Ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αθήνας για τα γεγονότα στην οδό Ιακωβάτων

2021-07-09

Με ΜΑΤ και χημικά απάντησε η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη σε κατοίκους που υπερασπίζονται έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στα Κάτω Πατήσια

Από την Τρίτη 6 Ιουλίου ο Δήμος Αθήνας προέβη σε εργασίες για μετατροπή του πάρκου - δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια, σε χώρο τοποθέτησης έντεκα κοντέινερς για να λειτουργήσουν ως νηπιαγωγείο για την 5η Δημοτική Κοινότητα.

Σε αυτή την ενέργεια αντιδρούν από την πρώτη στιγμή κάτοικοι της περιοχής και γονείς νηπίων υπερασπιζόμενοι έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στο τσουβάλιασμα νηπίων σε λυόμενα, την ώρα που δημοτικά κτήρια είτε παραμένουν αναξιοποίητα είτε παραχωρούνται σε διάφορες ΜΚΟ. Η απάντηση Μπακογιάννη ήταν τα ΜΑΤ και τα χημικά.

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και χωρίς σχεδιασμό για ανέγερση ή χρήση κατάλληλων αιθουσών για την προσχολική αγωγή, κυβέρνηση και Δήμος, επιλέγουν για ακόμα μια φορά να στοιβάζουν μαθητές και νήπια σε κοντέινερ και αίθουσες που αφαιρούνται από δημοτικά και νηπιαγωγεία για να γίνουν αίθουσες προσχολικής αγωγής. Σε συνθήκες πανδημίας επιλέγουν να συνεχιστεί το «στοίβαγμα» μαθητών και να περιοριστεί ο χώρος προαυλισμού χιλιάδων μαθητών.

Το σχέδιο συμπληρώνεται με την τοποθέτηση κοντέινερ σε 10 αδόμητα οικόπεδα για να λειτουργήσουν σε συνθήκες «προσωρινής μονιμότητας» αφού δεν υπάρχουν σχέδια - μελέτες - κονδύλια για να φτιαχτούν νέα σχολεία την επόμενη τετραετία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από τον χώρο

  • Να αξιοποιηθούν δημοτικά κτίρια και κενά σχολικά κτίρια, να νοικιαστούν αίθουσες, να υλοποιηθούν γρήγορες διαδικασίες για την ανέγερση νέων κτιρίων σε δεκάδες χαρακτηρισμένα οικόπεδα.

  • Κανένας ελεύθερος χώρος να μην μετατραπεί σε χώρο στοίβαξης παιδιών.

  • Κανένα κοντέινερ σε αύλειο χώρο σχολείου.

Εξάλλου η κυβέρνηση και ο Δήμος έδειξαν ότι μπορούν να υλοποιήσουν τέτοιες διαδικασίες με ταχύτητα, όπως έκαναν με το «Μεγάλο Περίπατο» και το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ στο Βοτανικό. Για την προσχολική αγωγή, όμως, επιλέγουν κοντέινερ για τετράχρονα και πεντάχρονα.

Καλούμε τους κατοίκους και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς της Διοίκησης Μπακογιάννη και της Κυβέρνησης.

Τη στήριξή του στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αθήνας, ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βουρδουμπάς.