Απόσπασμα ομιλίας Ν. Σοφιανού: "Πατριωτικό καθήκον για τον λαό είναι να πει ένα δυνατό «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο"

2022-03-03

Σε επαγρύπνηση κάλεσε τον λαό για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ξεκινώντας την ομιλία του σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τον αθλητισμό. Κατήγγειλε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή αλλά και την μεθοδική προετοιμασία του πολέμου, με τη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας, μετά το πραξικόπημα του 2014 από Αμερικανούς και ΕΕ.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους λαούς της Ρωσίας και Ουκρανίας, που όπως είπε χαρακτηριστικά «προέρχονται από την ίδια μήτρα, που ζούσαν για δεκαετίες μαζί χωρίς σύνορα στη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ, που συνέτριψαν μαζί τον ναζισμό δίνοντας εκατομμύρια νεκρούς σε αυτό τον αγώνα».

Εξέφρασε παράλληλα την αλληλεγγύη του ΚΚΕ «στα θύματα, τους αμάχους και τους πρόσφυγες χωρίς να διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών». «Γιατί διεθνιστικό πατριωτικό καθήκον για τον λαό μας, συνέχισε, είναι να πει ένα δυνατό ΟΧΙ στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό το μακελειό, να παλέψει για την άμεση απεμπλοκή, να μην υπάρξει καμία στρατιωτική αποστολή έξω από τα σύνορά μας και γιατί δεν πρέπει τις κυρώσεις και τα μέτρα να τα πληρώσει ο λαός μας από ένα λεηλατημένο εισόδημα με τους λογαριασμούς στο ρεύμα, το πετρέλαιο, στα τρόφιμα και το ψωμί».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι «είμαστε ΝΑΤΟϊκό έδαφος» ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι «δεν είμαστε νατοϊκό έδαφος, το έδαφός μας είναι ελληνικό και δεν ανήκει στους νατοϊκούς φονιάδες που εκτός των άλλων δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο ενώ ξεχνούν πως πριν την Ουκρανία, υπήρξε η Κύπρος, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το Ιράκ, το Αφγανιστάν».

Επισημαίνοντας πως στη Θεσσαλονίκη, που γνωρίζει πολύ καλά τί σημαίνει ομογένεια, σημείωσε πως «είμαστε με όλους τους ομογενείς στη Μαριούπολη, την Κριμαία, το Ροστόφ, στα χωριά που βρίσκονται στο έδαφος των λεγόμενων δημοκρατιών του Ντομπάς» και καταλήγοντας κάλεσε σε ενδυνάμωση του κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ώστε να μπουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης, που με το υπόλοιπο αστικό σύστημα, έχουν ταυτιστεί με το ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ.