Άρθρο του Νίκου Σοφιανού στην "Καθημερινή" για τους Εποπτευόμενους Χώρους Χρήσης

2019-03-10

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (Χ.Ε.Χ.) είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση της πολιτικής της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, άνοιξε νέους δρόμους, πρωτοστατώντας στη διαφήμιση της κάνναβης και στη θεσμοθέτηση των χώρων εποπτείας του αργού θανάτου των χρηστών. Η πολιτική της «μείωσης της βλάβης» έχει αποτύχει. Η χρήση αυξήθηκε, καταδικάζοντας τους χρήστες στη διαχείριση της δόσης τους.

Πρέπει να απολογηθούν για τις συνέπειες της πολιτικής τους: Υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης, υποστελέχωση - υποχρηματοδότηση των θεραπευτικών κοινοτήτων, απουσία στήριξης της απεξάρτησης, ελάχιστα προγράμματα street work, μοίρασμα μεθαδόνης χωρίς εξατομικευμένη παρακολούθηση. Τα ίδια επιχειρήματα μας έλεγαν και για τα προγράμματα μεθαδόνης στα νοσοκομεία, ότι θα αντιμετωπιστούν, δηλαδή, η λίστα αναμονής και οι πιάτσες. Μόνο στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» χορηγείται η μεθαδόνη σε πάνω από 200 χρήστες, με μόλις τρεις εργαζόμενους. Τώρα παρουσιάζουν τους ΧΕΧ σαν ανθρωπιστική προσέγγιση για τους χρήστες, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι η καταδίκη τους σε μόνιμη εξάρτηση, μηδενίζοντας τις πιθανότητες για απεξάρτηση. Ταυτόχρονα γύρω από τους νόμιμους Χ.Ε.Χ. θα νομιμοποιηθεί η πιάτσα, το εμπόριο και η διακίνηση των ναρκωτικών.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας των κομμάτων που ψήφισαν στη Βουλή τους Χ.Ε.Χ. (Κ. Μπακογιάννης, Ν. Ηλιόπουλος, Π. Γερουλάνος) διαφημίζουν την συναίνεσή τους, διαγωνιζόμενοι για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα. Δεν τους ενοχλεί ο παροπλισμός των επτά κέντρων πρόληψης του Δήμου, με μόλις 100.000 ευρώ επιδότηση για το 2018, με τέσσερις εργαζόμενους ανά κέντρο πρόληψης σε διαμερίσματα 100.000 κατοίκων. Δεν τους συγκινεί η αδιαφορία του Δήμου απέναντι στις θεραπευτικές κοινότητες και τους συλλόγους γονέων των κοινοτήτων. Δεν τους απασχολεί ότι έκανε δύο χρόνια να ξεκινήσει το street work της Περιφέρειας και του Δήμου. Λογαριάζουν χωρίς να ρωτήσουν τους κατοίκους και οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν είμαστε σίγουροι ότι θα γενικευτούν. Σε καμία γειτονιά της Αθήνας δεν θα περάσει η χωροθέτηση των ΧΕΧ. Οι προσπάθειες του λόμπυ των διάφορων ΜΚΟ και της κυβέρνησης να νομιμοποιήσουν τα ναρκωτικά θα αποτύχει.