Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Σοφιανού στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Καραβόσταμο Ικαρίας

2021-08-07

«Αυτή η μεγάλη εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Ικαρία δείχνει τους ακατάλυτους δεσμούς του νησιού με το κόμμα του αλλά και την ανάγκη πιο αποφασιστικά να δουλέψουμε για την ανανέωση τους με τον πιο σίγουρο τρόπο, με γερή και μαζική οργάνωση της ΚΝΕ με οργανώσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.

Μας ικανοποιεί η ανοδική πορεία της ΚΝΕ.

Η μεγάλη επιτυχία του φετινού διήμερου στη Μυτιλήνη. Χιλιάδες, σε συνθήκες πανδημίας, με ευθύνη μετακινήθηκαν, διαδήλωσαν, τραγούδησαν, έζησαν τη ζεστασιά του συλλογικού αγώνα με ιδανικά με τη ζωντάνια, την ορμή της νεολαίας.

Η επιτυχία των μαθητικών - φοιτητικών Φεστιβάλ αλλά και των εκδηλώσεων των Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.

Μια αγωνιστική χρονιά (Λύκεια - κλειστά πανεπιστήμια - σχολές ΕΠΑΣ - ΙΕΚ) με την αγωνιστική πρωτοβουλία της ΚΝΕ διεκδικώντας αιτήματα και λύσεις απέναντι σε μια αδίστακτη κυβέρνηση που ψήφιζε νομοσχέδια κρατώντας κλειστή τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Εκτός από τα "κύματα της πανδημίας" είχαμε αυτή τη χρονιά και τα κύματα χιλιάδων διαδηλωτών. Με την αποφασιστική συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ, χιλιάδες συγκρούστηκαν με την πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ. Ευρύτερες δυνάμεις στα συνδικάτα συναντήθηκαν αγωνιστικά με το ΠΑΜΕ στις απεργίες που έγιναν. Η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αποτελεί "ευαγγέλιο" για το αστικό πολιτικό σύστημα αμφισβητείται από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Μπορείς, φίλοι και σύντροφοι, να περιγράφεις με τις ώρες τις συνέπειες που φέρνει η αντιλαϊκή πολιτική στη σκληρή καθημερινότητα του λαού μας, την αβεβαιότητα, τους φόβους, την απαισιοδοξία μπροστά στο άμεσο μέλλον. Εχουν μαζευτεί πολλά απ' τα χρόνια των μνημονίων-τα μεταμνημόνια-τη διαχείριση της πανδημίας και την "περίφημη" κανονικότητα που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Θα είναι χάσιμο χρόνου η περιγραφή αν δε συνοδεύεται με απαντήσεις: στο τι φταίει, ποιες οι αιτίες, τι να κάνουμε!

Αν δεν δεις, δε σκεφτείς, δεν δράσεις πέρα απ' την κυρίαρχη προπαγάνδα, τα τρολ, τα viral, θα είσαι πελαγωμένος, ανήμπορος, εγκλωβισμένος στο: δεν βγάζεις άκρη, δεν βγαίνει τίποτα, δεν γίνεται αλλιώς! Πόσο συχνά τα ακούμε όλα αυτά από κόσμο που υπομένει τις συνέπειες, τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτών που κυβερνούν σήμερα και των άλλων που κυβέρνησαν χτες!

Ας δούμε μόνο την καυτή κυριολεκτικά επικαιρότητα. Το έγκλημα κατά συρροή σε βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού. Καίγεται η χώρα απ' άκρη σε άκρη και είμαστε στις αρχές του Αυγούστου.

Για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να συνεχίσουν μαζί με το λαό να πρωτοστατούν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, για την οργάνωση της διεκδίκησης των αναγκαίων μέσων και υποδομών αντιπυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Τους καλούμε επίσης σε όλες τις περιοχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και η κλιματική αλλαγή αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο" για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Ειδικά όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι "ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές", δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής, που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Ας πάρουμε τις εξαγγελίες μέσα σε επαναλαμβανόμενους καύσωνες, για αυξήσεις από 15% και πάνω της λιανικής τιμής του ρεύματος μαζί με τους κινδύνους για μπλακ άουτ και τις συμβουλές Μητσοτάκη "να μην ανάβουμε κουζίνα, θερμοσίφωνα και κλιματιστικό στους 26 βαθμούς"...

Πρόκειται για πολιτική της ΕΕ και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, πληρώνοντας τις ΑΠΕ από την τσέπη μας, επιταχύνοντας την απολιγνιτοποίηση, που πληρώνουν ήδη ακριβά και με πολλούς τρόπους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Απ όπου κι αν το πιάσει κανείς, το ηλεκτροσόκ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά από την πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ενέργεια είναι μεγάλο. η Ενέργεια γίνεται ακριβότερη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, την ώρα που μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι απολαμβάνουν τρελά κέρδη και νέα προνόμια για να κάνουν "πράσινες" επενδύσεις στην Ενέργεια, σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαϊκών αναγκών.

Πέντε τέτοιοι όμιλοι ελέγχουν σήμερα το 50% της συνολικής ισχύος που παράγεται από ηλεκτρογεννήτριες στη χώρα μας, η προμήθεια των οποίων γίνεται αποκλειστικά από μονοπώλια του εξωτερικού, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα μας για να καλύψει τις ανάγκες εισάγει φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και ρεύμα που παράγεται σε άλλες χώρες, δείχνει και το βαθμό της ενεργειακής εξάρτησης και ανασφάλειας που μεγαλώνει.

Οι εξελίξεις στην Ενέργεια αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα που συνεπάγεται για το λαό ο ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου. Για να υπηρετήσει την ευημερία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους, να γίνουν τα μέσα παραγωγής, οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας κοινωνική ιδιοκτησία.

Είμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και μπορεί να αποκαλυφθεί σ' όποιον σκέφτεται τι σημαίνει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Τι δυνατότητες δίνει η επιστήμη όταν σε λιγότερο από ένα χρόνο φτιάχτηκαν τόσα εμβόλια και είναι εμβολιασμένο μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι σημαίνει τα επιτεύγματα της επιστήμης να γίνονται πεδία πολυεθνικών επιχειρηματικών ανταγωνισμών, πεδία αύξησης της ήδη τεράστιας κερδοφορίας και τα δημόσια συστήματα Υγείας να στερούνται, όπως γίνεται και στη χώρα μας.

Το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας βρίσκει τα νοσοκομεία με λιγότερο μόνιμο προσωπικό από το 2019. Με νέα συρρίκνωση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και νέες μπίζνες νοσοκομειακές για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τα μεγάλα λόγια, οι σχεδιασμοί περί τείχους ανοσίας το φετινό καλοκαίρι είναι στον αέρα. Το 50% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο ενώ τα πρωτόκολλα "κόβονται και ράβονται" για τα συμφέροντα του μεταφορικού - ξενοδοχειακού - τουριστικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της υποχρεωτικότητας για να μετατοπιστεί η συζήτηση, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνομωσιολογικές, ανορθολογικές και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι και που η ίδια προβάλει, αξιοποιεί και ανέχεται, αφού αποτελούν ένα βολικό αντίπαλο.

Το ΚΚΕ θεωρεί τα εμβόλια ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, ότι έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Η εξασφάλιση του έγκαιρου και γενικού εμβολιασμού στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας για όλες τις λαϊκές ανάγκες αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Το ΚΚΕ διεκδικεί και παλεύει ώστε η ανάγκη του εμβολιασμού του λαού να συνδυάζεται με την πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ως υποχρέωση του κράτους και της κυβέρνησης και όχι ως "ατομική ευθύνη" του λαού.

Μία μεγάλη αλήθεια φίλοι και σύντροφοι κρύβεται, επισκιάζεται: Τα κόμματα που κυβερνούν και κυβέρνησαν την πατρίδα μας (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) μαζί και κόμματα - αναχώματα τα τωρινά (Βαρουφάκης/Βελόπουλος) και πόσα υπήρξαν μόνο την τελευταία δεκαετία, έχουν κοινή στρατηγική σύμπλευση, λένε ναι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το σφιχταγκάλιασμα με τις ΗΠΑ. Στηρίζουν τους καπιταλιστές στις αλλαγές που επιχειρούν κάτι που φαίνεται και στη στήριξη κρίσιμων νομοσχεδίων.

Με διαφορετικές φωνές λένε στο λαό μας ότι είναι μονόδρομος να αναζητά μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό, που υπηρετώντας τις ίδιες στρατηγικές επιλογές "θα τα κάνει κάπως αλλιώς", "κάπως καλύτερα", γιατί μπορεί να λέει ο πρόεδρος των βιομηχάνων ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στις προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει "να ξαναψαρέψει στα θολά" λέγοντας "ε! δεν είμαστε ίδιοι". Γιατί μπορεί Κομισιόν, ΝΑΤΟικοί, ο Αμερικανός πρεσβευτής να δίνουν συγχαρητήρια στις δύο κυβερνήσεις (σημερινή και χθεσινή) όμως ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το ριζοσπαστικό κόσμο να τον στηρίξει έστω σαν "αναγκαίο κακό".

Ακούμε και θα ακούσουμε ξανά για την περίφημη "ατομική ευθύνη". Ξεπλένουν τις ευθύνες τους με ένα όργιο προπαγάνδας που οδηγεί στο "όλοι λίγο-πολύ έχουμε ευθύνη".

Υπάρχει "ατομική ευθύνη" στον καθένα και την καθεμία για:

  • να αντιδράσει οργανωμένα στην αντιλαϊκή λαίλαπα

  • να μην ανεχθεί την κοροϊδία και τους στημένους δικομματικούς καβγάδες

  • να μην χάσει κι άλλο χρόνο σε αυταπάτες και σε συγκρίσεις μικρότερου κακού.

Μπροστά μας έχουμε δύσκολες μέρες που θα τις συναντήσουμε με ωραίους, μεγάλους αγώνες.

  • Να ακυρώσουμε μέτρο - μέτρο το νόμο Χατζηδάκη στους εργασιακούς χώρους.

  • Να μην προχωρήσει η ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.

  • Να ανοίξει με ασφάλεια η δια ζώσης εκπαίδευση παντού.

  • Να αντιμετωπιστούν η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Πάμε κόντρα στο ρεύμα δημιουργώντας ένα σύγχρονο ρεύμα αντίστασης, αγώνα, σοσιαλιστικής προοπτικής.

Καλή δύναμη σε όλους».