Δελτίο Τύπου για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΠΑΝΔΑ

2020-07-23

Με τακτική πλήρους απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών από μέρους της δημοτικής Αρχής, παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) το Σχέδιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής του που θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη του 2020.

Δεν υπήρχε εισηγητής επί του θέματος ώστε να δοθούν διευκρινήσεις για επιμέρους πτυχές, ενώ Διευθυντές του ΟΠΑΝΔΑ που ήταν παρόντες δήλωναν άγνοια και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τις αλλαγές που είχαν μπει σφήνα την τελευταία στιγμή.

Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του Θεοδόση Μπενάτου, εκπροσώπου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, να γίνει διαβούλευση και να ζητηθεί επίσημα η γνώμη των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων της Αθήνας και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), κανένας σύλλογος ή φορέας δεν προσκλήθηκε επίσημα από τη διοίκηση του Οργανισμού.

Το Σχέδιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΟΠΑΝΔΑ

Η δημοτική Αρχή του Κ. Μπακογιάννη συνεχίζει την ίδια καθαρά εισπρακτική πολιτική που διατήρησε για χρόνια η προηγούμενη διοίκηση, χωρίς όραμα και ουσιαστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των αθλητικών δραστηριοτήτων στις γειτονιές της Αθήνας.

Ο ΟΠΑΝΔΑ συνεχίζει να νοικιάζει πανάκριβα τις λιγοστές ασυντήρητες υποδομές του, χωρίς κανένα σχέδιο να διευρυνθεί το δίκτυο αυτό και να αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών του. Η κοινωνική πολιτική του Οργανισμού συρρικνώνεται, χωρίς καμία προοπτική για στήριξη των αναπτυξιακών τμημάτων και του ερασιτεχνικού αθλητισμού στις νέες ηλικίες, μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική δράση πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά!

Σύμφωνα με το Σχέδιο των δύο τιμοκαταλόγων που παρουσιάστηκαν (24 σελίδες για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και 15 σελίδες για τους χώρους πολιτισμού) και θα τεθούν σε ψηφοφορία σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, η δημοτική Αρχή επιδιώκει να θεσμοθετήσει τα παρακάτω:

  • Αυξάνει την ετήσια συνδρομή των γυμναστηρίων από 65 σε 75 ευρώ. Παρά το σταδιακό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού αρκετών γυμναστηρίων, τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο των γυμναστηρίων του ΟΠΑΝΔΑ έχει συρρικνωθεί.
  • Αυξάνει το τέλος εγγραφής στα κολυμβητήρια του Δήμου από 5 στα 10 ευρώ. Διατηρεί τις συνδρομές για τους κατοίκους στα κολυμβητήρια του Δήμου στα 40 ευρώ το μήνα για καθημερινή χρήση και στα 25 ευρώ για μέχρι 15 χρήσεις τον ίδιο μήνα, όμως, με αυτό το σύστημα κάποιος που χρησιμοποιεί την πισίνα για 1-2 φορές την εβδομάδα πληρώνει σαν να τη χρησιμοποιούσε 15 φορές του μήνα.
  • Αυξάνει τις χρεώσεις σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα για αθλητικούς συλλόγους που είτε εδρεύουν εκτός Δήμου Αθηναίων, είτε δε συμμετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα.
  • Θεσμοθετεί επίσημα την ανταποδοτικότητα στα summer camps του ΟΠΑΝΔΑ. Κάθε παιδί θα πληρώνει 40 ευρώ για κάθε περίοδο.
  • Διατηρεί για τα summer camps των αθλητικών συλλόγων τη χρέωση των 300 ευρώ το εξάωρο για κλειστά γήπεδα και γήπεδα ποδοσφαίρου 11×11, διατηρεί τη χρέωση των 100 ευρώ το εξάωρο για τα ανοιχτά γήπεδα, ενώ αυξάνει τη χρέωση για τα γήπεδα 5x5 στα 200 ευρώ το εξάωρο, κόστος που μετακυλίεται στα παιδιά που συμμετέχουν.
  • Ξεκαθαρίζει ότι «όσοι χρωστάνε φεύγουν»! Με την παράγραφο 10 προστίθεται στις Γενικές Διατάξεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις η διευκρίνιση ότι «ο ΟΠΑΝΔΑ δε θα προβαίνει σε νέα παραχώρηση χώρου προς οποιοδήποτε φορέα εάν δεν έχει εξοφλήσει πλήρως και ολοσχερώς οποιεσδήποτε οφειλές του προς τον οργανισμό». Ο φορέας «αποβάλλεται από το χώρο» και «θα είναι αδύνατη η παραχώρηση αθλητικού χώρου του Δήμου Αθηναίων στο εν λόγω αθλητικό σωματείο για τουλάχιστον 2 χρόνια».
  • Εμποδίζει την λειτουργία αναπτυξιακών τμημάτων από τις ερασιτεχνικές ομάδες, παράλληλα με την έλλειψη σχεδίου για τη διεύρυνση των περιορισμένων αθλητικών υποδομών. Για κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, σε όσες ομάδες συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των ομοσπονδιών, θα υπάρχει ο περιορισμός της δωρεάν παραχώρησης μόνο σε αντρικά και γυναικεία τμήματα, ενώ για τα γήπεδα ποδοσφαίρου και τα κλειστά γήπεδα θα υπάρχει ανώτατο όριο δωρεάν ωρών. Για όσες ομάδες δεν συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα ή δεν έχουν αντρικά και γυναικεία τμήματα θα υπάρχει χρέωση.
  • Αυξάνει το όριο του ποσοστού αναπηρίας (από το 50% στο 67%) για τη δωρεάν συνδρομή ΑΜΕΑ στις αθλητικές δραστηριότητες και στα προγράμματα δημιουργικής μάθησης χειροτερεύοντας έτσι τη θέση αυτών των ατόμων. Αν κάποιος έχει ποσοστό αναπηρίας κάτω από 67% δεν θα δικαιούται καμία έκπτωση. Αντίθετα, θα έπρεπε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία (ανεξαρτήτως ποσοστού) σε προγράμματα άθλησης διότι καθορίζει και την μετέπειτα πορεία της ζωής τους, μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης τους και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
  • Αυξάνεται το όριο της δωρεάν συμμετοχής των ηλικιωμένων στα 67 έτη, από τα 65 έτη που ήταν μέχρι τώρα. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι Λέσχες Φιλίας στους φορείς που μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Δε στηρίζει ουσιαστικά την μονογονεϊκή οικογένεια, αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματα του ΟΠΑΝΔΑ για τον γονέα μιας μονογονεϊκής οικογένειας (όπως ισχύει για γονείς πολυτέκνων & τρίτεκνων οικογενειών)
  • Περιορίζει τη δωρεάν συνδρομή για τα ανήλικα τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών ΜΟΝΟ για τις περιπτώσεις που ο γονέας είναι άνεργος. Αν δεν είναι άνεργος έχουν έκπτωση 50%. Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου προτείνουμε να είναι δωρεάν και επιπλέον να υπάρχει μέσο του Δήμου που να μεταφέρει αυτά τα παιδιά (π.χ. στο κολυμβητήριο), για να μπορεί να πάρει μια ανάσα ο μόνος γονέας.
  • Δε συμπεριλαμβάνονται στους εργαζόμενους του δήμου που δικαιούνται έκπτωση οι ομαδάρχες (κ.α. στελέχη) που εργάζονται το καλοκαίρι στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι θεωρούνται εθελοντές, δουλεύουν χωρίς ένσημα με σχεδόν 200 ευρώ το δεκαπενθήμερο και πληρώνονται αρκετούς μήνες μετά. Προτείνουμε να συμπεριληφθούν στην κοινωνική πολιτική του ΟΠΑΝΔΑ, με την εξαίρεσή τους από την πληρωμή ατομικής συνδρομής.
  • Περιορίζει στη Ζώνη Δ' του θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ τις θέσεις για ειδικές κατηγορίες (φοιτητές, πολύτεκνοι, άνεργοι, άτομα άνω των 67 ετών που δικαιούνται έκπτωση). Η Ζώνη Δ' καλύπτει μόνο 82 από τις 726 θέσεις του θεάτρου.
  • Συνεχίζει το πανάκριβο νοίκι για τους πολυχώρους πολιτισμού. Για να νοικιάσει μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών μια αίθουσα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον 500 ευρώ την εβδομάδα. Δεν πρόκειται για κερδοσκοπική δραστηριότητα αφού, αν συνυπολογίσουμε τις δαπάνες μεταφοράς των έργων και άλλες δαπάνες που απαιτούνται από τους καλλιτέχνες, το κόστος είναι ήδη δυσβάσταχτο. Για τη στήριξη των εικαστικών καλλιτεχνών οι χώροι θα πρέπει να διατίθενται δωρεάν ή με ιδιαίτερα συμβολικό αντίτιμο και να συμμετέχει στην Εικαστική Επιτροπή του ΟΠΑΝΔΑ εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, όπως συνέβαινε παλιότερα. Η έλλειψη χώρων στην Αθήνα εγκλωβίζει την παρουσίαση της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας στην εμπορική δραστηριότητα των γκαλερί, ενώ η κοινωνική και πολιτιστική πολιτική του Δήμου σε αυτόν τον τομέα απουσιάζει.
  • Δεν προβλέπει δωρεάν παραχώρηση των γηπέδων σε τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ διατηρεί για αυτούς τον περιορισμό της μιας φοράς το τρίμηνο στη δωρεάν παραχώρηση κάποιου πολιτιστικού χώρου.
  • Καταργεί προηγούμενη Απόφαση του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ με την οποία προβλεπόταν να δίνεται δωρεάν, μια φορά το χρόνο, χώρος του ΟΠΑΝΔΑ στους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους για κοπή πίτας (Απόφαση 2019).
  • Δεν συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα σε αυτούς που εξαιρούνται από την καταβολή αποζημίωσης για την παραχώρηση χώρων την «Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)», την «Ομοσπονδία Γονέων Αττικής» και τις «Ενώσεις Γονέων & Κηδεμόνων» των 7 διαμερισμάτων της Αθήνας. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται μόνο οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων.
  • Αφαιρεί από τους δικαιούχους δωρεάν παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων τα Σχολεία Οικονομικών Μεταναστών και Οργανώσεις Προσφύγων & Μεταναστών, οι οποίοι θα δικαιούνται πλέον μόνο πολιτιστικούς χώρους.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για δωρεάν παραχώρηση στα σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, στις Ομοσπονδίες και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αλλά μόνο οι σύλλογοι εργαζομένων των Υπουργείων.
  • Αφαιρεί από τον τιμοκατάλογο τα προγράμματα προπόνησης για μαθητές υποψήφιους σε ΑΕΙ και στρατιωτικές σχολές, που λειτουργούσαν παλαιότερα, χωρίς να διευκρινίζει αν καταργούνται ή αν θα παρέχονται δωρεάν.