Δελτίο Τύπου: "46 χώροι για τους οποίους έχει αποφασιστεί απαλλοτρίωση ή αγορά από τον Δήμο Αθηναίων και δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί"

2024-02-14

Θέμα για 46 κωδικούς που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων εδώ και χρόνια και αφορούν σε αποφασισμένες περιπτώσεις απαλλοτριώσεων ή αγορών ακινήτων, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου 2024.

Οι 46 αυτές απαλλοτριώσεις-αγορές, που αφορούν χώρους για κοινόχρηστο πράσινο, για βρεφονηπιακούς σταθμούς, για παιδικές χαρές, για αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, εδώ και χρόνια δεν εκτελούνται, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να κινδυνεύουν να χαθούν, με ευθύνη όλων των τελευταίων διοικήσεων του Δήμου Αθηναίων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν έρθει για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων σειρά αποφάσεων για απαλλοτριώσεις εκτάσεων στην περιοχή της λεγόμενης "Διπλής Ανάπλασης", στον Βοτανικό. Είναι ξεκάθαρο, ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εκατοντάδων εκατομμυρίων για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων (τραπεζών, real estate, εμπορίου κ.α.) και για δωρεάν κατασκευή γηπέδου για μια ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία και χρήματα βρίσκονται αλλά και ξεπερνιούνται "γραφειοκρατικά κωλύματα". Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή συνεδρίαση, που περιλαμβάνει δύο περιπτώσεις απαλλοτριώσεων ακινήτων της περιοχής Ελαιώνα-Βοτανικού...

Την ίδια ώρα, σε όλη την υπόλοιπη Αθήνα, οι ανάγκες για ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, εκπαιδευτικές ή αθλητικές υποδομές, παραπέμπονται σε ένα αόριστο μέλλον για να καλυφθούν.

Θέτουμε το ερώτημα προς τη δημοτική Αρχή, τί προτεραιοποίηση κάνει και τί ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε να προχωρήσουν αυτές οι -αναγκαίες για την πόλη- απαλλοτριώσεις-αγορές εκτάσεων. Πότε θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του δήμου, ώστε να εγγραφούν συγκεκριμένες πιστώσεις για να εκτελεστούν αυτές οι -αποφασισμένες εδώ και χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο- απαλλοτριώσεις και αγορές το ταχύτερο δυνατόν, μιας και πλέον δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί ούτε τετραγωνικό μέτρο για τους κατοίκους της πόλης.

Παραθέτουμε τη λίστα των 46 κωδικών:

Δείτε στο παρακάτω αρχείο τη Λίστα Ακινήτων με αποφάσεις για Απαλλοτρίωση ή Αγορά που δεν έχουν εκτελεστεί (Φεβρουάριος 2024)