Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταδικάζει την δίωξη του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων Καισαριανής

2025-09-10

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας το ψήφισμα συμπαράστασης στο Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Καισαριανής που διώκονται πειθαρχικά, το οποίο κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας.

Όπως επεσήμανε ο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας:

«Tο κρίσιμο εδώ είναι η μη άσκηση έφεσης και τα μέτρα με τα οποία θέλουν να ποινικοποιήσουν αυτήν την πολιτική στάση της κάθε Δημοτικής Αρχής που δεν ασκεί έφεση, άρα ανοίγει το δρόμο, γιατί οι συγκεκριμένοι 5 εργαζόμενοι είναι πλέον μόνιμοι με βάση την απόφαση των δικαστηρίων. Επομένως, είναι κρίσιμο η αντίθεση στη διάταξη Βορίδη να συνδυαστεί και με απειθαρχία στην εφαρμογή της διάταξης. Υπάρχει δυνατότητα, υπάρχει δύναμη, υπάρχουν δικαστικοί αγώνες. Είναι κάτι που αφορά συνολικά τους δήμους, γιατί πρόκειται για πολύτιμο προσωπικό που φεύγει και που με δοσμένο τον αριθμό προσλήψεων δεν πρόκειται να αναπληρωθεί ποτέ. Άρα και για το δήμο Αθήνας και για το δήμο Καισαριανής, όπως και για κάθε δήμο, είναι κρίσιμη η στάση δίπλα στους εργαζόμενους μέχρι τέλους. »

Επιπλέον, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Σοφιανός έθεσε προ ημερήσιας διάταξης σειρά καίριων ζητημάτων, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Δεν απογοητευτήκαμε από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γιατί δεν περιμέναμε τίποτα από αυτήν την κυβέρνηση. Ίσα ίσα θύμησε ο πρωθυπουργός ότι τα ματωμένα υπερπλεόνασματα μαζί με το σύμφωνο σταθερότητας είναι αποφάσεις και δεσμεύσεις της φίλτατης για όλους εσάς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας τώρα για τις πολεοδομίες δε μπορεί να λέμε για ιδιωτικοποίηση παραβλέποντας το γεγονός ότι από το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η άδεια βγαίνει από τον ιδιώτη πλέον, χωρίς προληπτικό έλεγχο και με κατασταλτικό ελέγχο μόνο κατόπιν καταγγελίας. Για ποια ιδιωτικοποίηση μιλάμε; Εδώ στην Αθήνα μετατρέπονται κτίρια βιοτεχνικά, βιομηχανικά, πολυκατοικίες σε βραχυχρόνια μίσθωση στο όνομα «εργασιαών ανακαίνισης» και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και είναι νομότυπα όλα αυτά. Με αυτή την έννοια είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάμε για αλλαγή μιας κατάστασης χωρίς να αναφερόμαστε στο τί συμβαίνει σήμερα με τους νόμους που έχουν περάσει στην πολεοδομική ασυδοσία, για χατίρι ξενοδόχων, βραχυχρόνιων μισθώσεων και κάθε λογής αυτών που επενδύουν στο Real Estate Να θυμίσουμε, επειδή μιλάτε και για το ΝΟΚ, οτι εδώ στο δημοτικό συμβούλιο έρχονται συνεχώς θέματα έγκρισης για εννιαόροφες πολυκατοικίες, με τα παραθυράκια και της απόφασης του ΣτΕ.

Δεύτερο θέμα, είχαμε τον 8ο θάνατο στις γραμμές. Το θέμα είναι ότι ο ΟΣΕ δεν υλοποιεί κανένα μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με το δήμο, από εποχής Κακλαμάνη. Δεν υλοποιεί τα χρονοδιαγράμματα, για τα οποία του έχει παραχωρηθεί δημοτικός χώρος για τα εργοτάξια του, και το κυριότερο δεν υπάρχει διεκδίκηση καταγεγραμμένη από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τουλάχιστον ότι θέλει να υπογειοποιηθούν όλες οι γραμμές. Αυτό δεν το θέτει ούτε η σημερινή δημοτική αρχή, ούτε και οι προηγούμενες. Είναι σοβαρό θέμα. Η υπογειοποίηση έως το Σταθμό Λαρίσης σημαίνει ότι το 3ο διαμέρισμα και η υπόλοιπη περιοχή ως τον Πειραιά θα διαμορφώσει ένα ακόμα χαντάκι, εκτός από το χαντάκι του ηλεκτρικού, και θα κόψει κυριολεκτικά την πόλη, γιατί θα μιλάμε πλέον για γραμμές διπλής κυκλοφορίας απέναντι σε αυτό που υπάρχει. Πρέπει να μπει επιτακτικά το θέμα της διεκδίκησης να υπογειοποιηθεί όλο το έργο, γιατί η μελέτη δεν υπάρχει, γιατί σταματάει στο σταθμό Λαρίσης.

Τρίτον, διαβάσαμε από τη συλλογικότητα που έκανε παρέμβαση στα Σεπόλια γύρω από το λόφο του Στρέφη ότι υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Αθήνας με δευτεροβάθμια ΚΟΙΝΣΕΠ για παραχώρηση διαχείρισης του Λόφου. Καταρχάς δε ξέρουμε αν αυτό αληθεύει και ρωτάμε αν υφίσταται.

Τέταρτον, υπάρχει το πρόβλημα που ανέδειξε με επιστολή του ο δήμαρχος το γεγονός δηλαδή ότι σταματάει η χρηματοδότηση των συμβασιούχων στα κέντρα πρόληψης το Νοέμβριο και είναι αβέβαιο αν θα συνεχίσει και η εργασία για αυτούς τους νέους ανθρώπους αλλά και το κοινωνικό έργο που μπορούν και πραγματοποιούν μέχρι τώρα. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε μία επιστολή, πρέπει να υπάρχει θέση του δημοτικού συμβουλίου υπέρ της συνέχισης του έργου και της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΑΕ.

Τέλος, επειδή γίνεται συχνά συζήτηση για τον Ποδονίφτη η κατάσταση είναι τραγική εκεί, λόγω της εγκατάλειψης, μια ευθύνη που βαραίνει τη δημοτική αρχή. Καταθέτουμε λοιπόν συγκεκριμένες φωτογραφίες, ανάμεσα σε αυτές είναι και μία που δείχνει μελίσσια στο δημοτικό χώρο και θυμίζουμε ότι αντίστοιχη περίπτωση με μελίσσια και με φωτιά είχαμε και στην Πανεπιστημιούπολη και ψάχναμε μετά να δούμε τι γίνεται.»

Στην ίδια συνεδρίαση ο ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Πρώτο ζήτημα, έχουμε εδώ και 4 - 5 χρόνια έπειτα από καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ξεκίνησε η ιστορία με τον καταπατητή στους Λαχανόκηπους. Και η προηγούμεμη δημοτική αρχή και η σημερινή, όλο κάνει ενέργειες , με τελευταία αυτήν πριν μερικούς μήνες που αφορούσε την πράξη διοικητικής αποβολής. Ποιά είναι η εικόνα σήμερα μέσα από φωτογραφίες; Οι καλλιέργειες παραμένουν παρότι έχει περιφραχθεί θεωρητικά ο χώρος και είναι εμφανές δηλαδή ότι ποτίζονται κανονικά, ενώ είναι εμφανής και η πινακίδα που υπάρχει και αναφέρει ιδιοκτησία ''τάδε''. Είναι ένα ερώτημα πόσος καιρός πρέπει να περάσει για μία έκταση πληρωμένη , απαλλοτροιωμένη από το Δήμο να συνεχίζει να χρησιμοποιείται παράνομα προφανώς από ιδιώτη και να μην έχει κάνει και τίποτα ο δήμος.

Δεύτερο ζήτημα, χτες υπογράφηκε και απεστάλη μία κοινή επιστολή των δημάρχων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου - Χολαργού σε σχέση με το ζήτημα στο Γουδί για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, δηλαδή για πρότασης τροποποίησης του σχεδίου προεδρικού διατάγματος άρθρων που αφορούν στο Μητροπολιτικό πάρκο. Είναι ένα ερώτημα καταρχάς, γιατί πρέπει αυτό το πράγμα να το μαθαίνουμε από του Ζωγράφου; Για ποιό λόγο πρέπει να ενημερωνόμαστε από εκει και δεν μπορούσε να μας ενημερώσει η δημοτική αρχή ότι έγινε αυτό και τι περιλαμβάνει; Επειδή ακριβώς υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που περιλαμβάνονται στο κείμενο, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ως θέμα ξεχωριστό οι προτάσεις τροποποίησης του σχεδίου προεδρικού διατάγματος που κατέθεσε η δημοτική αρχή μαζί με τους άλλους δημάρχους. »



Αθήνα 10/09/2025