Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/04/2025) - Ευθύνη του Δήμου η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης

2025-04-30

Ερώτηση για την πορεία λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία» έως το 2027 καθώς και αίτημα ενημέρωσης για την επικείμενη απόλυση 14 συμβασιούχων του προγράμματος, έθεσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην 11η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, την Τετάρτη 30 Απρίλη.

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Σοφιανός: 

«Αφορμή για την ερώτηση δεν είναι μόνο η ανάγκη να αναδειχθεί η σημασία της δουλειάς που γίνεται στα κέντρα πρόληψης, άλλωστε είναι γνωστό ότι συνολικά τα κέντρα πρόληψης είναι στον αέρα με βάση τον ΕΟΠΑΕ και το νομοσχέδιο που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2027.

Αφορμή είναι το γεγονός ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι 14 συμβασιούχοι εργαζόμενοι μίσθωσης έργου, ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του «Αθηνά Υγεία» πως επίκειται απόλυση τους.

Όπως αναγράφεται στην επιστολή τους: «Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι εξαιτίας οικονομικών ζητημάτων οι συμβάσεις μας είναι στον αέρα και δεν ξέρουμε αν θα ανανεωθούν το Νοέμβριο. Καθώς πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας δεν είναι ούτε αποσπασματικός, ούτε ευκαιριακός θέλουμε να μας ενημερώσετε τί πρωτοβουλίες θα παρθούν, τί κινήσεις θα γίνουν, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων μας και αν οι συμβάσεις εργασίας μας θα ανανεωθούν μετά το Νοέμβριο. Παράλληλα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τον προβληματισμό και την ανησυχία μας αναφορικά με την αιφνίδια απαίτησή τροποποίησης των ΚΑΔ μας. Πρόκειται για μία αλλαγή η οποία μας γνωστοποιήθηκε αποκλειστικά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να συνοδεύεται από αιτιολόγηση ή γραπτή επίσημη ενημέρωση από το φορέα, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες ως προς τη διαδικασία και τους λόγους που την υπαγορεύουν.»

Υπάρχει λοιπόν αβεβαιότητα, ανησυχία, πολλά λέγονται, πως δεν υπάρχουν οικονομικά, δεν υπάρχουν από τον ΕΟΠΑΕ, από τον ΟΚΑΝΑ και η περιφέρεια στη συνεδρίαση του ΔΣ του «Αθηνά Υγεία» δήλωσε πρόθυμη να χρηματοδοτήσει ή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θυμίζουμε, ότι σε ομόφωνο ψήφισμα η ΚΕΔΕ με πρόταση μάλιστα του δημάρχου Αθηνών εκφράζει τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους των κέντρων πρόληψης και λέμε οτι είναι ώρα τα λόγια να γίνουν πράξη.

Θέλουμε λοιπόν σαφή απάντηση, με δέσμευση ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών γιατί είναι απαραίτητοι, πόσο μάλλον όταν έχει υπογραφεί και μνημόνιο του Βρεφοκομείου με το «Αθηνά Υγεία», για να γίνει ενημέρωση και στους παιδικούς σταθμούς. Άρα λοιπόν σαφή απάντηση και χωρίς καμία προσπάθεια αλλαγής των ΚΑΔ στο όνομα "να βρούμε χρήματα" γιατί αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα αυτών των ανθρώπων σε σχέση και με το παρόν και με το μέλλον τους.»

Μετά την απάντηση που έλαβε από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, ο Νίκος Σοφιανός παίρνοντας εκ νέου το λόγο συμπλήρωσε:

«Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά επιβεβαιώσατε αυτά που βάλαμε.

Όσο για το αν ανακαλύψατε τώρα την υποχρηματοδότηση, να ενημερώσουμε ότι η ΚΑΠ είναι κατακουτσουρεμένη όλα τα μνημονιακά χρόνια και η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται παρά τα μνημόνια που έχουν τελειώσει. Οι σχολικές επιτροπές δίνουν τα ίδια χρήματα με βάση πάλι μνημονιακούς νόμους και φυσικά το ίδιο γίνεται και στα κέντρα πρόληψης. Αυτή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως ήταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που χρηματοδοτούσαν με τον ίδιο τρόπο τους Δήμους.

Το ερώτημα που θέσαμε είναι: Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των 14 εργαζομένων; Γιατί όταν λήγει μία σύμβαση - μην παίζουμε με τις λέξεις - είναι απόλυση, χάνει ο εργαζόμενος στη δουλειά του, απολύεται. Σε αυτό δεν πήραμε σαφή απάντηση.

Δεύτερον, κι εσείς είπατε ότι σε 9 εργαζόμενους τους ζητήσατε να αλλάξουν ΚΑΔ. Η αλλαγή ΚΑΔ σημαίνει αλλαγή και του παρόντος του εργασιακού του μισθολογικού, αλλά και της δυνατότητας προϋπηρεσίας που έχει κάποιος όταν από ένα ΚΑΔ πηγαίνει σε έναν άλλο ΚΑΔ.

Θεωρούμε ότι το αίτημα αυτών των εργαζομένων - και μιλάμε για νέα παιδιά, για νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες - είναι δίκαιο. Πρέπει να ανανεωθούν με τους ΚΑΔ που είχαν γιατί για αυτό προσλήφθηκαν. Και φυσικά το αίσχος αυτών των μορφών εργασίας έχει και πολιτικό υπόβαθρο, υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες έχουν διαμορφώσει μαζί με τη σημερινή αυτή τη γαλέρα, αυτό το αίσχος, να δουλεύει εργαζόμενος και αντί για μισθωτός να είναι επαγγελματίας.»

Στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας έθεσε το ζήτημα απαξίωσης και εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Πρασίνου στο Γουδί:

«Συζητάμε για τα αποτελέσματα μιας εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενης πολιτικής και των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που οδηγεί σε μία εικόνα εγκατάλειψης της Υπηρεσίας Πρασίνου και σε μέσα και σε προσωπικό, που βέβαια χρησιμοποιείται ως ο λόγος για τον οποίον δίνεται διαρκώς δουλειά σε ιδιώτες. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο Πράσινο στην Αθήνα, με τη μεγάλη εργολαβία που τελειώνει, στην εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου.

Η κατάσταση στις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Πράσινου στο Γουδί βρίσκεται σε οριακό σημείο, με κίνδυνο ακόμα και σοβαρού ατυχήματος. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατάστασης: το θερμοκήπιο στο Γουδί, το οποίο αποτελούσε στο παρελθόν πρότυπη εγκατάσταση, όπου εκεί μέσα γινόταν όλο το χρόνο παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων φυτών, πλέον είναι κατεστραμμένο. Εκεί όπου στεγάζονται το μηχανουργείο, το ξυλουργείο καθώς και οι αποθήκες υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με εκθέσεις των αρμοδίων που έχουν ήδη κατατεθεί επίσημα, με υπαρκτό κίνδυνο κατάρρευσης και ατυχήματος, γιατί μέσα σε αυτά τα κτίρια καθημερινά δουλεύουν εργαζόμενοι. Η έλλειψη σε οχήματα έχει μπλοκάρει ακόμη και στοιχειώδεις εργασίες, χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν υπάρχει όχημα μεταφοράς μηχανημάτων έργου με αποτέλεσμα εδώ και 10 μέρες να μην μπορούν να μεταφερθούν τα αναγκαία μηχανήματα σε σημεία που γίνονται εργασίες, όπως στο Λυκαβηττό. Ο κλαδοφάγος δεν λειτουργεί εδώ και πέντε μήνες. Ήδη, παρότι έχουμε μπει σε αντιπυρική περίοδο είναι ντάνες τα κλαδεμένα και στη σύσκεψη για την πολιτική προστασία το πρώτο πράγμα που είπε η πυροσβεστική είναι αυτό, να μη δημιουργούνται ντάνες κλαδεμένα στο χώρο εκεί δίπλα στα νοσοκομεία. Στη Ζωφριά υπάρχουν εδώ και 7 χρόνια ανταλλακτικά για τον κλαδοφάγο, τα οποία δεν έχει πάει κανένας να παραλάβει.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στην κατάσταση με το προσωπικό, που δεν επαρκεί πλέον ούτε για τα στοιχειώδη και για αυτό έχουν σταματήσει μία σειρά διαδικασίες, όπως η παραγωγή θάμνων, αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, στο ξυλουργείο - βαφείο αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μόνιμοι και τέσσερις συμβασιούχοι, στο μηχανουργείο δύο μόνιμοι και δύο συμβασιούχοι, δύο οικοδόμοι, στο φυτώριο επτά μόνιμοι και δύο συμβασιούχοι, ένας ηλεκτρολόγος που από σήμερα είναι συνταξιούχος, δύο σιδεράδες και ένας συμβασιούχος στο συγκεκριμένο αντικείμενο, στα ειδικά συνεργεία για τον πρεμνοφάγο ένας μόνιμος κι ένας συμβασιούχος και από όλους αυτούς, άλλοι τέσσερις την επόμενη χρονιά βγαίνουνε στη σύνταξη.

Η ουσία της ερώτησης είναι: Τί έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν και τα μέσα και τις εγκαταστάσεις αλλά και το προσωπικό, γιατί πραγματικά η κατάσταση είναι οριακή.»

Στη 12η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε, ο Νίκος Σοφιανός έθεσε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το Δήμο της Αθήνας, ξεκινώντας από προβλήματα που καταγράφονται στην πλέον υποβαθμισμένη γειτονιά του, το Μαρκόνι:

« Πρώτο θέμα: H δημοτική αστυνομία δεν ξέρει μάλλον τα οικόπεδα στο Μαρκόνι, γιατί οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι καταπατητής με άδεια για εργασίες στην οδό Ανοίξεως 20, έκανε εργασίες στην Ανοίξεως 22, που όλως τυχαίως εκεί βρίσκεται παιδική χαρά και γηπεδάκι που έχει διαμορφωθεί από το 1990 επί Τρίτση και αποτελεί το μόνο κοινόχρηστο χώρο σε αυτή την υποβαθμισμένη γειτονιά.

Οι κάτοικοι ήταν εκεί, τους υπέδειξαν, πήραν τηλέφωνο τη Λαϊκή Συσπείρωση, μιλήσαμε μαζί με τη Δημοτική Αρχή και παρ'όλα αυτά επιμένετε. Ουσιαστικά σήμερα, έχουμε μία παρανομία για την οποία ζητάμε άμεσα να δράσει η Δημοτική Αρχή. Εαν συνεχίζουν να παραμένουν οι λαμαρίνες του καταπατητή σε αυτό το οικόπεδο που ήταν παιδική χαρά, η Δημοτική Αρχή έχει πολιτική ευθύνη.

Δεύτερο θέμα: Αναμένεται να συγκροτηθεί η επιτροπή που ομόφωνα αποφασισε το Δημοτικό Συμβούλιο για τον Προμπονά. Ξεκίνησαν οι εργασίες διαπλάτυνσης βοηθητικής οδού της λεωφόρου Ηρακλείου, που εκεί δεν περνάει άνθρωπος. Η διαπλάτυνση πεζοδρομίου γίνεται χωρίς πράξη εφαρμογής κι ενώ έχουμε πει ότι θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή. Μάλιστα γίνονται έργα εκεί, όταν η Ανθέων, ο βασικός άξονας του Προμπονά, δεν έχει πεζοδρόμια κι όταν μπροστά στον Γ.Σ. Απόλλωνα Σμύρνης στην οδό Τελεσίου ακόμα περιμένουμε να φτιαχτεί ένα πεζοδρόμιο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε λοιπόν αυτή την τη βιασύνη - να διαπλατυνθεί πεζοδρόμιο στη βοηθητική οδό της λεωφόρου Ηρακλείου – προβληματική, όταν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και θέλουμε μία απάντηση: Ποια προτεραιότητα, ποιο έργο, τί εξυπηρετεί η διαπλάτυνση εκεί;

Τρίτο θέμα: Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα, απέναντι από το πάρκο Γουδή επί της Μεσογείων. Εκεί θα φτιαχτούν γραφεία της ΔΕΗ. Μιλάμε για 19 στρέμματα. Η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτάει: Yπάρχει άδεια; Έχει χαρακτηριστεί η περιοχή, για να φτιάξει αυτό το μεγαθήριο η ΔΕΗ; Οταν μάλιστα στη μελέτη του ΕΜΠ για το πάρκο Γουδή το κομμάτι αυτό περιλαμβάνεται στο πάρκο.»