Άρθρο του Νίκου Σοφιανού στο NEWS 24|7

2023-09-25

«Όταν μιλάμε για την Αθήνα και πώς την οραματιζόμαστε είναι σύνηθες να πέφτουμε σε γενικολογίες, αοριστίες και ευσεβής πόθους. Σ' αυτό το άθλημα είναι πρωταθλητές οι αντίπαλοί μας. Ο Δήμος Αθήνας είναι ο φορέας που με τις αποφάσεις του σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κάτοικων της. Με τις υπηρεσίες του μπορεί είτε να την διευκολύνει είτε να την δυσχεραίνει. Στην Αθήνα τα "οράματα", τα προεκλογικά μεγάλα λόγια και οι "δεσμεύσεις" προς τους ψηφοφόρους μετατράπηκαν σε γραφείο εξυπηρετήσεων των μεγαλοεργολάβων, των ξενοδόχων, των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης και του real estate.

Αυτή η πολιτική επιλογή καθιστά την Αθηνά πόλη εχθρική για τους κατοίκους της και τους μικροεπαγγελματίες. Είναι η πολιτική επιλογή που καθορίζει τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητές τους.

Οι διαφορετικές προτεραιότητες και ιεραρχήσεις του προγράμματός μας έχουν στο κέντρο την σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, των πραγματικών χρηστών αυτής της πόλης.

Προτεραιοποιούμε την σχολική στέγη, με πίεση στο κεντρικό κράτος για ανέγερση νέων σχολείων, για να τελειώσει το αίσχος νήπια να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, με έργα πραγματικής συντήρησης όλων των σχολείων, με προσεισμικό έλεγχο και μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων. Με νέους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται. Εκατοντάδες βρέφη κάθε χρόνο δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς της Αθήνας. Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια εννέα παιδικοί σταθμοί έκλεισαν.

Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για δημιουργία ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου και αναψυχής, με ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης δικτύου Παιδικών Χαρών, πάρκων υψηλού πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων. Οι δυνατότητες υπάρχουν και είναι τα εκατοντάδες στρέμματα που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου και αν δεν αλλάξει κάτι, θα χαθούν.

Μια πόλη που θα δίνει ανάσες στους δημότες και τους μικρούς επαγγελματίες με γενναία μείωση των δημοτικών τελών στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη. Με συμβολική συμμετοχή των δημοτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τον Δήμο, όπως γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια χώρους πολιτισμού, στα καλοκαιρινά camp για παιδιά. Με προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με ικανοποίηση όλων των αιτήσεων για να δοθεί τέλος στην αγωνία των γονιών για το τι θα κάνουν τα παιδιά τους τις μέρες των σχολικών διακοπών.

Δεν εξαιρούμε το 20% του πληθυσμού αυτής της πόλης, τους μετανάστες τριών γενιών από το πρόγραμμά μας, στηρίζουμε τους αγώνες για ίσα δικαιώματα παντού, για το δικαίωμα στην ιθαγένεια, στην ισότιμη πρόσβαση στην γνώση, στον πολιτισμό.

Στέφουμε την προσοχή μας και στους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Στους αστέγους, στους τοξικοεξαρτημένους, στα θύματα κακοποίησης. Με ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις γυναίκες, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Δίνουμε προτεραιότητα, στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών με στελέχωση έμπειρου επιστημονικά προσωπικού γιατί αυτό που ισχύει σήμερα είναι η ανυπαρξία προσωπικού σε αυτές τις δημοτικές υπηρεσίες.

Εξασφάλιση της προσβασιμότητας και της δυνατότητας συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε υποδομές και σε προγράμματα πολιτισμού, αθλητισμού, δημιουργικής απασχόλησης.

Αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να υποστηρίζουν με αξιοπιστία αυτόν τον σχεδιασμό που έχει στο επίκεντρο τους πολλούς αυτής της πόλης και τις ανάγκες τους.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά «οράματα». Έχουν δρομολογηθεί και έχουν γίνει πράξη σε μεγάλο βαθμό εκεί που η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι Δημοτική Αρχή, με φωτεινό παράδειγμα τον Δήμο Πάτρας και τον Δήμαρχό της Κώστα Πελετίδη».

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ