Χαιρετισμός του Νίκου Σοφιανού στην 4η Ευρεία Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αστυνομικών Γυναικών της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ

2019-04-10

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που απευθύνατε στη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δήμο Αθήνας, το συνδυασμό με το γαρύφαλλο που στηρίζει το ΚΚΕ, και τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις μας στο μεγάλο ζήτημα των κοινωνικών διακρίσεων που υφίσταται η γυναίκα αστυνομικός, μαζί με όλες τις εργαζόμενες γυναίκες.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία σας για την οικογενειακή και προσωπική σας ζωή με βάση τις σημερινές συνθήκες εργασίας και ζωής. Γιατί η έλλειψη εβδομαδιαίου προγραμματισμού των υπηρεσιών στην ΕΛΑΣ, τα ακανόνιστα ωράρια και οι βάρδιες, οι δυσκολίες στη χρήση της άδειας μητρότητας και γονικής άδειας διαμορφώνουν επιπλέον εμπόδια στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με το παιδί, με την οικογένεια, αλλά και σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων σας.

Σε αυτό το έδαφος η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών για την προσχολική αγωγή, για την Υγεία - Πρόνοια, για τη στήριξη της οικογένειας επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γιατί θεωρείται ατομική υπόθεση, ζήτημα "ατομικής ικανότητας" η ολόπλευρη προστασία της οικογένειας, ενώ η κρατική ευθύνη περιορίζεται σε ένα ελάχιστο δίκτυ υποβαθμισμένων υπηρεσιών για τη στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε εξαθλίωση.

Την ίδια στιγμή, η μητέρα αστυνομικός στερείται ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα να πηγαίνει το παιδί της στο δημοτικό παιδικό σταθμό. Οι γυναίκες που υπηρετούν και στην ΕΛ.ΑΣ. δεν δικαιούνται voucher γιατί θεωρούνται υψηλά αμειβόμενες. Να πως μεταφράζονται για τις γυναίκες αστυνομικούς οι περιβόητες οικονομικά προσιτές υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά προσχολικής αγωγής, στις οποίες αναφέρεται η ΕΕ. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, επίσης, το γεγονός ότι 32 παιδικοί σταθμοί του δήμου της Αθήνας κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί δεν έχουν φροντίσει να τους πιστοποιήσουν. Φυσικά εμείς θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την διαδικασία πιστοποίησης. Κλείνουν τρεις παιδικοί σταθμοί και έρχονται να προστεθούν σε άλλους τρεις που έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά, δείχνοντας το πρόβλημα της απουσίας των κοινωνικών υποδομών που υπάρχουν στο δήμο της Αθήνας ως αποτέλεσμα της κεντρικής πολιτικής. Το ίδιο ισχύει και με τα σχολεία που πάνε τα παιδιά σας, μιλώντας για το δήμο της Αθήνας, που αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πιστεύουμε ότι έχετε κάθε δικαίωμα να οργανώνετε τον αγώνα σας στις ενώσεις σας, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων σας, που έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα. Όπως, η θεσμοθέτηση της αποζημίωσης για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή/ για τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, για την απαγόρευση νυχτερινής εργασίας σε μητέρες με μωρά παιδιά χωρίς "αστερίσκους" και "εξαιρετικές περιπτώσεις". Πρόσφατα καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση για την καθυστέρηση καταβολής των δαπανών μετακίνησης και αποζημίωσης εκπαίδευσης, αλλά και για τη μείωση του προϋπολογισμού του Ταμείου Ασφάλισής σας.

Όπως διεκδικούμε την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στα αστυνομικά τμήματα, με βάση τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών λόγω του ρόλου τους στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σοφιανός Νίκος

Υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με τη "Λαϊκή Συσπείρωση"