Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 10/01/2019

2019-01-10

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της 10ης Γενάρη 2019

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων έθεσε τα εξής θέματα:

« Έχουμε ζητήσει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της διακοπής παραλαβής του έργου «Σεράφειο Κολυμβητήριο». Πρέπει να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης γιατί ενημερωθήκαμε ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο κάνει ένσταση και αφήνει υπονοούμενα ότι θα κινηθεί και με ένδικα μέσα κατά της επιτροπής παραλαβής, θεωρώντας ότι τη δυσφημεί. Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε με βάση και τη γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. Μιλάμε για ένα έργο 13 εκατ. ευρώ στο οποίο η Επιτροπή έχει εντοπίσει κακοτεχνίες και αρνείται να το παραλάβει.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αμεσότητα της αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων από το Δήμο. Η απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία δε λήφθηκε από τη Δευτέρα το βράδυ και οι γονείς έψαχναν την τελευταία στιγμή να δουν τι θα κάνουν με τα παιδιά. Οι υπόλοιποι Δήμοι της Αττικής ανακοίνωσαν από τη Δευτέρα ότι τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν. Στην Αθήνα ήμασταν στο περίμενε, μέχρι τις 7 το πρωί. Η δημοτική αρχή πρέπει να καταλάβει ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός, δηλαδή το «τι θα κάνουμε το παιδί», δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η οικογένεια πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Σε αυτό είσαστε λάθος.

Με αφορμή την παρουσία μας χτες στο Α' Νεκροταφείο, στην κηδεία του Στρατή Φιλιππότη, ενός εκδότη που είχε κάνει μια σοβαρή δουλειά για την Αθήνα, διαπιστώσαμε ότι το στέγαστρο της κεντρικής πύλης του Νεκροταφείου είναι σαθρό και πέφτουν σοβάδες. Αυτή η εικόνα δείχνει τα προβλήματα στην αμεσότητα της αντιμετώπισης τεχνικών προβλημάτων στη βιτρίνα του Α' Νεκροταφείου της Αθήνας, και τη λειτουργικότητα του χώρου.

Με αφορμή τη χτεσινή συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στα Πετράλωνα, δεχτήκαμε παράπονα από τους κατοίκους προς το Δήμο. Στη Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων, το πάτωμα είναι σαθρό και θα γκρεμοτσακιστεί καμία γιαγιά και θα έχετε αγωγές. Στη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού είχατε πει ότι στις 15 Νοέμβρη θα βάλετε τηλεόραση και φτάσαμε στο Γενάρη. Αυτή η εικόνα δείχνει ότι δεν υπάρχει ευαισθησία. Αυτή η αντιμετώπιση δείχνει ότι η δημοτική Αρχή ρίχνει την «πετσέτα» για να κρύψει τα καθημερινά προβλήματα, που υπάρχει η δυνατότητα για να αντιμετωπιστούν με άμεσο τρόπο. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα με πιο γρήγορες διαδικασίες στην πράξη και όχι με νέες υποσχέσεις.»

Στην ίδια συνεδρίαση, σχετικά με το θέμα των δομών του Ελαιώνα για τους πρόσφυγες, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας δήλωσε τα εξής: «Η κατάσταση χειροτερεύει. Δημιουργήθηκε το 2015 μια προσωρινή δομή φιλοξενίας η οποία κατάντησε μόνιμη. Εδώ και δυο χρόνια έχουμε σταματήσει να ψηφίζουμε τις παρατάσεις γιατί οι συνθήκες παραμένουν άθλιες. Ο κόσμος μένει κατά μέσο όρο δυο χρόνια σε αυτή τη δομή, σε απαράδεκτες συνθήκες. Κάποιοι φεύγουν, κάποιοι έρχονται. Δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες ανθρωπισμού. Αντίθετα, μέσα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει το πρόγραμμα που κάνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου (ΕΑΤΑ) με το οποίο περίπου 320 οικογένειες που μένουν σε κανονικά σπίτια με πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που, κατευθυνόμενοι από διάφορες ΜΚΟ, μένουν σε καταλήψεις σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, για τους οποίους κανένας σήμερα δε μιλάει. Κανείς δε μιλάει για την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού στη χώρας μας, με την οποία εγκλωβίζονται οι άνθρωποι στα νησιά χωρίς να μπορεί να πάει ο καθένας στον τόπο προορισμού του.

Είδαμε προχτές τα γεγονότα με το πλοίο της Μάλτας που είχε ως αποτέλεσμα 9 χώρες να πάρουν 49 άτομα, και τους θεωρούν πολλούς. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη μια πλευρά συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από την άλλη χρησιμοποιεί όσους μετανάστες χρειάζεται ως ανθρώπινο δυναμικό. Οι υπόλοιποι πάνε στην κρεατομηχανή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Με αυτή την έννοια δεν ψηφίζουμε την παράταση γιατί εμείς απαιτούμε η δημοτική Αρχή να πρωταγωνιστήσει και να ψηφίσει μέτρα στοιχειώδους παραμονής αυτών των ανθρώπων, σε ανθρώπινες συνθήκες».