Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18/11/2019) - Για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου
Στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ο Χάρης Βουρδουμπάς είπε τα εξής:
«Τα βασικά σημεία της πολιτικής κάθε διοίκησης αποτυπώνονται σε ένα τεχνικό πρόγραμμα με την έννοια των ιεραρχήσεων, των προτεραιοτήτων. Εμείς από την αρχή, πριν εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα από την πλευρά που το βλέπουμε, να πούμε ότι θεωρούμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις επείγουσες και σημαντικές ανάγκες και με αυτή την έννοια θα το καταψηφίσουμε.
Αναφέρατε κ. Δήμαρχε μια πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα και ότι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους προηγούμενων τεχνικών προγραμμάτων κ.ο.κ.
Οι προϋπολογισμοί όμως δεν περιλαμβάνουν μέσα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εκπτώσεων που θα υπάρξουν μετά τη συμβασιοποίηση των τεχνικών έργων, άρα αυτά τα πολύ μεγάλα νούμερα που έχετε δώσει δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι έτσι. Αυτό όμως που μάλλον είναι ακριβές και μπορούμε να το συγκρίνουμε, είναι τα νούμερα για το 2020. Αυτά, βλέποντας κάποιος το φετινό σας τεχνικό πρόγραμμα και το περσινό της προηγούμενης διοίκησης και αφαιρώντας ένα πολύ μεγάλο έργο για το 2020, που είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων, επί της ουσίας είναι μικρότερο σε συνολικό ύψος.
Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο βασικός στόχος που θέσατε στην εισήγησή σας, ότι τον πρώτο χρόνο αντιμετωπίζουμε τα επείγοντα προβλήματα και τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε εμβληματικά έργα, κατά τη γνώμη μας δεν καλύπτεται από το τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτετε.
Αναφέρω ενδεικτικά: Σε σχέση με τα σχολεία. Έχουμε θέσει θέμα πάρα πολλές φορές, έχουμε ζητήσει να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση εντός ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου και περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνει αυτό. Λέμε ότι είναι πραγματικά ανεπαρκής η πρόβλεψη για περίπου 1,8 εκ. ευρώ από τα συνεχιζόμενα έργα που αφορούν σχολεία συν τους επιπλέον κωδικούς που έχετε βάλει για συντηρήσεις κτιρίων και σχολείων, που είναι μεν ύψους 30 εκ. ευρώ, αλλά μόνο τα 2,5 εκ. ευρώ αφορούν το 2020, όπως είπε και ο κ. Ηλιόπουλος νωρίτερα. Αναφέρεται -και θα ήταν καλό να διευκρινιστεί κιόλας- ότι θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ύψους 1,5 εκ. ευρώ περίπου. Από την εικόνα που εμείς έχουμε από τα 50 σχολικά συγκροτήματα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο σε 4 - 5 έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Πώς είναι δυνατόν να απορροφηθεί μέσα σε ενάμισι μήνα που απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου όλο το ποσό και δεν μεταφέρεται για του χρόνου, παρά μόνο περίπου 1000 ευρώ, νομίζω, δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα είναι. Είναι ένα ερώτημα που αξίζει να απαντηθεί.
Όπως και να είναι, με τα δεδομένα της συζήτησης που προηγήθηκε για τις μετεγκαταστάσεις σχολείων και για την ανάγκη νέων σχολικών κτιρίων, θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως αυτά τα κονδύλια είναι πάρα πολύ λίγα και υπάρχει και μια ακόμα πλευρά επειδή αναφερθήκατε και στις μελέτες. Είναι προφανές ότι χρειάζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία για να γίνουν αυτά. Είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης, στάσης και λογικής που έχετε και εσείς -και είχε και η προηγούμενη διοίκηση βέβαια- που έχουν οδηγήσει, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές επιλογές του κεντρικού κράτους, σε πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και με το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας, όπως και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει καθόλου στο «κάδρο» των έργων το ζήτημα της αυτεπιστασίας και να υπάρχουν μόνο εργολαβίες, σχεδόν αποκλειστικά, σχεδόν για τα πάντα. Ορισμένα έργα μικρού βεληνεκούς, σε σχολεία, σε κοινόχρηστους χώρους και σε δημοτικά κτίρια θα μπορούσαν να γίνονται με το προσωπικό του δήμου. Και οι μελέτες θα μπορούσαν να γίνονται από το προσωπικό του δήμου και να μην δίνονται όλα έξω ή σχεδόν όλα έξω, για να είμαι ακριβής.
Δεύτερο παράδειγμα. Μπαίνει και φέτος -όπως και στο περσινό τεχνικό πρόγραμμα- ο κωδικός για την ανέγερση του 11ου νηπιαγωγείου, χωρίς πρόβλεψη χρηματοδότησης. Και με δεδομένο ότι από του χρόνου ο δήμος Αθήνας μπαίνει στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, είναι τεράστιο ερώτημα πώς θα γίνει αυτό μέχρι την επόμενη χρονιά ή αν θα συζητάμε του χρόνου τέτοια εποχή για προκάτ και λυόμενα.
Τρίτο παράδειγμα σε σχέση με την οδοποιία. Επίσης ισχύει αυτό που είπαμε και προηγούμενα, ότι μπαίνει για νέα έργα ένας τεράστιος προϋπολογισμός 95 εκ. ευρώ, αλλά μόνο τα 5,7 εκ. ευρώ αφορούν το 2020. Όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν σε βάθος τριετίας. Άρα με αυτή την έννοια και αυτό είναι ένα στοιχείο που συνηγορεί στα όσα προανέφερα.
Τέταρτο. Βάζετε τον κωδικό για τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων, ενώ δεν προβλέπονται καθόλου απαλλοτριώσεις. Επειδή το έχουμε αναδείξει και το έχουμε επαναφέρει σε δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το προηγούμενο διάστημα, αλλά και ο κωδικός που προβλέπεται για τις κατεδαφίσεις σημαίνει ότι αυτά που έχουν αποφασιστεί για τα 13 κτίρια δεν φτάνουν. Ο νέος κωδικός που μπαίνει και αυτός προβλέπει απορρόφηση των χρημάτων το 2021 και 2022.
Δύο τελευταία παραδείγματα. Το ζήτημα με τους κοινόχρηστους χώρους. Κάναμε μία παρέμβαση στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, αναδεικνύοντας μια σειρά ζητήματα που αφορούν και τις παιδικές χαρές και τα αθλητικά κέντρα. Τα νούμερα, παρότι ανεβάζετε το ποσό στον κωδικό που αφορά τις «αποκαταστάσεις και ανακατασκευές των κοινόχρηστων χώρων», από τα 6,2 εκ. ευρώ στα 9 εκ. ευρώ, παρόλα αυτά και εδώ η απορρόφηση για το 2020 αφορά μόνο 199.000 - 200.000 ευρώ. Η κατάσταση είναι τραγική. Το 2004 στην Αθήνα υπήρχαν και λειτουργούσαν 155 παιδικές χαρές. Τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι πιστοποιημένες 40 και πρόκειται να πιστοποιηθούν άλλες 19 περίπου, με βάση τον προηγούμενο προγραμματισμό. Μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα, για ολόκληρες γειτονιές που δεν έχουν παιδικές χαρές. Πολύ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν επίσης σε μια σειρά αθλητικά κέντρα, γηπεδάκια κλπ., άρα θεωρούμε επίσης ότι και εδώ το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες.
Τέλος, μια κουβέντα σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά. Μπαίνει η μελέτη για την περιοχή της Ριζούπολης, αλλά δεν μπαίνουν έργα. Που σημαίνει ότι ένα θέμα που είναι επείγον και το έχουμε αναδείξει και εμείς και φορείς της περιοχής, δεν προβλέπεται να αντιμετωπιστεί μέσα στο 2020.
Νομίζουμε ότι και αυτό το φετινό τεχνικό πρόγραμμα δεν διαφέρει σημαντικά από τη ρότα που ακολουθούσε και η προηγούμενη διοίκηση, επί των ιεραρχήσεων και των προτεραιοτήτων, και ότι επί της ουσίας τα όσα έχετε προβλέψει και προγραμματίσει απέχουν από τις ανάγκες».