και γι αυτό μάλιστα, ενώ διαφημίζονται διάφορες αναπλάσεις, δεν γίνεται καμία αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την σχεδόν ομόφωνη απόφαση που έχει πάρει η προηγούμενη δημοτική Αρχή να προχωρήσουν 24 ωριμότατες απαλλοτριώσεις συγκεκριμένων οικοπέδων για να χρησιμοποιηθούν για πράσινο, παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Τι γίνεται με αυτές;
Για παράδειγμα, το πρώην εργοστάσιο στην οδό Αχαρνών απέναντι από τον Άγιο Ελευθέριο, τα οικόπεδα δίπλα από το γήπεδο του Απόλλωνα στην περιοχή του Προμπονά. Όλα αυτά είχαν αποφασιστεί να απαλλοτριωθούν και μας είχε διαβεβαιώσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ότι θα έρθει εικόνα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμα περιμένουμε.
Για το Πάρκο Δρακόπουλου φτάσαμε στο σημείο να περιμένουμε έξι μήνες από τότε που κατέρρευσε το κτίσμα, χωρίς καμία απάντηση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο στο ερώτημά μας, με τους κατοίκους της περιοχής να περπατούν στην Πατησίων επειδή το πεζοδρόμιο έχει κλειστεί από ερείπια, ο Ερυθρός Σταυρός τώρα να γκρεμίζει τα ερείπια και δεν ξέρουμε τι ακολουθεί. Θέλουμε να υπάρξει δέσμευση ότι γι αυτό το χώρο, έναν από τους τελευταίους μεγάλους χώρους της Αθήνας, θα ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωσή του ώστε να γίνει χώρος δημόσιος με πράσινο και παιδικές χαρές και όχι εμπορικά κτίρια.
Από το 2012, τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, δυο δημοτικές Αρχές, για τις σχολικές επιτροπές του Δήμου δίνουν περίπου 3 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και επειδή η δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την κυβέρνηση, είναι σίγουρο ότι και για το σχολικό έτος 2021-2022 θα δοθεί πάλι το ίδιο ποσό.
Σήμερα, έρχεται η διοίκηση του Δήμου να αντιμετωπίσει με τα ίδια χρήματα τις αυξημένες ανάγκες με την προσθήκη της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, δηλαδή τη λειτουργία με τα ίδια χρήματα επιπλέον σχολικών μονάδων με περίπου 1300 επιπλέον παιδιά. Δεν έχει προβλεφθεί έκτακτη χρηματοδότηση και το Υπουργείο Παιδείας καλύπτει μόνο το να φτιαχτούν οι αίθουσες, δημιουργώντας μια τραγελαφική εικόνα, όπως στο 148ο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται στο 133ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, με 10 εκπαιδευτικούς να μην έχουν αίθουσα εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να σχεδιάζουν τη λειτουργία του σχολείου στο προαύλιο.
Υπάρχει ανάγκη ο Δήμος να στηρίξει τη λειτουργία αυτών των σχολικών μονάδων μέσα από τις σχολικές επιτροπές διεκδικώντας αύξηση των κονδυλίων από το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά τώρα που ακριβαίνει κατακόρυφα το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, η ενέργεια, οι λειτουργικές δαπάνες (οι οποίες μάλιστα φορολογούνται) που πρέπει να καλυφθούν με αυτά τα ποσά.
Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει καμία φωνή διεκδίκησης. Κι επειδή έρχεται ο χειμώνας, πρέπει ο Δήμος να απαιτήσει, εδώ και τώρα, όλα τα χρήματα που απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα σχολεία της Αθήνας».