Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (28/12/2020) - Νίκος Σοφιανός: «Διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης»

2020-12-28

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Δεκέμβρη 2020 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος, έθεσε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τα εξής θέματα:

«Επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πέρα από τις ευχές, θα πρέπει η ευαισθησία που έχει ο καθένας να ακολουθείται κι από πράξεις. Είδαμε το Δήμαρχο να φωτογραφίζεται στη διανομή των τροφίμων μαζί με την ΜΚΟ της Εκκλησίας, όμως, θέτουμε ξανά από αυτό το βήμα ότι περίπου 17 χιλιάδες οικογένειες που είναι δικαιούχοι ΤΕΒΑ δεν πήραν τα τρόφιμα που έπρεπε να πάρουν αυτή τη χρονιά. Μιλάμε για κόσμο που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας.

Με βάση και τις εξελίξεις στη Βουλή σχετικά με την περίφημη τροπολογία των 120 δόσεων, πρέπει να συζητήσουμε για το πως θα αναλάβει ο Δήμος το δικό του μερίδιο ευθύνης, αφού απευθύνεται σε έναν καταχρεωμένο λαό με 4,5 εκατομμύρια κόσμου να χρωστάει στις Εφορίες, στο Κράτος, στους Δήμους. Από αυτόν τον κόσμο απαιτεί είσπραξη και ο Δήμος της Αθήνας, όχι μόνο τρεχουσών οφειλών, αλλά και οφειλών από παρελθόντα οικονομικά έτη (ΠΟΕ). Έχουμε μπροστά μας εντολή για 7 χιλιάδες διακοπές ρεύματος που γίνονται σε οικογένειες που βρίσκονται σε αυτές τις ζώνες της φτώχειας.

Οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Αθήνας, που πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη για επαγγελματική στέγη, δεν έχουν ενημερωθεί και δε γνωρίζουν ότι δικαιούνται απαλλαγή για τους πάνω από 4 μήνες που τα καταστήματα τους βρίσκονταν σε καθεστώς αποκλεισμού, του περίφημου lockdown.

Πρέπει να αναδεικνύουμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου, χρειάζεται όμως να φωτίσουμε και καθημερινές πλευρές ιδιωτικοποίησης λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου, όπως έγινε με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για να δοθεί σε εταιρείες 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την καθαριότητα και την φύλαξη της δομής φιλοξενίας αστέγων. Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνει πως ο Δήμος, βήμα-βήμα, υπηρεσία-υπηρεσία, κυριολεκτικά εκχωρεί λειτουργίες του σε εργολάβους, εταιρίες, συμπράξεις. Θα έπρεπε ο Δήμος να διεκδικεί και να προσλαμβάνει εργαζόμενους για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της δομής αστέγων, τη λειτουργία των οποίων κι εμείς έχουμε στηρίξει με την ψήφο μας.

Αυτός ο πολύμηνος αποκλεισμός κάποτε θα τελειώσει. Όταν μιλάμε για τα σχολεία, ο αποκλεισμός θα έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει και αυτά να είναι ανοιχτά χωρίς καμία έκπτωση σε όρους υγιεινής και ασφάλειας. Με δεδομένο το σενάριο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, θα πρέπει η δημοτική Αρχή να μας απαντήσει με τι σχέδιο, με τι μέσα, με τι πόρους και με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Αθήνας. Τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με όλες τις καθαρίστριες που αναλογούν, με μέτρα για την απαιτούμενη αποστασιοποίηση των μαθητών και με τα αναγκαία μέτρα και τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, χωρίς να αφεθούν κι αυτά στην ιδιωτική πρωτοβουλία που κυριολεκτικά κερδοσκοπεί, ιδιαίτερα την περίοδο την πανδημίας.

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αυτόν τον εγκληματικό τρόπο την πανδημία και τις συνέπειές της στην καθημερινότητα του κόσμου και στην οικονομία. Σε όσα έχει ευθύνη ο Δήμος, θα πρέπει να παρθούν μέτρα με βασικούς άξονες τη λειτουργία των σχολείων με όρους που πρέπει να εξασφαλιστούν από το Δήμο, τη στήριξη των επαγγελματιών και των μικρών εμπόρων της πόλης από τα αβάσταχτα τέλη και χρέη & φυσικά την ενίσχυση λειτουργιών του Δήμου για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, που ειδικά στο Δήμο της Αθήνας είναι δεκάδες χιλιάδες».