Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (08/11/2021) - "Εμπαιγμός από τη δημοτική αρχή για τις συγχωνεύσεις 100 σχολικών τμημάτων"

2021-11-09

Απέναντι στις συγχωνεύσεις των σχολικών τμημάτων τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, έπειτα από πίεση των γονέων και της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Με την απόφαση με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί απαράδεκτες τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων μέσα στην πανδημία, που διαμορφώθηκε έπειτα και από παρέμβαση εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, κορυφώθηκε η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη 2021.

Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε τα εξής θέματα:

«Θεωρούμε ότι έχει ευθύνη ο Δήμος για το απαράδεκτο γεγονός ότι σε συνθήκες 7.000 κρουσμάτων ημερησίως προχώρησε, στήριξε, δεν είπε κουβέντα για την απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει στην Αθήνα 100 τμήματα από 46 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια. Είναι χαρακτηριστική η υποκρισία και η αδιαφορία που δεχτήκαμε όταν, ζητώντας επίμονα από τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου να μας πει ποια θέση παίρνει απέναντι στο γεγονός το οποίο είχαμε καταγγείλει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν τρεις εβδομάδες, λάβαμε απάντηση ότι η υπηρεσία δεν έχει μέχρι στιγμής καμία πληροφόρηση για το θέμα των συγχωνεύσεων. Έγιναν κινητοποιήσεις για το θέμα οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν. Το θέμα δεν έχει τελειώσει, δεν είναι δεδομένο ότι τα παιδιά μας θα στοιβάζονται 28-29 σε κάθε τμήμα. Θα πρέπει να δοθεί ο λόγος στην Ένωση Γονέων της 2ης δημοτικής Κοινότητας, σχετικά με τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στο 91ο Δημοτικό Σχολείο.

Δεύτερο θέμα. Όταν ζητάμε επίμονα μαζί και με άλλες παρατάξεις να μπει εντός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του Πάρκου Δρακοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να το βάλει θέμα. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να πάρει θέση, πέρα από τις απλές δηλώσεις κατανόησης. Εδώ και έξι επτά μήνες οι πεζοί σε αυτό το σημείο στα Πατήσια, επί της οδού Πατησίων, περπατούν σε μία διάβαση που χωράει μόνο ένας άνθρωπος. Αυτή είναι η εικόνα, στην Αθήνα του 2021: λαμαρίνες και μία διάβαση πάνω στην Πατησίων στην οποία περνάει ένας - ένας.

Τρίτο θέμα. Για μια σειρά από γεγονότα που αφορούν το Δήμο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα μαθαίνουμε από το διαδίκτυο και ειδικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως για παράδειγμα ότι κλείνει η δομή του Ελαιώνα, ή ότι τρέχει πρόγραμμα ύψους 53 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Όλα αυτά τα μαθαίνουμε από το διαδίκτυο και στο Δημοτικό Συμβούλιο φυσικά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Τέταρτο θέμα. Είναι σοβαρό θέμα το πογκρόμ κλήσεων που εφαρμόζεται στους ταξιτζήδες της πλατείας Συντάγματος, όπου απαγορεύεται πλέον να σταματήσει ταξί και για επιβίβαση και για αποβίβαση. Δεν είναι στάση αυτή, στα πλαίσια του μεγάλου περιπάτου και των έργων που γίνονται, να κυνηγά ο Δήμος τους μικροεπαγγελματίες, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες που υπάρχει κρίση με τις συγκεκριμένες επιπτώσεις.

Πέμπτο θέμα. Είναι παράλογο, όταν γίνεται μια ανάπλαση όπως αυτή που γίνεται στην πλατεία Αγίου Δημητρίου Όπλων στα Κάτω Πατήσια (στην οποία τα περίπτερα είναι καταδικασμένα για όλη την περίοδο της ανάπλασης να μην έχουν δουλειά), οι επαγγελματίες να πληρώνουν τα ίδια ποσά που πλήρωναν σαν να μη συνέβαινε τίποτα στην περιοχή τους. Υπάρχει το αίτημα δύο επαγγελματιών περιπτέρων, έχουμε φωτογραφίες που δείχνουν ότι ουσιαστικά οι επιχειρήσεις τους δεν δουλεύουν. Θα πρέπει να μπει συγκεκριμένο θέμα στην Οικονομική Επιτροπή για τη μείωση του ενοικίου και για τα υπόλοιπα αιτήματα τους.

Έκτο θέμα. Λήγει το πρόγραμμα των συμβασιούχων που προσελήφθησαν για να καλύψουν ανάγκες λόγω COVID. Είναι γνωστές οι δηλώσεις του κυρίου Βορίδη να ξεχάσουμε οποιαδήποτε συνέχιση. Όμως, το 5ο και το 6ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Οι υπηρεσίες του Δήμου πως θα λειτουργούν το Γενάρη; Μήπως η δημοτική Αρχή φιλοδοξεί ότι θα έχει τελειώσει η πανδημία;
Το σίγουρο είναι ότι η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει. Πώς όμως θα λειτουργήσει, για παράδειγμα, η υπηρεσία που παρακολουθεί την κακοποίηση ανηλίκων όταν οι πέντε από τους επτά εργαζόμενους είναι συμβασιούχοι COVID και μόλις δύο είναι μόνιμοι ή αορίστου; Έχουμε ξαναθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπάρχουν πάνω από 100 καταγγελίες και από αυτές εξετάζονται μόλις οι 15-20. Ακούμε μεγάλες κουβέντες για την προστασία αλλά στο δια ταύτα έχουμε αυτή την κατάσταση.

Τέλος, μάθαμε από τους εργαζόμενους ότι προχωρά η ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα τομέα λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας. Πρόκειται για το 1595 για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των δημοτών, που ήταν στην ευθύνη του Γενικού Γραμματέα του Δήμου. Τώρα ουσιαστικά παραχωρείται με σύμβαση στην ΔΑΕΜ η οποία ουσιαστικά δίνει σε ιδιώτη, με μια σύμβαση 1,12 εκατ. ευρώ, μια υπηρεσία που μέχρι τώρα καλυπτόταν από 15 εργαζόμενους του Δήμου. Αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής που υλοποιεί βήμα-βήμα η δημοτική Αρχή. Δεν είναι τυχαία αλλά πολύ συγκεκριμένη και πρέπει να μπει φρένο.»

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε στην τοποθέτηση του τα εξής:

«Επιμένουμε θέτοντας ουσιαστικά για τρίτη φορά το ζήτημα με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων στα σχολεία. Πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν νοσούν βαριά, μεταφέρουν τον ιό. Το γεγονός ότι σήμερα μιλάμε για περίπου 40.000 κρούσματα σε ενάμιση μήνα, αναδεικνύει το ζήτημα και την έκταση του προβλήματος.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ανησυχητική. Είναι χαρακτηριστική η επιμονή του Υπουργείου για συγχωνεύσεις τμημάτων σε αυτές τις συνθήκες, μια συζήτηση που ξεκίνησε με κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας για σχεδόν χίλιες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και περίπου εκατό στα σχολεία της Αθήνας, είναι ενδεικτική αυτής της πολιτικής.

Εμάς μας ενδιαφέρει, πέρα από το να αναδείξουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης, να αναδείξουμε τις ευθύνες που έχει και η δημοτική Αρχή. Γιατί έχει ευθύνες. Το γεγονός ότι στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο απέφυγαν να απαντήσουν ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, και μάλιστα η απάντηση που λάβαμε από την αρμόδια Διεύθυνση, σε επίσημο ερώτημα που κάναμε ως Λαϊκή Συσπείρωση, ότι δηλαδή δεν έχουν καμία πληροφόρηση, είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά.

Όλο αυτό το διάστημα, σε πολλά τμήματα των σχολείων έγιναν ήδη συγχωνεύσεις. Το γεγονός λοιπόν ότι ο Δήμος δηλώνει άγνοια είναι ένα σημείο το οποίο μόνο ως κοροϊδία μπορούμε να αντιληφθούμε. Ένα ακόμα στοιχείο για τις ευθύνες του Δήμου είναι το γεγονός ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των δημοτικών παρατάξεων και συλλόγων γονέων, η δημοτική Αρχή απορρίπτει διαρκώς το αίτημα να παρθούν μέτρα για την αραίωση των μαθητών με την εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών και χώρων, ακριβώς για να έχουν νόημα και τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Για να καταλάβουμε το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τις υποδομές στο Δήμο της Αθήνας, αξίζει να δούμε γιατί κάποιες από τις συγχωνεύσεις δεν έχουν ακόμα προχωρήσει. Η απάντηση που δόθηκε στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν ότι οι αίθουσες είναι τόσο μικρές που έφταναν για λιγότερους από 13 ή 14 μαθητές, οπότε δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν 27 ή 28 μαθητές. Είναι σημαντικό να δοθεί ο λόγος στους γονείς που κινητοποιούνται το τελευταίο διάστημα και να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση.

Τέλος, όπως θα κάνουμε και σήμερα με αφορμή την προσωρινή μεταστέγαση του 54ου Νηπιαγωγείου (της περιοχής του Βοτανικού), έχουμε κατά καιρούς στηρίξει να λαμβάνονται προσωρινά μέτρα για τη στέγαση των σχολείων που βρίσκονται σε χώρους που υπάρχουν προβλήματα. Οι λύσεις αυτές όμως δεν είναι μόνιμες. Είχαμε κάνει πολύ έντονη κριτική και αντιπαράθεση σε σχέση με τα προκάτ. Η απάντηση της δημοτικής Αρχής τον Ιούνιο ήταν ότι το Σεπτέμβρη του 2021 θα παρουσίαζε ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατασκευή νέων σχολείων, πιο μακροπρόθεσμο και πιο συνολικό. Είμαστε ήδη στα μέσα του Νοέμβρη και δεν έχει παρουσιαστεί αυτό το περιβόητο σχέδιο.

Επίσης, επειδή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες σχολεία (όπως για παράδειγμα στο 40ο Δημοτικό Σχολείο που είδαμε και με αφορμή τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών) ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα πρέπει να μας ενημερώσει για την εξέλιξη της περιβόητης μεγάλης εργολαβίας για τις επισκευές των σχολείων της Αθήνας. Πρέπει να μας δοθεί η λίστα με τα σχολεία, τα έργα και τη σειρά με την οποία αυτά θα υλοποιηθούν. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές καθυστερήσεις τις οποίες θέλουμε να αναδείξουμε».

Το πρόβλημα των συγχωνεύσεων των σχολικών τμημάτων ανέπτυξε ζητώντας την άμεση επίλυσή του ο Λεωνίδας Σακκάς πρόεδρος της  Ένωσης Γονέων 2ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων, που μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τόνισε πως εξαιτίας της πολιτικής των συγχωνεύσεων που εφαρμόζεται ακόμα και στα δημοτικά, «έχουμε το παράδοξο φαινόμενο, να ενώνονται τάξεις και την ίδια ώρα να προκύπτουν άδειες αίθουσες, που δεν αξιοποιούνται λόγω έλλειψης δασκάλων».