Δελτίο Τύπου: Επίσκεψη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αθήνας στο 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

2020-12-01

Στο 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, που στεγάζεται στο χώρο του πρώην Βουστάσιου στην Κολοκυνθού, περιόδευσαν το πρωί της Δευτέρας 30 Νοέμβρη 2020 οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Χάρης Βουρδουμπάς και συζήτησαν με εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια του σχολείου.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ένα χρόνο μετά την προηγούμενη επίσκεψη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο συγκεκριμένο σχολείο, τα προβλήματα και οι δυσκολίες στη λειτουργία του παραμένουν και χρειάζεται να αυξηθεί η πίεση τόσο προς το Δήμο Αθηναίων όσο και προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες αυτού του ευαίσθητου τμήματος του μαθητικού πληθυσμού και για να μπορέσει το εκπαιδευτικό προσωπικό να ανταποκριθεί στον σημαντικό ρόλο που έχει.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως δεσμεύτηκαν, ανέδειξαν τα προβλήματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 30 Νοέμβρη 2020, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, στο σχολείο φοιτούν 47 μαθητές, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τη δυνατότητα που έχει το συγκεκριμένο σχολείο, που δεν ξεπερνάει τους 30 μαθητές. Λόγω της απουσίας των απαιτούμενων ειδικών δημοτικών σχολείων στο δήμο της Αθήνας, καλύπτει μία ευρεία περιοχή που εκτείνεται σε 3 γεωγραφικά διαμερίσματα, 3ο, 4ο και 5ο.

Σημαντικό πρόβλημα, που αφορά συνολικά τα σχολεία αλλά στα Ειδικά σχολεία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, λόγω της ανάγκης σταθερής επαφής και διαμόρφωσης δεσμών εκπαιδευτικών-μαθητών, είναι αυτό της μη ύπαρξης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, στο δυναμικό του σχολείου υπάρχουν μόλις 5 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 25 αναπληρωτές.

Οι υποδομές του σχολικού κτιρίου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες. Το διατηρητέο κτίριο είναι χωρισμένο εσωτερικά σε μικρότερες αίθουσες με νοβοπάν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες. Δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο, του οποίου μάλιστα το δάπεδο δεν είναι ειδικά διαμορφωμένο ώστε να μην είναι επικίνδυνο για τραυματισμούς. Δεν υπάρχουν χώροι για γυμναστική, ενώ το εργαστήριο Πληροφορικής στεγάζεται στο διάδρομο.

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε την ανάγκη να υπάρχει Ειδικό Δημοτικό Σχολείο σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτών των παιδιών, η αγωνία που έχουν οι γονείς και για να μην στοιβάζονται 47 παιδιά στο συγκεκριμένο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.