Χάρης Βουρδουμπάς: "Δεν μπορούμε να πέφτουμε από τα σύννεφα για τις σχέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων με κόμματα και κυβερνήσεις"

2024-03-29

«Η πολιτική του κέρδους πρέπει να χτυπηθεί, σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι αγώνες των εργαζομένων, εκεί εμείς καταθέτουμε τον καλύτερό μας εαυτό και νομίζουμε ότι είναι αυτοί οι αγώνες οι οποίοι έχουν πραγματικά στριμώξει την κυβέρνηση και όχι τόσο κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως αυτή των προηγούμενων τριών ημερών», ανέφερε ο Χάρης Βουρδουμπάς, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής 28 Μάρτη σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Attica».

Σημείωσε πως το ΚΚΕ μέμφεται την κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιούνη, και μέσα στη Βουλή αλλά ακόμα περισσότερο μέσα στους κοινωνικούς αγώνες, φέρνοντας ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τους αγώνες των αγροτών και τη συγκλονιστική απεργία στις 28 Φλεβάρη, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, «που έφερε ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο και όλη αυτή την επιχείρηση συγκάλυψης που κάνει η ΝΔ».

Είπε ακόμα πως η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή «ήταν γεμάτη προκλητικότητα, θράσος, ένα θέατρο που έφτασε στο σημείο να απαιτεί σιωπητήριο από όλους, που έφτασε στο σημείο να προσβάλει ακόμη και τους συγγενείς ότι ψάχνουν να κατηγορήσουν στα τυφλά και επιβεβαίωσε το ότι θα το πάει μέχρι τέλους στη διαδικασία της συγκάλυψης σε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχτεί».

Επισήμανε πως η ουσία της πρότασης δυσπιστίας ανέδειξε ότι απέναντι σε μία βαθιά αντιλαϊκή και αντιδραστική κυβέρνηση «υπάρχει και μία "τζούφια" αντιπολίτευση, και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», αφού επιβεβαιώθηκε ξανά πως «έγινε πολύ συνειδητή προσπάθεια να βγει λάδι η πολιτική της ΕΕ που είναι από τους βασικούς υπεύθυνους και για το έγκλημα στα Τέμπη. Είναι η συνολική πολιτική δηλαδή κόστους - οφέλους, η συνολική πολιτική που έχει σαν Θεό το να εξυπηρετούμε τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων η οποία δημιουργεί τέτοιου είδους εγκλήματα. Ξέρετε "Τέμπη" υπάρχουν δυστυχώς κι άλλα, και είμαστε μπροστά και σε άλλα. Είδαμε όλο τον προηγούμενο χρόνο, για να πω μόνο για το τελευταίο διάστημα, τις φωτιές στη Δαδιά, τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, τις φωτιές στην Εύβοια;».

Υπενθύμισε πως τη συγκεκριμένη πρόταση του ΚΚΕ για να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών την απέρριψαν όλα τα κόμματα και συμπλήρωσε πως «είναι λίγο παράξενο ότι κάνουμε όλοι πως πέφτουμε από τα σύννεφα όταν βλέπουμε μία συζήτηση περί σχέσεων, παζαριών επιχειρηματικών συμφερόντων, μεγάλων επιχειρηματιών με κυβερνήσεις ή με κόμματα του συστήματος, λες και δεν ξέρουμε όλοι ότι έτσι γίνεται και γινόταν το πολιτικό "παιχνίδι"! (...) Το κρίσιμο κατά τη γνώμη μας είναι ο λαός να σκεφτεί αν όλα αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι σχέσεις τους με τα κόμματα του συστήματος αφορούν τα προβλήματά του, τη ζωή του, τις ανάγκες του ή αν αντίθετα είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίον θίγονται διαρκώς ανάγκες και περιορίζονται και μεγαλώνουν προβλήματα του κόσμου. Από αυτή τη σκοπιά να σκεφτεί και τη στάση του όχι μόνο στις εκλογές -οι ευρωεκλογές είναι κοντά πλέον- αλλά συνολικά τη στάση του γιατί κατά τη γνώμη μας αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει και το πολιτικό κλίμα και η διάθεση η αγωνιστική και να υπάρξει μία ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Καταλήγοντας σημείωσε πως υπάρχει ένα ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της ακολουθούμενης κυρίαρχης πολιτικής, «το οποίο αν δυναμώσει ακόμα περισσότερο πραγματικά μπορεί να δώσει και πολύ μεγαλύτερες νίκες» και στάθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθειά της κυβέρνησης να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ που «είχε μία πρώτη νίκη, την παράταση των συμβάσεων. Είναι στο χέρι πρώτα από όλα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αλλά και της αλληλεγγύης συνολικά των εργαζομένων, του λαού της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας να δώσουν τη μάχη ώστε να ξανανοίξει η ΛΑΡΚΟ, να κρατήσουν τις δουλειές τους, να ξαναλειτουργήσουν τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ, να μη βγει κανένας από τα σπίτια του και να ακολουθείται ένας διαφορετικός δρόμος συνολικά με νίκες που θα φτάνουμε στο σημείο να αμφισβητηθεί συνολικά η πολιτική που ακολουθείται».