Ομιλία του Ν. Σοφιανού στον Κολωνό

2019-01-25

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

"Η ενίσχυση του ΚΚΕ κρίσιμο ζήτημα για το συμφέρον του λαού"

 

Σε εκδήλωση των ΚΟ του 4ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ που έγινε στον Κολωνό μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ηθοποιός Δημήτρης Τζουμάκης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καθώς και η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη η οποία σε παρέμβασή της επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές αλλά και της οργανωμένης δράσης των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς.

Ενισχυμένο ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε στη χθεσινή καταψήφιση από το ΚΚΕ της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, «μιας Συμφωνίας κατά παραγγελία των ιμπεριαλιστών, υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Επισήμανε ότι η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε μεταξύ εθνικισμού - κοσμοπολιτισμού έκρυβε την καρδιά της Συμφωνίας που ήταν η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που εντάσσεται στους σχεδιασμούς για ενίσχυση των ΗΠΑ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Επίσης ότι οι εθνικιστικές κορώνες που ακούστηκαν κατά κόρον, καμία σχέση δεν έχουν με το γνήσιο, λαϊκό πατριωτισμό, ούτε βέβαια με το διεθνισμό ο κοσμοπολιτισμός που εξέφρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στις διεργασίες που γίνονται στο σάπιο σύστημα με τους μοιρασμένους ρόλους που έχουν τα κόμματα τα οποία έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες ίδρυσης και λήξης για να ενισχυθεί το νέο δίπολο που έχει στηθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Σε αυτές τις διεργασίες εντάσσεται και το «πολιτικό σουλάτσο» βουλευτών όπως χαρακτήρισε τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις και μετεγγραφές βουλευτών του τελευταίου διαστήματος που αλλάζουν κόμματα ως μπαλαντέρ ενώ συμφωνούν με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Σε αυτό το κλίμα, επισήμανε, δεν θα αργήσουν και οι βουλευτικές εκλογές καθώς η κυβέρνηση περιμένει τον κατάλληλο χρόνο για να τις προκηρύξει ενισχύοντας το δίπολο με τη ΝΔ και το ψευτοδίλημμα Τσίπρας - Μητσοτάκης. Προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται το σενάριο των εκλογών το Μάη, ταυτόχρονα με τις τοπικές εκλογές για να μπερδέψουν τα κριτήρια, για να διαχυθεί η καταδίκη, για να ενισχυθεί το δίπολο και τα ψευτοδιλήμματα.

Υπογράμμισε ότι «εμείς πρέπει να αναδείξουμε ότι οι τοπικές εκλογές δεν είναι άσχετες από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια και οι εργαζόμενοι εξαιτίας της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, δεν ισχύει η λογική από δω οι δήμοι και από κει η κυβέρνηση. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, ο κόσμος να μην εγκλωβιστεί στη λογική του μικρότερου κακού. Να υπάρξει ευρεία συστράτευση, συμπόρευση με το ΚΚΕ στην περιφέρεια, στους δήμους, στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Είναι κρίσιμο ζήτημα η ενίσχυση του ΚΚΕ, για το συμφέρον του λαού».

Ειδικά για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα αντίθεσης στην ΕΕ και ότι το ΚΚΕ παλεύει για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ που είναι η μοναδική οργανωμένη πολιτική δύναμη που πρωτοστατεί σε αγώνες και διεκδικήσεις όχι μόνο για να ανακουφιστεί και να πάρει ανάσες ο λαός από την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται αλλά και για να εμπνευστεί ο λαός για να σταθεί στα πόδια του και να βρεθεί σε θέση επίθεσης για τα δικαιώματά του, για μια καλύτερη ζωή.

Υποψήφιοι - υπόλογοι για την αντιλαϊκή πολιτική

Ειδικότερα για τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε ότι οι άλλοι υποψήφιοι δεν είναι απλά πρόσωπα, είναι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και είναι υπόλογοι για την πολιτική που έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν αλλά και στο σήμερα, μία πολιτική που τσακίζει την εργατική λαϊκή οικογένεια, τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα. Καλούμε το λαό να απαντήσει τι δήμαρχο θέλουμε, επισήμανε. Δήμαρχο - υπηρέτη της κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών συμφερόντων ή δήμο που μαζί με τον εργαζόμενο λαό θα διεκδικεί λύσεις;

Υπενθύμισε ότι η Δημοτική Αρχή του Γ. Καμίνη συνεργάστηκε και με τις 3 διαδοχικές κυβερνήσεις που πέρασαν επί των ημερών του, του ΠΑΣΟΚ, της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και με τις τρεις κυβερνήσεις η Δημοτική Αρχή της Αθήνας πρωτοστάτησε στις κυβερνητικές επιλογές, στην εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, στην προώθηση της ψυχαγωγικής κάνναβης, των χώρων ελεύθερης χρήσης, στην κήρυξη της Αθήνας σε τουριστική ζώνη για να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία και να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, στην υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών του Δήμου και την εισβολή των ΜΚΟ σε αυτές.

Σε αυτά τα θέματα, τόνισε, συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι των αστικών κομμάτων και παράλληλα συναινούν σε κρίσιμες αποφάσεις για το θεσμικό πλαίσιο έτσι όπως διαμορφώθηκε με τον «Κλεισθένη» που ουσιαστικά προβλέπει την οικονομική στήριξη των δήμων στη φοροληστεία των δημοτών που συνδυάζεται με τη συνολική φοροληστεία του λαού από την κεντρική εξουσία. Συμφωνούν στη λογική της ανταποδοτικότητας, στην υποβάθμιση και συρρίκνωση των υποδομών του δήμου για να περάσουν στα χέρια των ιδιωτών και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την ηλεκτροφώτιση, τη λειτουργία των παιδικών χαρών, το πράσινο που έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες αλλά και τα απορριμματοφόρα που λειτουργούν με τη μέθοδο της ενοικίασης (λίζινγκ).

Η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές δεν αποσπάται από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική

Ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να αποσπάται από τη γενικότερη πολιτική και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας κρίσιμος τομέας είναι η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Υπογράμμισε τις παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, με συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, όπως η μείωση της δημοτικής φορολογίας σε μαγαζιά και νοικοκυριά, η κατάργηση του χαρατσιού της ελεγχόμενης στάθμευσης, το πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων λογαριασμών για χρέη προς το Δήμο.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν οι δήμοι και η προσπάθειά τους να εμφανίζουν πλεονάσματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2017 ο Δήμος Αθήνας είχε πλεόνασμα 57 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα οι μαθητές στα σχολεία κρυώνουν, η κατάσταση σε πολλά σχολεία της περιοχής είναι τραγική, χωρίς θέρμανση, καυστήρες, καθίζηση του προαύλειου χώρου, κλείσιμο παιδικών σταθμών κ.ά. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει ως ακατάλληλους τους 35 από τους 72 Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν στην Αθήνα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», επισήμανε ο Ν. Σοφιανός, λέει ότι δεν πρέπει να κλείσει κανένας σταθμός αν δεν δημιουργηθεί νέος για να τον αντικαταστήσει ή να ληφθούν εκείνα τα μέτρα για να λειτουργούν σωστά και να εκσυγχρονιστούν οι ήδη υπάρχοντες. Αναφέρθηκε επίσης στον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου, στον οποίο η εισφορά των δημοτών πρέπει να είναι συμβολική και ουσιαστικά να είναι δωρεάν οι παροχές αθλητισμού, πολιτισμού και δημιουργίας στη λαϊκή οικογένεια.

Κατήγγειλε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ταξική, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ξενοδόχους που δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς το δήμο χωρίς καμία επίπτωση (μέσα σε ένα χρόνο χρωστούσαν 1,5 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 88.000 ευρώ) και την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών ή και πλειστηριασμούς για την είσπραξη κλήσεων ή χρεών αποχέτευσης.

Ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών επισημαίνοντας ότι τα κέντρα πρόληψης κλείνουν ενώ δεν υπάρχει πρόγραμμα πρόληψης ούτε στα σχολεία. Την ίδια ώρα προβάλλεται κατά κόρον η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης και μάλιστα με την παραχώρηση δημοτικών χώρων όπως έγινε με τη μεθαδόνη στα νοσοκομεία. «Είναι πολιτική της ΕΕ η νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών και σε αυτή την πολιτική πρωτοστατούν και οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές» επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ απαιτεί την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά με τα ανάλογα προγράμματα και την πολιτική πρόληψης, την ανάπτυξη της συλλογικής δραστηριότητας, του αθλητισμού και της καταστολής της εμπορίας.

Αναφέρθηκε επίσης στους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι από κοινού με τους Έλληνες εργάτες πρέπει να αγωνίζονται για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και στους πρόσφυγες που διαμένουν για δύο ή και περισσότερα χρόνια, σε κοντέινερς και άθλιες συνθήκες στον Ελαιώνα, εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη της αποκάλυψης του ρόλου της Χρυσής Αυγής που είναι μαντρόσκυλο του μεγάλου κεφαλαίου εναντίον των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Μετά το τέλος της εισηγητικής ομιλίας του Ν. Σοφιανού έγιναν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση για διάφορα προβλήματα του Δήμου, με κυρίαρχο εκείνο των σχολείων και της άθλιας κατάστασης που βιώνουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη της συσπείρωσης μέσα από σωματεία και συλλόγους για την επίλυσή τους.