Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στο Catisart.gr

2019-03-03

Νίκος Σοφιανός:

Πολιτισμός στις γειτονιές. «Όχι» στα 10ώροφα ξενοδοχεία και στους «φοροκυνηγούς»

3 Μαρτίου 2019

Του Παναγιώτη Μήλα

«Η πόλη της Αθήνας και η χώρα μας έχει πολλές παραγωγικές δυνατότητες, επαρκές και αναβαθμισμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και τεχνογνωσία που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών, αρκεί να ανατραπεί η οικονομική και πολιτική εξουσία των μονοπωλίων, ο βραχνάς του κέρδους».

Τα παραπάνω μού είχε εκμυστηρευτεί ο Νίκος Σοφιανός το 2010, όταν ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» είχα συνομιλήσει μαζί του, λίγες ημέρες πριν από τις Δημοτικές Εκλογές του Νοεμβρίου.

Μου είχε πει ακόμη: «Σχετικά με την αναστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος αγωνιζόμαστε για την κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και υπερασπιζόμαστε τους αγώνες που αναπτύσσονται για να τις επιβάλουν».

Ο τίτλος που είχα βάλει σε εκείνη την συνέντευξη ήταν:

Νίκος Σοφιανός: Αγώνας για κάλυψη των λαϊκών αναγκών...

Δυστυχώς, σχεδόν δέκα χρόνια μετά ο τίτλος εκείνος ταιριάζει και με τη σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς όσα μου είχε πει τότε, εξακολουθούν να είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρα.

***

Με τη σκέψη αυτή, συναντήθηκα και φέτος με τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, για μια συνομιλία, αυτή τη φορά για το catisart.gr. Επομένως και η έκταση της συνέντευξης και οι ερωτήσεις ταιριάζουν με το ύφος του ιστότοπου.
Μιλήσαμε για την πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας, για την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Τέλος ο Νίκος Σοφιανός έκανε τις προτάσεις του για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εμπόρους στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας.

***

Ο Νίκος Σοφιανός, εδώ με τους μουσικούς της Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Catisart: Έχει η Αθήνα την πολιτιστική ζωή που της αξίζει; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Νίκος Σοφιανός: «Ας ξεκινήσουμε από το τι θεωρεί κανείς πολιτιστική ζωή. Αν μιλάμε για τις ελιτίστικες διοργανώσεις στις οποίες πρωτοστατεί ο Δήμος, όπως ήταν η Documenta, η ανακήρυξη της Αθήνας σε πόλη της καινοτομίας, ή ακόμα και οι εκδηλώσεις με αφορμή την «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου», αυτές δεν απευθύνονται και δεν αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα που ζουν στην Αθήνα. Διοργανώνονται μέσα από ένα «κουβάρι» Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) και προβληματικών σχημάτων απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις συλλογικότητες της πόλης. Για παράδειγμα, στη διοργάνωση «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δεν υπάρχει η παραμικρή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, με τους βιβλιοπώλες, με τα σχολεία, ενώ χιλιάδες Αθηναίοι αγνοούν ακόμη κι ότι διεξάγεται. Απευθύνεται σε έναν κλειστό κύκλο και παρόλα αυτά δαπανάται το τεράστιο - για τα σημερινά δεδομένα - ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ που διατίθεται για την υλοποίησή της.
Απ' την άλλη και οι ίδιες οι δομές του δήμου, όπως ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), που είναι ένας μεγάλος οργανισμός, λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια. Είναι προτεραιότητά μας να φύγει ο Δήμος από αυτή τη λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας. Αρκεί κανείς να δει το κοστολόγιο των υπηρεσιών του ΟΠΑΝΔΑ, ένα βιβλίο πενήντα σελίδων, για να καταλάβει πώς λειτουργεί σε αυτό το επίπεδο, περιορίζοντας κατά πολύ τον κόσμο που έχει πρόσβαση στα προγράμματα και τις δομές του. Από πλευράς περιεχομένου, χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα που αναπτύσσει ο ΟΠΑΝΔΑ σε συνοικίες της πόλης οι οποίες είναι «γυμνές» από εκδηλώσεις, με εξαίρεση κάποιες περιοδικές παρεμβάσεις που γίνονται Χριστούγεννα ή Αποκριές.
Συνολικά χρειάζεται να υπάρξει μια σταθερή παρουσία στις γειτονιές, μία σχεδιασμένη δουλειά με τα σχολεία και με τα πολιτιστικά σχήματα της πόλης, ώστε η δουλειά τους να αγγίξει τους χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες της Αθήνας. Θεωρούμε, επίσης, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη για να έρθει σε επαφή με το βιβλίο ένα ευρύτερο ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα οι νέοι. Να τοποθετηθεί κατάλληλη σήμανση στα λογοτεχνικά στέκια και τις οικίες όλων αυτών των σπουδαίων λογοτεχνών που έζησαν τον προηγούμενο αιώνα στην πόλη μας, με πληροφορίες για τη ζωή και το έργο τους. Αντίστοιχα και σε σημεία της πόλης που γράφτηκε η πρόσφατη ιστορία της. Και αυτά τα αναφέρουμε ενδεικτικά. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης που ασχολείται με τον πολιτισμό, να του δοθεί βήμα, στον βαθμό που η δουλειά και η δημιουργία του θα κατευθυνθεί ώστε να αγκαλιάσει τις πλατιές λαϊκές μάζες και τους νέους».

Σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός. Εδώ συνομιλεί με κατοίκους στο Παγκράτι.

Catisart: Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης του αρχαιολογικού προσώπου της πρωτεύουσας;

Νίκος Σοφιανός: «Υπάρχουν περιθώρια για να αξιοποιηθεί όλη η πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας. Εμείς έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση από την κυρίαρχη αντίληψη που βλέπει το αρχαιολογικό πρόσωπο της πόλης σαν τουριστικό προϊόν. Η κυρίαρχη πολιτική μετρά αριθμό τουριστών, διανυκτερεύσεις, εισιτήρια, τουριστικά πακέτα. Η αδιαφορία για το φυσικό χώρο των αρχαιοτήτων, η εγκατάλειψη του περιβάλλοντα χώρου, όπως στα Αναφιώτικα και στο τμήμα της Πλάκας που είναι στους πρόποδες του ιερού βράχου, είναι σημάδια των ευθυνών κυβερνήσεων και δήμου.
Βασικό μας μέλημα είναι η γνώση και η πρόσβαση των κατοίκων της Αθήνας και της Αττικής στα μνημεία του πολιτισμού: αρχαίου, ρωμαϊκού, βυζαντινού, νεοκλασικού και οθωμανικού, που αποτελούν πολύτιμο αποτύπωμα της τρισχιλιόχρονης ιστορίας της πρωτεύουσας. Εξασφάλιση της πρόσβασης χωρίς τα πανάκριβα εισιτήρια του ΥΠΠΟ και δωρεάν για όλους τους κατοίκους της χώρας. Παρεμβάσεις συμβατές με το περιβάλλον, ζωντάνεμα και φωτισμός του Λόφου του Φιλοπάππου, απελευθέρωση πλατειών στην Πλάκα, φροντίδα αντί της εγκατάλειψης στην πλατεία Ραγκαβά και στα Αναφιώτικα.
Δείτε την υποκρισία των κυβερνώντων με τα 10ώροφα ξενοδοχεία στη συνοικία Μακρυγιάννη. Έδωσαν κανονικά τις άδειες και μετά το θόρυβο έφτιαξαν επιτροπή για να το συζητήσουν. Δείτε, επίσης, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που πλέον μονοπωλούνται από επιχειρηματίες εσωτερικού και εξωτερικού».

Catisart: Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθηθεί το εμπόριο και οι μικρομεσαίοι στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας;

Νίκος Σοφιανός: «Το πρώτο μέτρο είναι να στηριχθεί το μειωμένο εισόδημά τους μειώνοντας δραστικά τη δημοτική φορολογία στη μικρή και μεσαία επαγγελματική στέγη. Καταργώντας την απαράδεκτη προπληρωμή τελών κοινόχρηστου χώρου και προσαρμόζοντας τις τιμές στα 3.500 σημεία της Αθήνας που επιβάλλονται αυτά τα τέλη με βάση κοινωνικά - ταξικά κριτήρια που βοηθούν τους μικρούς παίρνοντας από τους «μεγάλους». Το μεγάλο κεφάλαιο στην Αθήνα πρέπει να πληρώσει αυτό που ορίζεται απ' τους νόμους και είναι ανείσπρακτο. Οι επαγγελματίες και οι έμποροι στις γειτονιές χρειάζονται ένα δήμο φιλικό που συνεργάζεται μαζί τους και δεν θα είναι ο φοροκυνηγός που έχουν γνωρίσει μέχρι τώρα».

Catisart: Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία.

Νίκος Σοφιανός: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

***

Ο Νίκος Σοφιανός είναι δημοτικός σύμβουλος από το 2010 και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε και στο https://www.catisart.gr/nikos-sofianos-kke-dimotikes-ekloges/