Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (04/10/2021) - Για τον Οικονομικό Απολογισμό του Δήμου Αθηναίων για το έτος 2020
Καταψηφίζοντας τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Αθηναίων για το έτος 2020, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη 2021, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης τα εξής:
«Αν άκουγε κάποιος την εισήγηση της δημοτικής Αρχής θα φανταζόταν ότι μάλλον ζούμε σε κάποιον άλλο πλανήτη, χωρίς να υπάρχει κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις εκτός Δήμου που να καθορίζουν την σημερινή κατάσταση. Προηγουμένως μίλησαν εκπρόσωποι από τρεις παρατάξεις (δημοτική Αρχή Κ. Μπακογιάννη, Ανοιχτή πόλη, παράταξη Π. Γερουλάνου) και δεν ακούστηκε κουβέντα για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα!
Πως είναι όμως δομημένα τα έσοδα; Τι πληρώνουν οι δημότες και οι κάτοικοι από την τσέπη τους; Που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Οι οικονομικές απολογιστικές καταστάσεις κάθε έτους αντικατοπτρίζουν την ασκούμενη πολιτική τόσο των δημοτικών Αρχών, όσο και της κυβέρνησης απέναντι στους Δήμους.
Η κρατική χρηματοδότηση παραμένει καθηλωμένη
- Παρά τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) ανήλθαν στα 77 εκατ. ευρώ, έχοντας μια ελάχιστη αύξηση σε σχέση με τα 72 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.
- Από τις προϋπολογισμένες επιχορηγήσεις για επενδύσεις 27,9 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν μόνο τα 9,2 εκατ. ευρώ.
- Οι έκτακτες επιχορηγήσεις για κάλυψη λειτουργικών δαπανών αυξήθηκαν σε 15,2 εκατ. ευρώ, έναντι 32,1 εκατ. ευρώ προϋπολογισθέντων .
Η κυβέρνηση δηλαδή, με την ανοχή της δημοτικής Αρχής, δεν έδωσε ούτε τα προϋπολογισθέντα ενώ την ίδια περίοδο, μέσα στην πανδημία, το μεγάλο κεφάλαιο χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Aegean που πήρε 115 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση.
Αντίθετα, καλά κρατεί η επιβάρυνση των δημοτών από ανταποδοτικά, τέλη και δικαιώματα, φόρους, προσαυξήσεις, πρόστιμα, παράβολα ...
- Οι Αθηναίοι πλήρωσαν 164,6 εκατ. ευρώ για υποβαθμισμένες υπηρεσίες πολλές από τις οποίες όχι μόνο δεν επεκτάθηκαν, αλλά λόγω της πανδημίας δεν λειτούργησαν καθόλου (όπως οι Λέσχες Φιλίας, οι κατασκηνώσεις, αθλητικά κέντρα, κλπ) ή λειτούργησαν λιγότερους μήνες (όπως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί).
- Η σύνθεση των εσόδων στα 281 εκατ. ευρώ χωρίς δηλαδή το χρηματικό υπόλοιπο και τις εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων είναι το 58,5% από το λαό της Αθήνας, το 36,9% από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 4,6% από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Αν υπολογίσουμε ότι και η κρατική χρηματοδότηση προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος, το ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κλπ, για τους οποίους η μεγάλη πλειοψηφία των εισπράξεων του κράτους προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επιχειρηματίες), καταλαβαίνουμε ότι το ποσοστό των εσόδων του Δήμου που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε καν για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου.Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) για τα λειτουργικά των Δήμων ανήλθαν στα 77 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού ξεπερνούν τα 142 εκατ. ευρώ (μισθοδοσία, εργοδοτικές εισφορές, ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Αυτή η κατάσταση έχει βαριές συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου, αφού τα έργα «καρκινοβατούν»:
- Από 54,3 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για έργα, δαπανήθηκαν τελικά τα 13,3 εκατ. ευρώ.
- Για αγορές κτηρίων, τεχνικά έργα, προμήθειες είχαν προϋπολογιστεί 23,7 εκατ. ευρώ και τελικά δαπανήθηκαν 12,7 εκατ. ευρώ.
- Τα έργα που προωθούνται από τη δημοτική Αρχή όπως ο Μεγάλος Περίπατος, το Γήπεδο ΠΑΕ ΠΑΟ κα, δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
- Την ίδια στιγμή που προωθούνται αυτά τα έργα, έχουν κλείσει οι μισές παιδικές χαρές, μειώνονται οι παιδικοί σταθμοί, δεν χτίζονται νέα σχολεία και οι ανάγκες καλύπτονται από κοντέινερ, οι αθλητικοί χώροι είναι αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες άθλησης της νεολαίας και των ερασιτεχνικών σωματείων. Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε και το 2021 οπότε και συμπληρώθηκε η μισή θητεία αυτής της περιόδου.
Οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν ευχαριστημένες με τα αποτελέσματα του οικονομικού απολογισμού του έτους 2020, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την πλήρη ταύτισή τους στο μοντέλο Δήμος - τοπικό κράτος και φορομπηχτικός μηχανισμός.
Ειδικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, επί είκοσι λεπτά εκθείαζε τον ισολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2020. Βρήκαν βέβαια και ορισμένα «αρνητικά»... Όπως η μείωση των ιδίων εσόδων, δηλαδή των εσόδων από δημοτικά τέλη, και κυρίως των εκτάκτων εσόδων, δηλαδή των προστίμων και των προσαυξήσεων. Ανακάλυψαν ως «θετικό» το στοιχείο ότι τα ανταποδοτικά τέλη βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν στο 98% και το ακόμα πιο θετικό ότι η κρατική χρηματοδότηση ήταν αυξημένη και κάλυψε τις αυξημένες ανάγκες της χρονιάς!
Ζούνε στον κόσμο τους, στον κόσμο της αντιλαϊκής διαχείρισης, μακριά από τις ανάγκες της πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας... Γιατί αποδέχονται την λειτουργία των Δήμων υπέρ της κερδοφορίας των ιδιωτών - επενδυτών.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του για τα μεγάλα λόγια και τα ανύπαρκτα έργα που δήθεν θα ανακούφιζαν τη ζωή των φτωχών ανθρώπων της πρωτεύουσας. Ο δρόμος του αγώνα μπορεί να επιβάλλει λύσεις ανακούφισης στην πορεία ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης και της δημοτικής και περιφερειακής Αρχής. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συμβάλει με τις δυνάμεις της σε αυτόν τον αγώνα».